Bahar hastalıklarına dikkat! Bahar ayları hastalık ayları!

bahar hastalıklarına dikkat

Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklar her ne kadar kış aylarına özgü olarak bilinse de; kış çıkışı olan bahar aylarında da bir hayli yaygın olarak görülmektedir. Havadaki ani ısı değişimi, mevsime özgü rüzgarlar, giyim konusundaki kararsızlık halleri bahar hastalıklarına zemin hazırlayan başlıca etkenlerdir.

Bahar aylarında hava ne soğuk ne sıcak olduğundan, giyinme konusunda zorlandığımız aşikar. Tabi bu noktada farkında olmadan terleyip soğuğu alınca hastalık da kaçınılmaz oluyor. Bunun yanı sıra, mevsim rüzgarlarının taşıdığı virüsler de bahar aylarında adeta kol geziyor. Polenler, toz ve akarlar da devreye girince, biraz dikkatsiz olunduğunda bahar hastalıkları geliyor.

Bahar aylarında en sık görülen hastalıklar

Bahar hastalıklarına baktığımızda grip, nezle, soğuk algınlığı, alerjik rinit gibi viral ya da alerjik hastalıklarla karşılaşırız. Bu hastalıkların genel belirtileri benzerlik gösterse de aslında birbirlerinden farklı hastalıklardır.

Grip, nezle, soğuk algınlığı ve alerjik rinit hastalıklarının genel belirtileri; halsizlik, burun akıntısı, gözlerde yaşarma, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, vs.. gibi belirtilerdir. Fakat, detaylı olarak ele aldığımızda:

Alerjik rinit:

Grip, nezle ve soğuk algınlığından farklı olarak virüs kaynaklı değil; alerjik yapılı bir hastalıktır. Alerji kaynaklı olduğundan bulaşıcı etkisi yoktur. Alerjik bünyeye sahip kişilerde bahar aylarında polen vb.. maddelerin vücuda girmesiyle histamin maddesi salgılanır. Bu da kişinin; göz yaşarması, burun tıkanması, burun akıntısı, öksürük nöbetleri, ateş, kızarıklık gibi belirtiler yaşamasına neden olur.

Grip:

Soğuk algınlığı ve nezleden farklı olarak grip; kırıklık, ateş, burun yanması vb.. herhangi bir ön belirti göstermeden, aniden başlamaktadır. Bulaşıcıdır. Gribi atlatma süreci de biraz daha uzundur. Gribin belirtileri; ani başlayan halsizlik, el ayak kesilmesi hissi, yüksek ateş, bulantı ve kusma, ishal, şiddetli eklem ve baş ağrıları, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burunda kızarıklık, gözlerde yaşarma ve batma, öksürük gibi belirtilerdir. Dediğimiz gibi, belirtiler aniden başlar ve yaklaşık bir iki hafta kadar sürer. Öksürük süresi daha da uzayabilir.

ilginizi çekebilir..  Bebeklerde isilik, kızarıklık, nedenleri çözüm önerileri

Soğuk algınlığı:

Soğuk algınlığı gribe kıyasla daha hafif değildir; fakat, takip ettikleri süreç farklılık gösterir. Soğuk algınlığı, hastalık başlamadan öncesinde eklem ağrısı, sırt ağrısı, baş ağrısı ya da burun & boğaz yanması gibi belirtilerden biri ya da bir kaçı ile kendisini gösterir. Hastalığın vurduğu yer, genellikle mide ve bağırsaklardır. Hastalık başladıktan sonra ise, hastalığın ağırlığına göre; ateş, kusma, bulantı, ishal gibi farklı belirtiler de eklenir.

Nezle:

Grip ve soğuk algınlığının bir bakıma en hafif seyreden çeşitlerindendir. Fakat alerjik yapılı olan türü de bulunur. Nezlede genellikle eklem ağrısı gibi ağır grip veya soğuk algınlığı belirtilerinden bulunmaz. Daha çok solunum yollarını etkilediğinden; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, burun ve boğaz kaşıntısı, gözlerde yaşarma vb.. belirtiler görülür.

Bahar hastalıklarına karşı nasıl bir tedavi uygulanır? Bahar hastalıklarından korunmak için neler yapılmalıdır?

Alerjik rinit için:

  • Antihistaminik tedavi gerektirir. Antihistamin etkiye sahip ilaç ve takviye desteği gerekli olur. Bu ilaçların kullanımı doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır.
  • Bunun dışında; bahar aylarında mümkün olduğunca ağaçlık alanlardan kaçınmak yerinde olacaktır.
  • Ayrıca antihistaminik etkiye sahip gıdalar ve besin öğeleri ile beslenmek de faydalı olacaktır. (Konuyla ilgili detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz)
  • Bu noktada bir uzmandan yardım almakta yarar vardır. Doktorunuza yalnızca ilaçlarınız ile ilgili değil, beslenme biçiminizle ilgili de danışmanız, bu sorunlu süreci daha kolay atlatmanızda önemli rol oynayacaktır.

Grip, nezle, soğuk algınlığı için:

  • Bu tür hastalıkların en büyük düşmanı, bilindiği üzere; C vitaminidir. Bu yüzden bu hastalıkların hem tedavisinde hem önlenmesinde, C vitamini ağırlıklı beslenmek ve takviye almak bir hayli önem taşır.
  • Hastalık başlamışsa ve ishal eşlik ediyorsa, ona uygun bir diyet uygulamak yine tedavide büyük önem taşır.
  • Bu tür viral hastalıklarda elleri, yüzü ve burnu sık sık temizlemek gibi davranışlar önemlidir.
  • Hastalık olsa da olmasa da her fırsatta evi bahar hastalıklarına karşı havalandırmak da yararlı olacaktır. Ayrıca evi sık sık silmek, tozunu almak bu dönemlerde önemli önlemlerdir.
  • İstirahatin önemi bahar hastalıklarına karşı çok büyüktür. Mümkün olduğunca dinlenmek gerekir. Ayrıca uyku düzeni sabit olmalıdır. Öyle ki; yorgun bir bünye hastalıklara da açıktır.
  • Bol sıvı almak, güçlü beslenmek bu hastalıkları önlemek için ya da tedavi sürecinin çabuk atlatılması için oldukça önemlidir.
  • Bahar aylarında giyim konusunda da dikkatli ve tedbirli olmakta yarar vardır. Bu aylarda havanın değişkenliğinden dolayı genellikle nasıl giyineceğimizi şaşırırız. En doğrusu; sentetik malzemelerden üretilmiş, çok kalın ya da çok ince olan giysilerden kaçınmak; pamuklu giysiler ve terletmeyecek hırka veya ceketler kullanmak yararlı olur.
  • Bahar hastalıklarına karşı bu aylarda mümkün olduğunca kapalı, kalabalık alanlarda bulunulmaması da başlı başına bir önlemdir.
  • Doktor kontrolü ihmal edilmemeli; özellikle yüksek ateş, ishal, kusma gibi belirtiler varsa ve tüm bu tedbirlere rağmen süreklilik gösteriyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
ilginizi çekebilir..  Gebelikte baş ağrısı

AYRICA;

Bahar ayları astım hastaları için de riskli dönemlerdir. Astım hastaları da bu aylarda mümkün olduğunca tozlu, nemsiz, ağaçlıklı alanlardan kaçınmalıdır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir