Kış hastalıklarından korunmak için alınacak önlemler

Kış hastalıklarından korunmak için ailece alınacak önlemler
Kış hastalıklarından korunmak için ailece alınacak önlemler

Kış geldi malumunuz. Biz de bu vesileyle daha önceki yazılarımızda kışın cici cici, minnoş minnoş güzelliklerinden bahsettik. Fakat kışın, bahsetmeyi daha fazla erteleyemeyeceğimiz bir de soğuk yüzü var maalesef: kış hastalıkları. Kışın kapılardan, bacalardan, pencere pervazlarından gelmesiyle bir tedirginliktir aldı hepimizi haliyle. Kışla birlikte salgınlar başladı. Kış hastalıklarını özellikle çocuklar bir hayli ağır geçirebiliyor. Bunun yanında hastalıklar derslerinden de geri kalmalarına sebep olabiliyor. Yetişkinler içinse işten izin almak sorun olabiliyor ve hasta vaziyette çalışmak eziyet gibi oluyor. Bunların yaşanmaması için, henüz hastalık kapısını çalmamış olanların kış hastalıklarından korunmak için bir takım tedbirler alması yararlı olacaktır. Peki, kış hastalıkları nedir? Kış hastalıklarından korunmak için neler yapılması gerekmektedir?

Kış hastalıkları nelerdir?
Kış hastalıklarından korunmak için ailece alınacak önlemler

Kış hastalıkları özellikle kış aylarında kapalı ve soğuğun etkisiyle yaz aylarındaki kadar havalandırılamayan alanlara daha fazla maruz kalınmasından kaynaklı ortaya çıkan hastalıklardır. Kapalı ve havasız ortamda mikroplar daha kolay ürer ve yayılır. Bu da kış aylarında enfeksiyonel hastalıkların artmasına ve yayılmasına kaynaklık etmektedir. Kolay ve hızlı bulaşan mikroplar nedeniyle kısa sürede salgın halini alan ve kış aylarında yaygın olarak görülen bu enfeksiyonel hastalıklara kış hastalıkları denir. Kış hastalıkları; grip, nezle, zatürre, bronşit, orta kulak iltihabı, boğaz enfeksiyonları ve sinüzit gibi hastalıklardır.

Kış hastalıklarından korunmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Kış hastalıklarından korunmak için ailece alınacak önlemler

Ortam ısısı:

Hastalıkların oluşma-yayılma sürecindeki en önemli konulardan biri ortam ısısıdır. Fazla sıcaktan soğuğa çıkmak en önemli hastalık sebeplerindendir. Bunun tam tersi fazla soğuk ortamda uzun zaman geçirmek de üşütüp hasta olmaya sebep olur. Bu sebeple kış aylarında hastalıklara yakalanmak daha kolaydır. Kış hastalıklarından korunmak için ortam ısısının doğru ayarlanması çok önemlidir.

  • Doğalgazlı bir evde mümkünse kullanılan bütün odaların yakılması gerekir.
  • Soğuk ortam kadar fazla sıcak ortam da hastalık getirir. Bu yüzden ev ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.
  • Doğalgazlı bir ev için 20-22 derece en ideal ortam ısısıdır. Ev ısısı bu yönde ayarlanmalıdır.
  • Sobalı bir evdeyse mümkünse uyuyan soba tercih edilerek ortam sıcaklığı kontrol altında tutulmalıdır. Ortamın çok sıcak olması önlenmelidir.
ilginizi çekebilir..  Gebelikte ortaya çıkan hastalıklar nelerdir? Sebepleri nedir?

Beslenme:

Doğru, dengeli, düzenli ve sağlıklı bir beslenme biçimi vücuda her alanda etki eden en önemli konulardan biridir. Kilo kontrolü, bağışıklığın korunması, kemiklerin güçlenmesi ve gücünün korunması, vs.. gibi birçok konu beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Fakat sağlıklı beslenmenin vücudumuza en önemli etkisi şüphesiz hastalıklara karşı direnci arttırması ve vücudun hastalıklardan korumasını desteklemesidir. Bu sebeple kış hastalıklarından korunmak için beslenme kilit rol oynamaktadır.

  • C vitamini içeren gıdalar bol tüketilmelidir. C vitamini değerini kaybetmemesi için fazla ısıya maruz bırakılmamalı, kısa süreli pişirme yapılmalıdır. Zeytinyağı gibi C vitamini emilimini arttırıcı etkisi bulunan gıdalarla tüketilmelidir.
  • Balık tüketimi ihmal edilmemelidir. Mümkünse haftada iki kez balık tüketilmelidir. Balık sevmeyenler ve kesinlikle yiyemeyenler ise OMEGA 3 yönünden zengin gıdaları bolca tüketmelidir. Bunun yanı sıra OMEGA 3 takviyesi alınmalıdır.
  • Kış aylarında güneş yüzünü fazla göstermediği için yatkınlığı bulunan kişilerde D vitamini eksikliği oluşabilir. Bu sebeple D vitamini takviyesi gerekli olabilir.
  • Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve protein ihtiyacının bir kısmı için bakliyat tüketimine ağırlık verilmelidir.
  • Sağlam ve dirençli bir vücut için et, tavuk, süt ve süt ürünleri, yumurta, bal, pekmez gibi önemli temel gıdalar mutlaka, düzenli olarak ve yeterli miktarda tüketilmelidir.

Kişisel temizlik:

Vücudumuz dış etkilere sıkça maruz kalıyor. Bu süreçte farklı ortamlardan bakteriler topluyoruz. Bu sebeple kişisel temizlikte yeteri kadar özenli olunmadığı takdirde hastalıkların bulaşma süreci desteklenmiş olur. Kış hastalıklarından korunmak için kişisel temizliğe gereken önem verilmelidir.

  • Gün içinde eller ve yüz sık sık bol su ve sabun ile yıkanmalıdır.
  • Eve gelindiğinde eller, yüz ve ayaklar su ve sabunla yıkanmalıdır.

Ortam temizliği:

Bulunduğumuz ortamın temizliği de hastalık kaynağı mikropların barınma ve yayılma sürecinde önemlidir. Havasız, sık temizlenmeyen ortamlarda hastalıklar kolay ürer ve yayılır. Özellikle kış hastalıkları bu tür ortamları çok sever. Bu sebeple kış hastalıklarından korunmak için ortam temizliğine özen gösterilmelidir.

  • En azından haftada bir iki kere elektrikli süpürge ile süpürülmelidir.
  • En azından haftada bir toz alınmalıdır.
  • Tüm yüzeyler haftada bir sirkeli su ile silinmelidir. Kimyasal temizleyici kullanılacaksa da bol su ile kullanılmalıdır.
  • El ve ayak havluları ortak kullanılmamalıdır. Ayrıca sık değiştirilmesi gereklidir.
  • Mümkünse kısa bir süre de olsa ortam havalandırılmalıdır.
ilginizi çekebilir..  Kemik erimesi (Osteoporoz) nedir? Belirtileri ve tedavisi

Sosyal çevre:
Kış hastalıklarından korunmak için ailece alınacak önlemler

Salgınlar başladığında sosyal çevreden soyutlanmak gibi bir şansımız yok ne yazık ki. İş güç koşuşturmaca günlük yaşamımızın bir parçası. Fakat en azından çocuğumuz hastalık belirtisi gösterdiğinde evde kalması mümkün olabilir. Hem hastalık tam anlamıyla başlamadan çabucak atlatılabilir; hem de arkadaşlarına bulaşması önlenebilir. Öğretmeni ile görüşülerek verilen ödevler alınıp evde çalıştırılabilir. Evde iyi bir bakımla çabucak toparlanır. Böylece çocuğumuz için hastalık ağırlaşmadan yok edilebilir.

You may also like...

14 Responses

  1. Cemre dedi ki:

    Kışın muhtemelen en sevilmeyen özelliği soğuk ve bunun etkisi ile gelen hastalıklar olsa gerek.

  2. Mehmet dedi ki:

    her sabah kalktığımda 2 kaşık karadut şurubu içerim bugüne kadar hasta olmadım rahat rahat

  3. Furkan dedi ki:

    Ben kislarj genellikle grip olarak geciriyorum. Usutuyormuyum, bunyemmi zayif bende anlayamadim bir turlu

  4. Barış dedi ki:

    Ortam ısısı cidden önemli. Çok sıcak soğuk dönüşümleri de hastalığa neden olabiliyor.

  5. Çağrı dedi ki:

    Kışın düzenli vitamin takviyesi yapmak ve bağışıklığı artırıcı takviyeler yapmak şart.

  6. doğan dedi ki:

    özelikle c vitamini ailecek alınacak önlemlerin başında gelen bir konu

  7. Yildiz dedi ki:

    Bizde eve hastaliklar benimle birlikte gelir. Sonra herkes sirayla hasta olur. Butun kisi bu sekilde geciririz.

  8. sinem dedi ki:

    ben genelde grip falan olduğumda kendimi karantinaya alırım kimseye geçmesin diye

  9. Ersin dedi ki:

    Ailecek beslenme ve vitamin alımına dikkat etmek önemli

  10. Melek dedi ki:

    Bence hasta olanı evden atmak en büyük önlem 🙂 Hapşıranı almayacaksın eve bak bakalım bi daha hasta olmaya cesaret ediyor mu 🙂

  11. İrem dedi ki:

    Her kış portakal ve mandalinayı çok tüketiyorum. Tabii şuan kış ayındayız ama birçok ilde bahar havası var.

  12. Ezgi dedi ki:

    Her kis oldugu gibi yine hasta oldum. Sanirim ceyenda kaldjm. Basim korkunc agriyor. İhlamur icicem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir