Antihistaminik Etkisini Doğal Yollarla Sağlayacak 4 Besin Önerisi

doğal antihistaminik etkiye sahip 4 besin ve besin bileşiği
doğal antihistaminik etkiye sahip 4 besin ve besin bileşiği

Mevsimsel alerjiniz varsa, her mevsim geçişinde acı çekmenin nasıl bir şey olduğunu bilirsiniz. Hapşırma, burun akıntısı, kaşıntılı ve kızarmış gözler, burunda ve boğaz yolunda tıkanıklık ve sinüs basıncı gibi semptomlar ile kendini gösteren mevsim alerjileri, özellikle mevsim geçişlerinde dayanılmaz hale gelerek, yaşam kalitenizi büyük oranda düşürebilir. Büyük olasılıkla, reçetesiz satılan birçok tezgah üstü ilacı bu mevsimsel semptomları hafifletebilmek için denediniz. Fakat gerek yan etkilerinden, gerekse maliyetinden dolayı ilaç kullanmak istemiyor olabilirsiniz. Tedavi içinse doğal çözüm arayışında olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; tamamen doğal çözümlerin alerjilere karşı antihistaminik etki edebileceğine dair kanıtlar vardır.

Saman nezlesi, alerjik rinit ya da mevsimsel alerjiler için reçeteli ve tezgâh üstü birçok ilaç, bu ve benzeri rahatsızlıkların semptomları üzerinde yatıştırıcı etki sağlaması için kullanılıyor. Bu rahatsızlıkları yaşayan kişiler özellikle mevsim geçişlerinde, eczanelerden reçeteli ya da reçetesiz bu ilaçları alıp çare bulmaya çalışıyor. Ancak birçok kişi de rahatsızlıklarının kendiliğinden geçmesini beklemeyi tercih ediyor. Bu sırada da sosyal hayatları olumsuz yönde büyük oranda etkileniyor. Oysa Histonların işleyişi üzerine bilgi sahibi olmanız, alerji mevsiminde doğal antihistaminlerin nasıl bir müttefik olabileceğini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Antihistaminikler Nasıl Etki Eder?

Alerji, vücuda giren zararsız maddelere karşı bir tür bağışıklık tepkisidir. Bu maddeler bakteri veya virüs değildir. Polen, spor, mayt, toz gibi zararsız maddeler, burun, ağız, boğaz, akciğerler, karın ve bağırsakların mukus zarlarındaki hücrelerle temas eder. Bu da histamin salınmasını tetikler.

Histamin ise, alerjik reaksiyon olarak adlandırdığımız hapşırık ve akıntı benzeri semptomlara neden olan bir proteindir. Antihistaminiklerin çalışma sistemi ise, histamine bağlı olarak açığa çıkan alerjik reaksiyonları durdurmak için, histamin aktivitesini bloke etmek üzerinedir.

ilginizi çekebilir..  Bahar alerjisi belirtileri nelerdir - Bahar alerjisine ne iyi gelir

Eczanelerin raflarında bulunan birçok alerji ilacı antihistaminik etkiye sahiptir. Ancak, histamin üretimi üzerinde Antihistaminiklerle benzer etkilere sahip olabilecek belirli yiyecekler ve bitkisel kökenli birleşikler de vardır. Bu sayede, doktorunuzun da kontrolü dahilinde, tedavinizi bu yiyeceklerle destekleyip alerjik semptomların belirtilerini hafifletebilir, hatta semptomları tamamıyla ortadan kaldırabilirsiniz. Peki nedir bu gıdalar?

Doğal Antihistaminik Etkiye Sahip 4 Besin ve Besin Bileşiği

1. Isırgan Otu:

Isırgan otu alternatif tıpta sıkça karşımıza çıkan, sağlığa çok sayıda faydası olduğu bilinen bir bitkidir. Astım, bronşit, boğmaca ve tüberküloz hastalığı tedavilerinde kullanılması gibi birçok faydasının yanında aynı zamanda doğal bir antihistaminiktir. Bir çalışmada, katılımcıların yüzde 58’i kurutulmuş ısırgan kullanımı ile semptomlarının azaldığını keşfetmiş ve yüzde 69’u daha iyi olduğunu belirtmiştir. Kurutulmuş ısırgan otunu demleyerek içebilir, demlediğiniz ısırgan otu suyu ile gargara yapabilirsiniz. Kurutulmuş ısırgan otunu aktarlarda veya internetteki sağlıklı gıda mağazalarında bulabilirsiniz.

2. Quercetin:

Quercetin, birçok bitkinin kabuğunda bulunan kimyasal bir çeşit pigmenttir. Soğan, elma, çay gibi birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan bir antioksidandır. Çeşitli çalışmalar quercetin’in antihistaminik etkilerini göstermiştir. Güçlü bir flavonoid olduğundan, solunum yollarındaki iltihaplanmayı azalttığı; alerjilerin solunum sistemi üzerindeki etkilerini yok ettiği tespit edilmiştir. Quercetin’i gıda takviyesi olarak satın alabilir veya diyetinize quercetin bakımından zengin, daha fazla gıda ekleyebilirsiniz.

3. Bromelain

Bromelain, ananasta bulunan, protein parçalayıcı bir enzimdir. Bromelain et tüketimi sonucu vücuda giren proteinin parçalanmasını sağlayarak emilimini gerçekleştirir. Sağlığa birçok faydasının yanında, alerjiden kaynaklanan solunum sıkıntısı ve solunum yolu iltihaplanmalarının tedavisinde etkili olduğu söyleniyor. Yapılan bir çalışma, günde üç kez 400-500 mg alınmasını öneriyor. Bolca ananas tüketebilir, bunun yanı sıra eczanelerden standardize preparat şeklinde takviyesini alarak kullanabilirsiniz.

ilginizi çekebilir..  Et beni ve siğil kabusunuz olmasın!

4. C vitamini

C vitamini, bulunması en kolay doğal antihistaminiktir. Kivi, yeşil biber, turunçgiller gibi birçok meyve ve sebzede, bolca bulunmakla birlikte, aynı zamanda gıda takviyesi formunda da yaygındır. Bilinen ciddi yan etkileri bulunmadığından ve toksin içermediğinden, burun tıkanıklığının ve mevsimsel alerjilerin diğer hoş olmayan semptomlarının tedavisinde güvenli bir çözümdür. Uzmanlar, en iyi antihistaminik sonuçlar için günde en az 200 miligram alınmasını öneriyorlar.

Alerjik hastalığınız olduğunda çözüme ulaşmak biraz zor görünebilir. Fakat, doktorunuzun kontrolüne, doğal yöntemlere, doğru bir öz bakıma ve mümkünse alerjinizi tetikleyecek faktörlerden kaçınmaya hep birlikte dikkat ederek alerjinizi kontrol altına alabilirsiniz. Alerjiniz için ilaç kullanmaya başlamadan önce C vitamini takviyesi yapıp, sonucu görerek hareket etmeniz de öneriler arasında. Antihistaminik etki sağlayan besin kaynakları doğal ve güvenilir iken, antihistamin gıda takviyeleri Türkiye’de düzenlenmediğinden, bunları güvenilir ve kaliteli kaynaklardan temin ettiğinizden emin olun. Ayrıca bu gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Tüm bu uygulamaları doktorunuzun bilgisi, takibi ve onayı dahilinde uygulamanız gereklidir.

You may also like...

1 Response

  1. anıl dedi ki:

    Antihistaminik Etkiyi kırmak için ısırgan otunun önemini daha önce okumuştum diğerlerini bilmiyordum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir