Yaz aylarında bunlara dikkat! Yaz ayları için 5 uyarı

yaz aylarında bunlara dikkat!

Evlerimize birkaç gün önce gelen sivrisineklerle yaza resmen girdik; geceleri de sıcaktan bunalıp uyuyamamaya başladık. Eh yaz aylarının başlaması ve güneşin etkisini en derinden hissettirmesiyle birlikte yaz aylarında önlem almamız ve dikkatli olmamız gereken konular da geri gelmiş oldu. Yaz güzel ve tadı çıkarılası bir mevsim fakat aynı zamanda dikkatli olunmaması halinde insanlara çeşitli zararlar da verebilecek bir mevsim. Bu yüzden uzmanlar yaz aylarıyla ilgili her yıl çeşitli uyarılarda bulunuyor. Uzmanların bu uyarılarından 5 tanesini yazımızda bir araya getirdik. Yaz aylarında aşağıdaki uyarıları dikkate almak ve tedbirli olmakta yarar var.

1) Yaz aylarında ‘öğle saati’ dikkat saati!

Yaz aylarında güneşin tepede olduğu öğle saati, dışarıda bulunmak için oldukça yanlış bir zaman dilimi. Uzmanlar her yıl uyarılarını çeşitli kanallarla insanlara duyurmaya çalışıyor. Yaz aylarında öğle vakitlerinin mümkün olduğunca gölgelik alanlarda ya da kapalı ortamlarda geçirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Güneşin bütün gücünü hissettirdiği öğle saatlerinde dışarıda bulunulması özellikle çocuklar, yaşlılar ve hamileler açısından çok büyük tehlike oluşturuyor. Çocukların bu saatlerde dışarı çıkarılmaması, yetişkinlerin ise işlerini mümkün olduğunca öğleden sonra ya da öğleden önce halletmesi öneriliyor. Dışarı çıkılması halinde ise güneşten koruyucu giysiler ile şapka kullanılması ve su bulundurulması önem taşıyor. Bunun yanı sıra cilt tipine uygun koruyucu güneş kremi kullanılması da bir hayli önemli.

Bu konuda şüphesiz en önemli uyarı, öğle saatlerinde güneşlenmekten kesinlikle kaçınılması gerektiğidir.

2) Cilt bakımından sonra…

Yaz aylarında cilt bakımı sonrasında da dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle peeling uygulaması ve derin cilt bakımı sonrasında en azından bir 24 saat güneşin yakıcılığından uzak durmakta yarar var. Gözenekleri açık, ölü deri atıldığından yüzeyi savunmasız cilt dokusu güneşin zararlı ışınlarından çöl kolay etkilenebilir ve birçok cilt probleminin yanı sıra, ağır cilt yanıklarına ve neticesinde oluşabilecek enfeksiyonlara açık hale gelir. Bu yüzden yaz aylarında, cilt bakımı sonrası, en azından ilk bir gün mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması öneriliyor.

ilginizi çekebilir..  Küf nedir? Nerelerde oluşur? Zararlı etkileri nelerdir?

3) Vücudunu, hayvanları, bitkileri susuz bırakma!

Yaz aylarında sıcakların artmasıyla suyun önemi kendisini daha da belli ediyor şüphesiz. Kaybettiğimiz suyun geri alınmaması ölümcül sonuçlar doğurabilecek kadar tehlikeli bir durum. Başta böbrek fonksiyonları olmak üzere düşünme ve kurgulama gibi zihinsel faaliyetlere kadar vücudun neredeyse tamamı su kaybından etkilenmektedir. (Ayrıca suyun önemi ile ilgili Su içmenin vücuda sağladığı yararlar ve günlük ideal tüketim miktarı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.)

Evet uzmanlar genellikle vücudumuzu susuz bırakmamamız gerektiğini vurguluyor. Fakat bizim kadar, dünyaya güzellik katan diğer canlıların da suya ihtiyacı var. Sokak hayvanlarından, toprağı kurumuş bitkilerden bir kap suyu esirgemememiz gerekiyor.

4) Çeşitli haşerelere dikkat!

Yaz sezonunun açılması demek; kapının camın ya da piknik sezonunun açılması demek. Tabi bizden başka canlıların da doğaya çıkma vakti. Kene türevi zararlı canlılar ile ilgili yaz aylarında neredeyse her yıl birçok vaka duyuyoruz. Bu tür canlıların zararlarından korunmak gerekiyor. Kene türevi canlılardan korunmak için piknik alanlarında uygun koruyucu giysiler giymek, çeşitli savar ilaçlardan faydalanmak yararlı olacaktır. Ayrıca Aile Hekimliği panolarında görülebilecek uyarıları dikkatlice okumak ve o uyarılarda da ifade edildiği gibi; piknik dönüşlerinde başta çocuklarımızın vücudunu, sonrasında kendi vücudumuzu kene yapışması vb.. tehlikelere karşı kontrol etmek gerekiyor. Ayrıca piknik alanına götüreceğimiz gıdaların sıcaklığa dayanabilen, bozulmaya dirençli gıdalar olması da önem taşıyor.

5) Beslenme önemli ama yaz aylarında daha da önemli!

Hayır hayır yalnızca kilo bakımından değil. Yaz aylarında bazı gıdalar vücudunuza diğer zamanlara göre daha fazla zarar verir. Özellikle fazla yağlı gıdalar vücutta fazlaca tahribat yaratır. Bunun yanı sıra en başta, belli bir yaşın üzerindeki kişilerde kolesterolü yükseltecek, kalbi yoracak gıdalardan uzak durulması gerekiyor. Vücuttaki sıvı kaybının arttığı yaz aylarında fazla yağlı, tuzlu, baharatlı gıdalar vücut sağlığının korunması açısından uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmiyor. Bunun yerine daha fresh besinler ile bolca su tüketmek büyük önem taşıyor.

ilginizi çekebilir..  Güneş gözlüğü cam rengi neden önemlidir

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir