Bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli?

bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Ebeveynler olarak söz konusu minik meleklerimiz olduğunda alışverişlerimizde gözümüze güzel gelene odaklanmak yerine, ipine dibine her şeyini ince eleyip sık dokuyoruz. Bebek odasından nevresimlerine, nevresimlerinden yastık yorganlarına, biberonundan emziğine her şeyini tüm yönleriyle inceleyip ona göre seçim yapıyoruz. Evbeveylikte durum böyle olunca, bebek arabası seçmek de diğer tüm bebek ürünlerinde olduğu gibi bir sorunsala dönüşüyor tabii. O kadar çok çeşit ve o kadar farklı özellik var ki, deneyimlemeden hangisinin iyi ve kullanışlı olacağına karar vermek bir hayli zor oluyor. Tam da bu noktada doğru kullanımda hayat kurtaran teknolojimiz, biricik internetimiz devreye giriyor. İnternetten araştırmalar yapıp en doğru ürüne karar vermeye çalışıyoruz. “Bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli? Bebek arabasında hangi özellikler olmazsa olmaz?” gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışıyoruz. En nihayetinde bir karara varıyoruz. Tabi yine de bebeğimiz dünyaya gelmeden, arabayı deneyimlemeden seçimimizden emin olamıyoruz. Sonrası ya bir “ohh” ya da bir “tühh” oluyor. Bu sebeple arayacağınız teknik özellikleri, kullanıcıların deneyimlerine göre belirlemek sizi en doğru sonuca götürecektir. Bu yazıda ben de 3 bebek arabası değiştirmiş bir ebeveyn olarak naçizane deneyimlerimi ve bebe mobilyada çalıştığım dönemde sonradan öğrendiklerimi ‘bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli’ başlığı altında sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bebek arabası seçme sorunsalı: Bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli?

1) Standartlara uygunluk!
bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Tıpkı bebek mobilyalarının, bebek tekstillerinin, bebek giyim ve aksesuarlarının olduğu gibi, bebek arabası seçerken nelere dikkat edilmeli sorusunun da en önemli yanıtı; şüphesiz, seçeceğiniz ürünün kalite standartlarına uygun olmasıdır. Bebek arabalarında, ürünün Avrupa güvenlik normlarına uygunluğunu belirtir bu belge, TS EN 1888 belgesidir. Bebek arabası seçerken ilk dikkat etmeniz gerekenlerden biri, bu belgeye sahip olup olmadığıdır.

2) Kolay ve rahat kullanım!
bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Kullanım kolaylığına dikkat etmeniz çok önemli. Bir bebek arabasının kullanımının rahat olduğunu gösteren birkaç husus var.

  • Örnekle; bir elinizin sürekli dolu olacağı düşünülürse, tek elle açılıp kapatılan bir bebek arabasının kullanımı kolay olacaktır.
  • Keza, topladığınızda az yer kaplaması, pratik şekilde yönünün değişmesi, pusetinin kolay takılıp çıkartılması kullanım rahatlığı sağlayacaktır.
  • Burada en önemli notlardan biri de şu ki; yalnız ön tekerleklerin değil, arka tekerleklerin de 360 derece dönmesi ya da puset kısmının çift yönlü kullanılabilmesi çok önemli. Aksi halde aracın yönünü değiştirdiğinizde (arka hareketsiz tekerlekler ön kısma geldiğinde) kullanımı çok zor oluyor. Bir, sürekli aayaklarınız tekerleklere çarpıyor; iki, manevra kabiliyeti kısıtlanıyor. Bu da sağa sola dönmede zorlanmanıza sebep oluyor.
  • Bunun dışında, bebek arabasının hafif olması, taşıma konusunda kolaylık sağlayacağından kullanım rahatlığı konusunda aranan bir özelliktir.
  • Tabi bir de geniş bir sepete sahip olmasını öneriyorum. Bebekle yaşamın vazgeçilmezi bebek arabası, bebek arabasının vazgeçilmezi büyük sepet. İnanın çok lazım olacak.
ilginizi çekebilir..  4 küçük dokunuşla ev dekorasyonu yenileme!

3) Sağlamlık!

Sağlamlık çok da mühim değil diyenlere aldırmayın, bebek içindeyken katlanıveren arabalar gördüm çalıştığım dönemde. Tabi kaya gibi ağır, sağlam olacak diye insana eziyet yaşatan arabalardan da söz etmiyorum. Fakat hem sağlam hem de hafif olan birçok bebek arabası modeli var. Bebek arabasının hafifliği sağlamlığını etkilememeli. Hafif fakat dayanıklı metal aksama sahip olması, kullanım ömrü ve güvenliği açısından önemli bir nokta. Keza, sık kullanılacak bir ürün olduğundan hareketli mekanizmalarının, fren ve diğer parçalarının dayanıklılığı da önem taşıyor. Bu parçalarının sık kullanıma dayanıklı olması önemli. (Örnekle: 2.bebek arabamızın fren aksamında sorun yaşamıştık. Tek taraftan kontrol edilen fren sistemine sahipti, kontrol pedalı olmayan tekerleğe bağlanan fren kablosu o tekerlekten çok kısa bir sürede çıktı, sadece kontrol pedalının olduğu tekerleği kilitliyordu.)

4) Fren sistemi!
bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli denildiğinde verebileceğim en önemli yanıtlardan biri: fren sistemi. Fren sistemi bebek arabalarında en kolay arızalanan veya kullanım zorluğu yaşatan parçalardan biri. Bu sebeple fren sistemine çok dikkat edin. Tek pedalla kontrol edilen ve diğer tekerleğe kablo ile bağlantı sağlanan frenler daha iyi iyi olmasına fakat burada da sağlamlığı devreye giriyor. Bu iki özellik birbirine senkronize olarak aranmalı.

5) Tekerlekler!
bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Tekerlekler mi! Demeyin, çok önemli… Bebek arabası arızalarının en fazla yaşandığı aksamlardan bir diğeri tekerlekler. İşin aslı şu ki, bebek arabasını en sık nerelerde kullanacağınız bu konuda çok büyük önem taşıyor. Şöyle ki; küçük tekerlekli bebek arabalarını bozuk zeminde, engebede, girintili çıkıntılı yerlerde kullanmanız çok zor olacaktır ve bozulması kaçınılmazdır. (Yaşadığım şehirde tekraaaar tekrar kazılıp onarıldığı halde yollar çok bozuk, ilk arabamız böyle gitti 😀) Küçük tekerlekli arabalar daha ziyade düzgün zeminlerde, çarşı, avm tarzı yerlerde kullanıma uygun. Büyük tekerlekli arabaların kullanımı, haliyle bozuk zeminlerde daha kolay hareket ettiği ve dirençli olduğu için daha pratik oluyor.

ilginizi çekebilir..  Boyalar rulolar hazır mı: boya badana yapıyoruz!

6) Çift yönlü kullanım!
bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Bu kadar önemli bir özelliği neden bu kadar gerilere bıraktım bilmiyorum fakat bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun en mühim bir diğer yanıtıdır çift yön özelliğinin olması. İlk aylarda bebeğinizin sürekli gözünüzün önünde olması açısından size dönük olacak şekilde kullanıyorken, sonraları dışarıya çevirip etrafı izlemesini sağlama imkanınız oluyor. Fakat çift yönlü kullanım özelliği yalnız ilk aylar için değil, sonrası için de gerekli. Öyle ki; gidiş yönünüzde rüzgar olması halinde çocuğunuzun rüzgardan etkilenmemesi için bebek arabasının yönünü yine kendinize çevirerek kullanmanız gerekebilir (Rüzgarın yazı kışı, başı sonu yok)… Bu sebeple mutlaka çift yönlü bir bebek arabası seçmenizde yarar vardır diye düşünüyorum. Fakat daha önceki maddelerde de belirttiğim gibi, çift yönlü bebek arabası seçecekseniz, tüm tekerleklerin 360 derece dönebilir olmasına ya da puset kısmının çift yönlü kullanılabilir olmasına dikkat edin.

7) Tente!
bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Yarım kapanan tenteli bir bebek arabası almanızı kesinlikle önermiyorum. Çünkü o tente kesinlikle bir işe yaramıyor. Ne güneşten koruyor ne de yağmurdan. Bu yüzden, alacağınız bebek arabasının tam kapanır tenteli olmasına özen gösterin derim. Tabi ki yağmurlu havalarda ekstra yağmurluk kullanırsınız fakat özellikle güneşli havalar için tentenin tam kapanması çok önemli. Aksi halde minikler çok rahatsız oluyor. (Oğlum 3 yaşında, güneşli havalarda dışarı çıktığımızda tenteyi direkt kendisi indiriyor 😄) Keza, arabasında uyuması halinde ışıktan rahatsız olmaması için de tentenin tam kapanır olması gerekli.

8) Ayarlanabilir arkalık!
bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Bebeğiniz arabasında kimi zaman uyuyacak, kimi zaman dik otururup bir şeyler yiyecek, kimi zaman hafif yatık veziyette keyif oturuşu yapacak. Velhasıl sırtını dayayacağı arkalık kısmının farklı kademelerde ayarlanabilir olması şart. Ayrıca uzun bir pusetinin olması, büyüdükçe uyuduğu zaman bacaklarının aşağı sarkmasını önler (tabii bir yere kadar😆)

ilginizi çekebilir..  Bebeklerin aylara göre boy ve kilo ölçüleri

9) Güvenlik!
bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Sağlamlığının ne kadar önemli olduğundan daha önce söz etmiştim. Güvenlik mekanizması da bir o kadar önemli. Kilit sistemlerinin güvenli olması, özellikle çocuğun açmasına olanak vermemesi gerekiyor. Ebeveyn müdahalesi olmaksızın çocuğun kendi çabasıyla kilit mekanizmalarını açamaması, güvenlik konusunda büyük önem taşıyor. Emniyet kemerinin ise beş bölgeli olması çocuğun güvenliği açısından şart. Beş bölgeli emniyet kemeri, çocuğu omuzlarından, belinden ve alt kısımdan gövdede buluşacak şekilde kavrar ve olası bir kaza durumunda savrulmasını önler. Fakat kullanım sırasında emniyet kemerini çocuğunuzun bedenine uyumlu şekilde ayarlamanız (uzatma-kısaltma) gerekiyor.

10) Konfor!
bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Elbette miniklerimizin konforu çok önemli. Bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli denildiğinde bebişlerin konforu her nedense biraz göz ardı ediliyor; fakat, özellikle ağırlaştıkça, bebek arabasının konforsuz puseti çocukların canının yanmasına neden oluyor. Bu nedenle, minderli sırt ve oturuma sahip, pamuklu kumaşlarla üretilmiş bebek arabaları öncelikli tercihiniz olsun.

11) Garanti süresi!
bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli

Alacağınız bebek arabasının garanti süresini ve servis çalışma sistemi ile servis ağını sorgulamayı ihmal etmeyin. Bebek arabası ile ilgili sorunlar yaşamanızın ihtimal dahilinde olduğunu unutmayın.

Ayrıca; Bebek odası mobilyası ve bebek alışverişine dair tüm sorularınızın yanıtları için BEBEK ODASI DEKORASYONU YAZI DİZİSİ içeriğine aşağıya başlıklar halinde bırakacağım linklerden ulaşabilirsiniz.

BÖLÜM 1) BEBEK ODASINI VE DİĞER GEREÇLERİ ALMAYA NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR? ODAYI ALDIKTAN SONRAKİ SÜREÇ?

BÖLÜM 2) İDEAL BEBEK ODASI NASIL OLMALIDIR?

BÖLÜM 3) Bebek Odasında Bulunması Gereken Gereçler Nelerdir

BÖLÜM 4) BEBEK ODASI TAKIMI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

BÖLÜM 5) BEBEK MOBİLYASINDA MALZEME SEÇİMİ

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir