BEBEK ODASI TAKIMI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

BEBEK ODASI DEKORASYONU YAZI DİZİSİ

2.BÖLÜM: BEBEK ODASI TAKIMI HANGİ ÖĞELERDEN OLUŞMALI VE ÖZELLİKLERİ NASIL OLMALI?

Merhaba,
Bir önceki yazımızda mobilya seçerken, mobilyanın ana malzemelerinin nasıl olması gerektiğini incelemiştik. Bu yazımızda da ‘nasıl bir beşik? nasıl bir dolap?’ vs… gibi soruları ele alalım.
Bebek odalarında artık çok fazla opsiyon mevcut. Pek tabi bu opsiyonlar bebek odası takımı çeşitliliğini artırmakla beraber, odaları çok daha işlevsel ve uzun ömürlü kullanmamızı sağlıyor. Fakat bazı özellikler faydadan çok zarar getirebiliyor. O halde bebek odası takımı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun yanıtına geçmeden önce ilk olarak modülleri inceleyelim.

1) Beşik:

Bebek odası takımı için en önemli unsur olan beşiğin birçok farklı çeşidi mevcuttur.Bu beşik çeşitlerini tek tek incelediğimizde içlerinde evinize ve ihtiyacınıza en uygun olanı belirleyebilirsiniz.

-Büyüyen Beşik:

Beşik Çeşitleri-Büyüyen Beşik

Beşik bölümü ve Alt açma-dolap ünitesinden oluşur.Bu tarz beşikler ilk olarak bebeğimiz 3-4 yaşlarına gelene kadar beşik olarak, daha sonra ise alt açma-dolap ünitesinin sökülmesiyle yaklaşık 10-12 yaşlarına kadar çocuk yatağı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.Genellikle beşik bölümünün ölçüsü 70×130, çocuk yatağına dönüşmüş halinin ölçüsü 70x180dir. Bunun dışında yeni yeni üretilmeye başlayan bir diğer büyüyen beşik çeşidi daha var ki, yer sorunu yaşayan fakat büyüyen beşik almak isteyen anne-babalar için oldukça kullanışlı.Dönüştürme mekanizması farklı olduğundan diğer büyüyen beşiklerden daha az yer kaplıyor.Çünkü alt açma-dolap ünitesinin sökülmesiyle uzatılmıyor, raylı yatak tabanı sayesinde uzatılıyor.tabi uzatıldığında yine 10-12 yaşlarına kadar kullanılabiliyor.

-Sabit Beşik:

Genellikle 2-4 çekmeceli,sallanabilir özellikli, 60×120 veya 70×130 ölçülerine sahip, 3-4 yaşlarına kadar kullanılmak üzere tasarlanmış ürünlerdir.

-Park Beşik: 

Beşik Çeşitleri-Park Beşik

Park beşik dendiğinde ilk akla gelen, renkli kumaş kaplı, profil veya plastik ürünler olsa da, şuan çok fazla çeşidini görmek mümkün. Özellikle Ahşaptan üretilen çeşitleri son dönemlerde oldukça yaygınlaştı. Bu beşiklerin en önemli özelliği yatak zeminin hareketli oluşu sayesinde bebeğimiz ayaklandıkça kademe kademe aşağı indirilerek sarkarak düşme riskinin önüne geçebilir olması. Aynı zamanda genellikle tekerlekli olduklarından odadan odaya taşıma veya temizlik yaparken çekebilme olanağı sunar.Genellikle 3-4 yaşlarına Kadar kullanılmak üzere tasarlanmıştır.Genel ölçüleri 70×110’dur.

ilginizi çekebilir..  BEBEK ODASI DEKORASYONU YAZI DİZİSİ

-Anne Yanı Beşik:

Beşik Çeşitleri-Anne Yanı Beşik

Ebeveyn yatağına monte edilerek kullanılan beşik türüdür.Genel ölçüsü 55x95tir. Doğumdan itibaren yaklaşık 1 yaşa kadar kullanılmak üzere tasarlanmıştır.Bebeğin yatağını ebeveyn yatağından ayırması,aynı zamanda annenin istediği an bebeğini görebilmesi ve bebeğiyle temas kurabilmesi açısından oldukça kullanışlı bir ürün. Özellikle bebeğin sık emdiği ilk 6 aylık dönemde anne-baba yatağında yatırmak yerine-ki bu çok tehlikeli bir durum- , yatağa birleşik olan ve ebatları sayesinde bebeğe korunaklı bir alan yaratan böyle bir beşik kullanmak çok daha sağlıklı ve güvenli.

2) Gardırop:

‘Amaaan, el kadar bebeğin eşyasından ne olacak canım’ cümlesini defalarca kez duydum 🙂 Fakat bebeğimle tecrübe ettim ki, durum hiç de öyle değil. Sadece hediye gelenler için bile bolca alan gerekebiliyor 🙂 Anneannesinin, babaannesinin ördüğü battaniyeler, patikler, yelekler; sizin heyecanla aldığınız birbirinden güzel giysiler…:) Eğer bebeğiniz için bir oda kurmayı düşünüyorsanız, tavsiyem mutlaka büyük bir dolabı olsun.Hem ilk etapta hem uzun vadede kullanışlı olacağından emin olabilirsiniz. İlk mobilyalarını uzun süre kullanmayı planlamasanız bile yine de küçük bir dolap tavsiyemdir.
Gardıroplar da diğer modüller gibi çakmalı sistem yerine geçmeli sitem ile üretiliyor. Arkalığı dahil hiçbir parçasına tek çivi çakılmıyor, her parça yeri üretim sırasında açılan yuvalara oturtularak ve vida deliklerinden vidalanarak kuruluyor. Haliyle bu da ürünlerin bozulma süresini bir hayli uzatıyor.

3) Şifonyer:

Bebek odasında şifonyer olmazsa olmaz değildir. Fakat geniş bir alanınız varsa elbette kullanışlı bir ürün. Oda takımınızda büyüyen beşik yoksa veya büyüyen beşiğin alt açma bölümü yoksa şifonyer alt açma görevi de görmekte olduğundan oldukça işinize yarayacaktır. Oda yapmayı planlamıyor veya gardırop düşünmüyorsanız da, böyle bir mini dolap bebeğinizin ilk eşyaları için tercih edilebilir. Ya da belirttiğim gibi bebek odanızda müsait alan varsa beşik, dolap, şifonyer şeklinde üçlü olarak tercih ettiğinizde de size yarar sağlayacağı aşikar.
Modülleri tanıdık, o halde genel olarak seçimimizi yaparken nelere dikkat edeceğiz sorusuna dönelim:
Farklı farklı beşiklerden söz ettik, bunlardan size uygun olan hangisi olursa olsun ya da ister büyük bir gardırop alın ister küçük,seçim sizin. Fakat belli başlı noktalarda özellikle dikkat edin:

ilginizi çekebilir..  Hangi oda hangi renk? Odalara göre renk seçimi

Genel Olarak Bebek Odası Takımı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

-Korkuluk yüksekliği ve güvenliği:

Genellikle birçok beşik modelinde asansörlü korkuluk kullanılıyor.Fakat en yüksek noktaları firmadan firmaya değişiklik gösterebiliyor. Olması gereken en yüksek noktaya getirdiğimizde en az 60 cm yüksekliğe sahip olmasıdır. Aynı şekilde tabandan hareketli beşik tercih ederseniz de bu yüksekliği göz önünde bulundurun.
Korkulukları hareket ettirebilmeniz için de farklı sistemler mevcut. Asılı korkuluklar iki yandan demir halkaların asılması ile sabitleniyor. Bu tip korumalıklar güvenlik açısından çok sağlıklı değil.Halkalar asılı olduğu demirlerden çok rahat çıkabiliyor.Bebeğiniz ayaklandığında o bile oynarken rahatlıkla çıkarabilir.Bu sebeple pek tavsiye etmiyorum.Mandal şeklinde mekanizmaya sahip korumalıklar ise iki yandan mandallara basarak, yüksekliğini istediğiniz seviyede durdurabileceğiniz türden.Mandallara basmak yetişkin kuvveti istiyor, haliyle daha güvenli bir mekanizma. Bir de düğme şeklinde mekanizması olanlar var. Bunda da aynı şekilde iki yandan aynı anda düğmelere basarak hareket ettirebiliyoruz.Güvenlik açısından bu mekanizma da oldukça sağlam.

-Parmaklık aralıkları:

Bebeğiniz hareketlenmeye başladığında kolunu,bacağını, başını parmaklıklara sıkıştırabilir. Ve bu kırılmalara hatta boğulma gibi korkunç sonuçlara sebep olabilir. Parmaklıklar arası ideal mesafe en az 2,5 cm, en fazla 6 cm olmalıdır.

-Beşiklerin alt açma ünitelerindeki üstten kapaklı sandık kısımları:

Bebeğiniz beşiğinde ayaklandığında bu kapakları kaldırabilir, kapak ellerine düşerek ciddi yaralanmalara neden olabilir.bu sebeple bu tarz modelleri tercih etmemenizi ya da kapaklarında kilit sistemi olanları seçmenizi öneririm.

-Sivri köşeli mobilyalar:

Dolap, şifonyer ve beşikte genel olarak köşeli ürünlerden ziyade yuvarlak hatlara sahip olmalarına dikkat edin. Şayet köşeli bir mobilya beğendiyseniz, çarparak yaralanma riskine karşı güvenlik sağlayan silikon kenarlıklardan edinmenizde yarar var.

-Kulplar:

Mobilyada kullanılan kulpların yumuşak malzemelerden oluşmasına ve yuvarlak hatlara sahip olmasına dikkat edin.

ilginizi çekebilir..  Yatak seçiminde bu noktalara dikkat!

-Alt değiştirme ünitesi güvenliği:

Alt açma ünitesinde emniyet kemeri olması, bebeğiniz hareketlendiğinde kontrol etmeniz zorlaşacağından büyük fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda kenarlarının yüksek olmasına da dikkat ediniz.

-Raflar:

Bebek odanızda hem dekoratif olarak hoş görünecek, hem de bebeğinizin oyuncaklarını koyabileceğiniz raflar kullanabilirsiniz. Fakat kurulum sırasında duvara monte rafların montajının çok sağlam yapılmasına dikkat edin. Üzerinde de mümkün olduğunca peluş oyuncaklar gibi hafif ve düşmesi halinde zarar vermeyecek eşyaları bulundurun.

-Tüm bunlar dışında oda takımı kurulumunda vidaların ve birleşim yerlerinin sağlamlığını da mutlaka kontrol edin. En basit olasılıkla, yeterince sağlamlaştırılmamış kulplar her harekette biraz daha gevşeyecek ve neticede düşecektir. Bebeğiniz bu kulbu ağzına götürerek boğulabilir, düşen vidasını yutabilir. Bu gibi daha birçok risk doğabilir.
Bir bebekten ya da çocuktan bahsediyorsak ‘bir şey olmaz ya’ diye bir şey yoktur. Her türlü riske karşı ebeveyn olarak önlemimizi almamız gerekir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir