BEBEK ODASI DEKORASYONU YAZI DİZİSİ

1. BÖLÜM: BEBEK MOBİLYASINDA MALZEME SEÇİMİ

Ebeveyn olmak en başından en sonuna bir takım endişeyi, hassasiyeti beraberinde getiriyor.Duygusal olarak tam anlamıyla kavramamız doğum sonrasında gerçekleşse de aslında ebeveynlik bebeğimiz dünyaya gelmeden önce başlar. Onu öğrendiğimiz ilk andan itibaren onun için hem maddi hemde manevi olarak hazırlanmaya başlarız. Oldukça uzun olan ve derinlemesine incelenmesi gereken bir konu olduğundan yazı dizisi şeklinde tasarladığım bu içerikte A’dan Z’ye maddi hazırlıklarımızdan söz edeceğiz. İlk yazımız ise ‘bebek odası mobilyasında malzeme’ üzerine oluşturulmuştur.

Eveeet, bebeğimizi öğrendik. Bu heyecanla tabi ki onun adına her şeyi bir anda yapıverme isteği doluyor içimize. 🙂 Bu hislerimizi frenleyerek ilk etapta yapabileceklerimize odaklanıyoruz genellikle. 🙂 Ve başlıyoruz minik minik ciciler , çeşit çeşit biberonlar almaya. Sonra diyoruz ki ‘ee bu güzel cicileri nereye yerleştireceğiz? bir dolabı olmalı. Peki nerede uyuyacak? bir beşiği olmalı.’ Bu böyle gidiyor. 🙂 Derken ona özel, hayal gücünü geliştirebileceği aitlik hissedebileceği huzurlu bir dünya oluşturmaya karar veriyorsunuz. Bir oda… Tabi bu noktada da bebeğe hazırlığın her aşamasında olacağı gibi bir takım soru işaretleri zihninizi kemirmeye başlayacak.Bu konuda bebeğim doğduğunda edindiğim tecrübenin yanı sıra bir süre çalıştığım bebek mobilya mağazası bana çok şey kattı. Bebek mobilyalarını malzemesinden kullanımına bizzat yakından tanıma fırsatım oldu. Haliyle öncelikle bir anne olarak, sonrasında mobilyaları yakından tanıma fırsatı bulmuş biri olarak sizlerle paylaşmak istediğim çok şey var.

O halde Bebeğe Hazırlık Yazı Dizisi’nin ilk yazısında bu soru işaretlerinden birini ele alalım. Bebek mobilyası seçiminde kullanılan malzemeleri incelerken nelere özellikle dikkat etmeliyiz? MDF mi, SUNTALAM mi, başka bir malzeme mi? Boyalı ürün, boyasız ürün… Hangi boyalar kullanılmalı? Bu soruların hepsi bize aynı inceleme konusunu işaret ediyor; mobilyanın malzemesi.

ilginizi çekebilir..  Bebek Alışverişine Ne Zaman Başlanır?

Bebeğimiz için Seçeceğimiz Mobilyalar Hangi Malzemelerle Üretilmiş Olmalı?

bebek mobilyası malzemesi-mdf-sunta

MDF ve Suntalam kıyaslaması yaparsak, aslına bakarsanız pratikte hiçbir fark yok diyebilirim. Genellikle dayanıklılık konusunda mukayese edilirler. Fakat fabrikasyon üretimde kullanılan teknoloji bir hayli ilerlemiş durumda. Parça oluşturma sistemleri çok değişti. Ürünler defalarca kez sökülüp kurulmaya müsait şekilde üretiliyor. Bunun yanı sıra uzun süreli neme maruz kalma halinde MDF de Suntalam de bozulmaya müsaittir. Biri bozulmaz, diğeri bozulur diye bir durum söz konusu değil, bu sebeple malzemeye bakılmaksızın mobilyayı korumak gereklidir.

MDF toz yapısı sayesinde daha az gözenekli olduğundan boyanabilirliğe daha müsait. Bu sebeple boyalı ürün üretiminde daha çok tercih edilir. Ayrıca yine yapısından dolayı şekil verilmeye, yuvarlak hatlar oluşturmaya daha müsaittir. Suntalam de ise renklendirme ve koruma melamin kaplama ile sağlanır. Sıkıştırılmış parçacıklar melamin levhalar arasına preslenerek üretilir. Yani konu dayanıklılıksa -sizin de dikkatinizle tabi ki- ikisi de hemen hemen aynı seviyelerde. Tabii bunların yanı sıra ahşap ürünlerde tercih edebilirsiniz. Doğal ahşap mobilya üretimi bebek-çocuk mobilyalarında da belirgin ölçüde yaygınlaştı.

Standartlara Uygunluğu Önemli!

Aslında en önemli noktalardan biri mobilyanın suntalam, mdf ya da ahşap oluşundan ziyade kullanılan malzemelerin standartlara uygunluğu. Alacağınız ürünün Avrupa Birliği tarafından belirlenen EN71.3

AB Mobilya Standartı-en71-3

standardına göre Formaldehit gazı salınımı E0 seviyesinde olmalıdır. EN71.3 standardına göre mobilya üretiminde kullanılan malzemeler kurşun,krom,kadmiyum,antimon,civa,arsenik gibi ağır metaller içermemeli, toksik emisyonlar barındırmamalı. Bu öylesine ciddi bir konu ki E0 standardına uymayan mobilyalardan salınan formaldehit gazı yetişkinlerde bile kanseri tetiklemesinin yanı sıra solunum ve sinir sistemi üzerinde de oldukça olumsuz etkilere sahip. Kaldı ki söz konusu olan minicik meleğimiz olduğunda konuya biraz daha hassas yaklaşmamız gerekiyor. Hazır almak yerine yaptırmayı tercih edecekseniz de bu bakımdan kullanılacak malzeme seçimine çok dikkat etmenizi öneririm. Resmi firmaların hepsi denetlemelerden geçtiği için mobilya üretiminde zorunlu olan bu standartlara uymakla yükümlüler. Fakat gayr-i resmi üretim yapan bir çok işletme de mevcut. Bunu göz ardı etmemek gerek.

ilginizi çekebilir..  Bebeklerin aylara göre boy ve kilo ölçüleri

Yazı dizimizin bir sonraki yazısında bebek odası takımındaki mobilyaları modül modül inceleyeceğiz.

Şimdilik görüşmek üzere. 🙂

You may also like...

4 Responses

  1. Ali dedi ki:

    Ebeveyn olmak zor 🙂 şimdi insanlar artık daha da bilinçli hareket ediyorlar, kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir konu doğru malzemeyi seçmek.

  2. Aleyna dedi ki:

    Çocuklar için en iyisi seçilmeli daha doğrusu en doğal ve herhangi bir kimyasal olmamalı.

  3. Sezen dedi ki:

    Ebeveyn olmak büyük sorumluluk ister. Standartlara uygun ve bebek mobilyasında bilinen markalarda alınmalı diye düşünüyorum.

  4. yelda dedi ki:

    bebeğim 1 yasına girdi artık bizde ona gore bir oda dizayn etmek istiyoruz ama bu seçim isi zor oalcak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir