Sağlıklı Bir İletişim İçin Kaçınılması Gereken Davranışlar

sağlıklı iletişim
Sağlıklı Bir İletişim İçin Kaçınılması Gereken Davranışlar

İletişim hayatımızın odak noktasıdır desem, pek de yanlış olmaz kanımca. İletişim kurmadan dünyanın normal düzende devam edebilmesi mümkün değildir. Zaten günümüzde yaşanan olumsuzlukların en büyük kaynağı yanlış veya eksik iletişimdir. Ülkeler arası, insanlar arası, aile üyeleri arası vs. olmak üzere en genelden en özele her iletişim sorunu, bize daha büyük sorunlar olarak dönmektedir.

Doğru bir iletişim, hayatımıza birçok olumlu sonuç getirirken; yanlış bir iletişim hiç istemeyeceğimiz durumlara sebep olabilir.

İnsanlarla kurduğumuz iletişimin biçimi ve kalitesi, insanların bizim hakkımızdaki düşünceleri üzerinde önemli rol oynamaktadır. Buna ek olarak insanların da bize yaklaşımı üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Eğer birinin bizimle saygı kuralları çerçevesinde, doğru düzgün bir iletişim kurmasını istiyorsak, biz de o kişiyle aynı şekilde iletişim kurmalıyız.

Etkili ve doğru bir iletişim yalnızca söylediklerimizle ilgili değildir. İletişim sırasındaki hal ve hareketlerimiz, jest ve mimiklerimiz, duruşumuz, bakışımız gibi bedensel tüm faaliyetlerimiz iletişimin kalitesi üzerinde etkili birer araçtır.

Peki sağlıklı bir iletişimde olmaması gereken davranışlar nelerdir?

Saygısız İletişim Tarzı:

Karşımızdaki kişiyle iletişim kurabilmek için, her şeyden önce saygılı davranmalıyız. Keza karşımızdaki kişi de bize saygıyla yaklaşmalıdır. Saygı çerçevesinde gelişmeyen bir diyalog iletişim değil, tartışma oluşturur.

Karşımızdaki kişiye saygımızı gösterebilmemiz için;

  • Giyimimizin tertipli olması,
  • Duruşumuzun veya oturma şeklimizin düzgün ve dik olması,
  • El, kol ve vücut hareketlerimizin yalnızca diyaloğu desteklemek için kullanılması ve abartısız olması,
  • İfademizin ve konuşma tarzımızın sade ve abartısız olması,

Gibi hal ve tavırlarımıza dikkat etmemiz gerekir.

Emir Kiplerinin Sık Kullanılması:

Doğru ve etkili bir iletişimde asla olmaması gereken davranışlardan birisidir bu. Bildiğimiz gibi kimse emir almaktan, kendisiyle emir kipleri ile konuşulmasından hoşlanmaz. Zaten herhangi bir zorunluluğu olmadıkça da buna tahammül etmez. Bu sebeple karşımızdaki kişiyle iletişime geçerken ona emirvari konuşmamak gerekir.

ilginizi çekebilir..  Bir ilişkide en kabullenilemez hata: aldatma! Neden aldatırlar?

Nasihat Kumkumalığı:

Bu tarz insanlarla karşılaştığımız olmuştur. Genellikle dünyanın tüm bilgisini kendilerinde zannedip, büyük küçük bakmadan çevrelerine nasihat incileri dağıtırlar. Fakat kendi hayatlarındaki uygulamalara baktığınızda, nasihatleriyle örtüşmediğini görürsünüz. Rahatsız edici bu davranışlarından ötürü bu kişilerle diyaloğa girmek istemezsiniz. İşte bu sebeple iletişimde bu tarz bilmiş hallerde bulunmamak gerekir. Bu davranışı biz istemiyorsak, başkası da istemiyordur.

Tehditkâr Konuşma:

İnsanlarla tehditkâr konuşarak baskılamak, yalnızca iletişim açısından değil, başlı başına her açıdan yanlış bir davranış şeklidir. Tehdit, baskı veya zorlama ile kurulan bir iletişimin doğru olması mümkün değildir. Bu tarz haller iletişim değil, olsa olsa zorbalıktır.

Manipülasyon:

En az tehditkâr konuşma kadar sevimsiz bir iletişim tarzı daha… Manipülasyon ya da manipüle etmek, kişiyi kendi farkındalığı dışında, söz ve davranışlarla etkileme, etki altına alma, çıkarlar doğrultusunda yönlendirme şeklinde açıklanan bir davranıştır. Yani karşınızdaki kişinin sizin öz benliğinizi yok sayarak, size farkettirmeden, çeşitli söz ve tavırlarıyla sizi etkisi altına alıp, davranışlarınızı ve karakterinizi kendi istediği yönde değiştirmesidir. Böyle bir davranış kabullenilemez. Bu yüzden böyle bir durumu önleyebilmek iletişimlerinizi iyi analiz etmelisiniz. Ayrıca bunu başkasına uygulamanız da hem doğru iletişim açısından, hem ahlaki açıdan yanlış bir davranış şeklidir. Yapılmaması gerekir.

Eleştirel Tavır Takınmak:

İletişimlerimizi eleştirel tavırlarla kurmak da manipüle etmenin yollarından biridir. Karşımızdaki kişiyi rencide edebilir, baskılayabilir ya da en iyi ihtimalle sadece kızmasına sebep olabiliriz. Bu yüzden diğer insanlardan önce kendimizi eleştirel olarak değerlendirmeliyiz. Bu sayede ilişkilerimizde bunun kontrolünü sağlayabiliriz.

Alaycı Tavırlar:

Her birey karakteristik özellikleriyle, duruşuyla, tavırlarıyla, düşünceleriyle biriciktir. Bize ters gelen davranışlarını iletişimimiz sırasında alay konusu etmek, zorbalıktan başka bir şey değildir. Bu sebeple sağlıklı bir iletişim için ne bize yapılmasına müsaade etmeli, ne de bir başkasına yapmalıyız.

ilginizi çekebilir..  İlişkide ayrılık çanları çaldığını gösteren 10 işaret!

Sorgulayıcı Konuşma Şekli:

İnsanlarla sorgulayıcı ifadelerle konuşmak, iletişimi baştan bozar. Sağlıklı bir iletişim için kimseyle sorgulayıcı tarzda konuşmamak gerekir.

Hakaret İçeren İfadeler Kullanılması:

Hakaret etmenin hiçbir konuda elle tutulur bir açıklaması olamaz. Kimsenin kimseye hakaret içeren ifadeler kullanmaya hakkı yoktur. Ne biri bizimle hakaret içerikli konuşabilir, ne de biz bir başkasıyla hakaret içerikli konuşabiliriz. Bu sadece kavga getirir.

Vücut Dilinin Yanlış Kullanımı:

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, iletişim deyince sadece söylediklerimiz ve duyduklarımız anlaşılmamalıdır. Bakışımız, duruşumuz, ifademiz, mimiklerimiz gibi davranışlarımız da iletinin aktarımında etkin rol oynamaktadır. Bu sebeple sağlıklı bir iletişim için vücut dili kullanımında da dikkatli davranmak gereklidir.

You may also like...

7 Responses

  1. Sarp dedi ki:

    Bu tür davranışları sergileyenler hemen belli ediyor kendilerini bence, o yüzden bizde kendi davranışlarımıza dikkat etmeliyiz ki onlar gibi olmayalım.

  2. Bartu dedi ki:

    HErşeyden önce karşısındakine saygılı olmalı insan. Aksi takdirde o konuşmadan hayır gelmez

  3. Ezgi dedi ki:

    Konuştuğum kişi beni ciddiye almaz küçümserse direkt olarak çıkarım o konuşmadan. Öyle tuhaf burnu büyük insanlar çok ne yazıkki çevremizde.

  4. Mehmet dedi ki:

    Sağlıklı iletişim için ilk başta saygı şart sonrası kendi kendine geliyor.

  5. Metin dedi ki:

    Bir cok insanda bu alayci komusma sekli yaygin. Sanirsiniz ki kendileri dunyaya geldinelrinde tepeden bakarak dogmuslar

  6. Mehmet dedi ki:

    yüksek sesle konuşan insanlardan gıcık oluyorum

  7. melek dedi ki:

    sağlıklı bir iletisimde her seyden once empati yapılması sart bence. kisi kendini karsıdakinin yerine koymalı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir