Gebeliğin ilk belirtileri,İdeal Gebelik Zamanlaması,Tahmini doğum tarihi

Gebeliğin ilk belirtileri,İdeal Gebelik Zamanlaması,Tahmini doğum tarihi
Gebeliğin ilk belirtileri,İdeal Gebelik Zamanlaması,Tahmini doğum tarihi

Bir çocuk sahibi olmak her türlü zorluğa rağmen ‘iyi ki’ diyebilmektir. Zaman zaman epey bir mücadele gerektirebilir. İşte bu zamanların insanda tükenmişlik yaratmaması için, çocuk sahibi olmak için çocuk yapılmamalı; yürekten istenip mantıkla desteklendiğinde sahibi olunmalıdır. Çocuk isteğine, yolunda gitmeyen evliliği düzeltme, eve bir ses getirme, aile büyüklerini memnun etme gibi farklı beklentiler yüklenmemeli. Anne baba her anlamda kendilerini hazır hissettiklerinde, ortaklaşa isteyerek karar almalılar. Bu noktada sağlıklı bir gebelik süreci için gebeliğin planlaması gereklidir. Gebeliğin planlaması, gebeliğe hazırlık süreci içindeki her türlü adımı içermektedir. Bir önceki yazıda gebelik hazırlığı sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Bir bakıma konunun devamı niteliğindeki bu içerikte ise; adet döngüsü içinde gebelik şansının yüksek olduğu ideal zamanı belirleme, gebeliğin ilk belirtileri ve tahmini doğum tarihi hesaplama gibi konulara değineceğiz.

Gebelik Şansının Yüksek Olduğu Zamanları Belirleme;

Kadın vücudu her ay otomatik olarak gebeliğe hazırlık yapmaktadır. Bu süreç, olgunlaşmış yumurtaların yumurtalıklardan döl yatağı borusuna geçmesi ile gerçekleşir. Buraya geçtikten sonra, atılmadan önceki 10 günlük süre boyunca gebelik şansı oldukça yüksektir.

Rakamlar ile bakacak olursak; 28 günde bir adet gören bir kadın için yumurtlama günü, adet başlangıcından 14 gün sonrasına denk gelmektedir. 30-35 günde bir adet gören bir kadın içinse, bir sonraki adetten 14 gün öncesi yumurtlama dönemidir. Adetin ilk gününden itibaren 14 gün sonra, cinsel ilişki yaşanması halinde gebelik şansı oldukça yüksektir. Burada bir hafta, 10 günlük bir süre boyunca gebelik şansı orta ve yüksek seviyelerde seyreder. Tabi yumurtlama süresi dışında da gebe kalma ihtimali bulunmaktadır; fakat burada gebelik şansı daha düşüktür.

ilginizi çekebilir..  Vertigo nedir? Belirtileri ve tedavisi

Tabi bu noktada adet döngüsünün düzenli seyrediyor olması önemlidir. Adet döngüsü düzenli değilse, yumurtlama dönemi hesaplaması biraz zor olmaktadır. Böyle bir durum varsa, adet ve cinsel ilişki takibi yapmaya yarayan telefon uygulamaları kullanmak takibi nispeten kolaylaştırabilir.

Gebeliğin ilk belirtileri;

Bu süreçte şayet bilinçli bir takip içindeyseniz, gebeliğin ilk belirtileri daha erken hissedilebilir. Gebeliğin ilk belirtisi, normal adet döngüsünde beklenen adet gününün geçmesidir. Adet gecikmesi en belirleyici gebelik belirtilerden biri olsa da, her kadın gebelik -olmasa da- dönem dönem çevresel faktörlerin etkisiyle adet gecikmesi yaşayabilir. Bu yüzden gebelikten şüphelenmek için diğer belirtilerin de en azından bir kaçının gözlemlenmesi gerekir. Tabi planlı bir gebelikse adetten kesilme, önemli bir işarettir. Bu noktada ilk etapta evde bir test yapılabilir.

Bunlar dışında, planlı bir gebelik olmasa bile veya herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanılıyor olsa da, adet gecikmesi ve diğer belirtilerin görülmesi halinde gebelik şüphesi ile test yaptırmakta yarar vardır.

Gebeliğin ilk belirtileri;

  • Adetten kesilme ya da kesik kesik az kanama,
  • Sık sık idrara çıkma isteği,
  • Kasıklarda baskı hissetme,
  • Sıkı giysiler giyildiğinde kasıklarda yanma ve ağrı hissi,
  • Bulantı,kusma (özellikle sabah saatlerinde)
  • Normal beyaz akıntının artması ve kıvamlı hale gelmesi,
  • Göğüslerde gerginlik, sızlama, şişme,
  • Mide hassasiyeti, mide ekşimesi,
  • Sürekli bir uyuma isteği,
  • Halsizlik ve yorgunluk hâli,
  • Baş dönmesi, göz kararması,
  • Baygınlık geçirme,
  • Ağızda metalik bir tat,
  • İştahsızlık veya aşırı iştah.

Bunlar gibi belirtiler gebeliğin ilk belirtileri sayılır. Her belirti her gebede görülmeyebilir.

Adet kesilmesi olmasa bile bu belirtilerin bir kısmı bir arada görüldüğünde gebelik şüphesi olabilmektedir. ‘Üstüne görme’ diye tabir edilen durum, gebe kaldıktan sonra herhangi bir sebeple normal adet döngüsünde beklenen adeti görmektir. Bu da adet görülse bile gebelik olabileceğini gösterir. Bundan dolayı planlı bir gebelikse, adet görülse bile temkinli olmakta yarar vardır.

ilginizi çekebilir..  Gebelik rahatsızlıkları için neler yapılabilir?

Tahmini Doğum Tarihini Hesaplama;

Gebelik genellikle 38-42 haftaya kadar süren bir süreçtir. Gebelik haftası hesaplanırken, yaygın inanışın aksine, döllenme zamanına göre hesaplanmaz. Son adetin ilk gününden itibaren gebelik başlamış kabul edilir. Yani Ocak ayının 1inde adet başlamışsa, ve Ocak ayının 14ündeki yumurtlama döneminde gebe kalındıysa, Şubat ayının 14ü, gebeliğin dördüncü haftası değil, altıncı haftası olarak kabul edilmektedir. Bu şekilde normal seyreden bir adet döngüsü ne göre, gebelik oluştuğunda, yaklaşık doğum tarihine dair tahminde bulunulabilir. Bunun için basit bir işlem gereklidir. Şöyle ki; son adetin ilk gününün tarihi ne ise, 7 ile toplayıp, 9 ay ekleyerek tahmini doğum tarihine ulaşabilirsiniz. Bir örnekle bakarsak; son adetin ilk günü 1 Ocak ise, 1+7=8 Ocak sonucuna ulaşılır. 8 Ocak tarihine 9 ay eklendiğinde, 8 Eylül tahmini doğum tarihi olarak kabul edilir. Tabi bu düzenli bir adet döngüsü için geçerlidir.

Adet düzensizliği yaşanıyorsa, bu hesaplamayı son adetin ilk gününe göre yapmak yanıltıcı olabilir. Böyle bir durumda gebelik adetin ilk günü ile bebeğin haftalık gelişim seyri uyuşmayacağından, bebekte gelişme geriliği olduğu düşünülebilir ve yok yere olumsuz kararlar alınmasına neden olunabilir. Ya da tüm gebelik sürecinin, üzüntü ve stres içinde geçirilmesine neden olabilir. Bu sebeple adet gecikmesi sorunu yaşanıyorsa; doktor, gebeliğin seyrini doğru analiz edebilmesi için bu konuda mutlaka bilgilendirilmelidir.

  • Gebeliğe karar verdiğiniz andan itibaren bir uzmandan yardım almanız; daha düzenli, sağlıklı ve stressiz bir gebelik başlangıcı yaşamanız için çok önemlidir.

Sağlıkla kalın…

You may also like...

11 Responses

  1. suna dedi ki:

    annelik çok her zaman annaler der boşuna dokuz ay karnımda taşımadım.

  2. gamze dedi ki:

    İlginç yöntemler varmış,

  3. aysegül dedi ki:

    bende hamilelik belirtilerinden mide bulanması hic olmadı. hatta hamile liği öğrendiğimde sasırmıstım

  4. Ömür dedi ki:

    Bırakın tahmini doğum gününü net gün veren yöntemler var artık. Çok gelişti teknoloji

  5. amine dedi ki:

    Annelik gerçekten çok önemli bir mesele çok bilgilendirici bir yazı teşekkürler

  6. zerrin dedi ki:

    bence ilk belirtilerin basında bulantı geliyor. her hamile kalana miden bulanıyormu diye soruyolar

  7. erhan dedi ki:

    eşimde ilk zamanalrda muhis mide bulantıları goruldu. neyseki 3. ayda falan gecti yoska dayanılmazdı

    • Emine dedi ki:

      Benimde ilk 3 4 ay asiri derecede bulantilar olmustu. Sobradan azalarak gecti . Ama cok fena gunlerdi

  8. Leyla dedi ki:

    Bulantım yok ama iştah artması kasıklarda sancı lekelenme ve aşırı duygusallık var. Daha adetime 2 gün var ama ben sabredemiyorum beklemeye test yapsam çıkarmı acaba ??

  9. Tugce dedi ki:

    Adet olmuyoraaniz ve hamilelikten supheleniyorsaniz bu ilk velirtidir bence. Sonrasinda kusmalar basliyor zaten

  10. Emine dedi ki:

    Genelde hilelik durumlarinda ilk olarak mide bulantilari oluyor. Bendede bu sekilde baslamisti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir