Vertigo nedir? Belirtileri ve tedavisi

vertigo nedir belirtileri ve tedavisi

Vertigo nedir?

Vertigo; sinir sistemi ile iç kulakta bulunan denge sistemlerindeki hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkan, yoğun bir baş dönmesidir. Bu şikayet genellikle ataklar halinde belirir. Bu ataklar sırasında çevredeki her şey dönüyor hissi ile düşecekmiş hissi, vb.. yaşanıyor. Vertigo ülkemizde sıkça görülen bir hastalık belirtisi. Baş dönmesi deyip geçilemeyecek kadar ciddi bir belirti olan vertigoya hangi hastalıkların sebep olduğu mutlaka incelenmelidir. Öyle ki; ciddiye alınması gereken bir belirtidir. Peki; vertigo hangi durumlarda ortaya çıkar, hangi hastalıklara bağlıdır, vertigonun ayırt edici özellikleri (belirtileri) ve tedavisi nedir?

Vertigo semptomunun ayırt edici özellikleri (belirtileri) nelerdir?

Bu belirtilere, vertigoya eşlik eden belirtiler demek aslında daha doğrudur. Çünkü bu belirtiler vertigonun değil; vertigoya sebep olan kulak hastalıklarının ortak belirtileridir.

  • Vertigo’nun en ayırt edici özelliği yoğun bir baş dönmesidir. Bu baş dönmesi gebelik, tansiyon vb.. rahatsızlıklara değil; kulak ile ilgili hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar.
  • Bulantı hissi, kusma,
  • Kulakta basınç hissi,
  • Kulak çınlaması,
  • Göz hareketlerinde anomali,
  • İşitme kaybı,
  • Kulaklarda akıntı

Bu gibi belirtilerin görülmesi Vertigo(baş dönmesi) şüphesini beraberinde getirmektedir.

Vertigo hangi durumlarda ortaya çıkar?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vertigo bir hastalık değil; hastalık belirtisidir. Fakat bu belirti belli bir takım hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Yani her baş dönmesi vertigo’dur denemez. Vertigo’nun ortaya çıkma sebebi; sinir sistemi ya da iç kulaktaki denge sistemi ile ilgili hastalıklara bağlıdır. Baş dönmesine eşlik eden; konuşma bozukluğu, gözlerde kayma, dili sağa sola hareket ettirmede zorlanma, kolda-bacakta tutmama ya da uyuşma, çenede sağa ya da sola kayma, kısmi felç hali gibi belirtiler varsa, bu baş dönmesi beyin kaynaklı bir probleme işaret ediyor olabilir.

ilginizi çekebilir..  Çocuklarda Raşitizm hastalığı Belirtileri Tedavisi

Vertigonun ortaya çıkmasına sebep olan başlıca hastalıklar; Meniere sendromu, migren, pozisyona bağlı baş dönmesi, işitme kaybı ile gelişen baş dönmesi gibi hastalıklardır.

Vertigo tedavisi

Baş dönmesi, belirtildiği üzere birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple, bu belirtinin tedavi edilebilmesi için öncelikle bu belirtiye sebep olan hastalığın tanılanması gereklidir. Vertigoya sebep olan hastalığın tanısından sonra, hastalığa özgü tedavi süreci başlatılır.

Meniere hastalığı; baş dönmesi şikayetine sebep olan başlıca hastalıklardan biri olan meniere hastalığının tedavisi için ilaç tedavisi ve gerekli görülmesi halinde cerrahi müdahale gerekmektedir.

Migren vb. & Psikojenik rahatsızlıklar: Migren vb.. hastalıklara bağlı vertigoda, ilaç tedavisinin yanında, psikoterapi ve istirahat ile ortadan kalkmaktadır.

Tümör: Vertigoya sebep olan hastalık tümör ise; cerrahi girişim ile tedavi sağlanmaktadır. Bunun yanında tümörü küçültmeye yönelik ilaçlı tedavi de kullanılmaktadır.

Enfeksiyon: Herhangi bir enfeksiyona bağlı hastalıklarda (nezle, grip türü hastalıklar da dahi) Vertigonun gelişmesine sebep olabilmektedir. Bu gibi sebeplerden kaynaklanan vertigonun tedavisi, yine ilaç ve istirahat ile sağlanmaktadır.

İç kulak kristalleri: İç kulaktaki denge sistemlerinde bulunan denge kristallerinin kafa travması vb.. her hangi bir sebepten dolayı yer değiştirmesi vertigoya sebep olan başlıca rahatsızlıklardan biridir. Tanısı oldukça güçtür. Tedavi süreci yine ilaç veya cerrahi müdahale ile sağlanmaktadır.

Vertigonun temel tedavi yöntemleri;

  • Vertigoya sebep olan; aşırı tuz tüketimi, kafein, alkol vb.. tetikleyicilerden kaçınılması yönünde diyet reçetesi
  • Denge egzersizi ile tedavi
  • İlaç tedavisi
  • Cerrahi müdahale ile tedavi
  • Pozisyona bağlı vertigoda, tetikleyici etkiye sahip pozisyondan kaçınılması

Vertigoda hastalığın tanısı yapıldıktan sonra uygulanan temel tedavi yöntemleridir. Hastalığın tanısı tedavide oldukça önemli bir yere sahiptir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir