Saç dökülmesi sebepleri nelerdir? Saç dökülmesi önlenebilir mi?

Saç dökülmesi sebepleri nelerdir Saç dökülmesi önlenebilir mi

Saç dökülmesi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu durum kişileri ruhsal olarak da etkileyen önemli bir konudur. Saçların belli miktarda dökülmesi normal karşılanır. Öyle ki her saç telinin ortalama bir ömrü vardır. Bu ömrü tamamlayan saç teli düşer ve bu normaldir. Fakat belli bir oranın üzerinde saç dökülmesi bir sağlık sorununa, yetersiz beslenmeye, özensiz bakıma vs.. gibi birçok faktöre işaret ediyor olabilir.

Saçların olağan süreç dışında, herhangi bir sebebe bağlı olarak döküldüğünü gösteren işaretler bulunmaktadır:

  • Günlük 50 – 100 telin üzerinde yoğun bir dökülme yaşanıyor olması,
  • Kuru saçlardan ele gelen saç teli sayısının fazla olması,
  • Banyo sırasında ele gelen saç teli miktarının fazla olması,
  • Saç derisindeki anomaliler,

Bu gibi işaretler saç dökülmesinin normal seyirde olmadığını gösteren belirtilerden sayılabilir.

Peki, saçlar normal seyri dışında neden dökülür?

Yazının başında belirttiğimiz gibi bu durumun birçok nedeni bulunabilir. Tek tek inceleyecek olursak;

1. Vitamin / Mineral eksikliği:

Saç dökülmesi normalin dışında seyrettiğinde akıllara gelen ilk neden, vitamin ya da mineral eksikliğidir. Beslenme yetersizliğinden bağımsız olmak üzere vücutta eksikliği bulunan vitamin ve mineraller, saçların gücünün kırılmasına ve saç dökülmesine neden olabilir. Özellikle folik asit, çinko, vitamin D, demir gibi vitamin ve minerallerin eksikliği bu yönde doğrudan doğruya etkin rol oynayacaktır. Öyle ki; vitamin ve mineraller saçların beslenmesi ve saç köklerinin saç derisine sıkıca tutunması için en önemli kaynaklardır.

2) Genetik yapı:

Genetik yapı, hormon kaynaklı olarak saç dökülmesi konusunda etkili olmaktadır. Özellikle cinsiyete göre de farklılık göstererek erkeklerde daha yaygın görülen bir sorundur. Erkeklik hormonunun etkili olduğu bu tip saç dökülmesi, yaşlılık döneminde ya da daha öncesinde kellik ile neticelenmektedir. Bu tip saç dökülmesi kadınlarda erkeklere oranla daha nadir gelişse de, görülmesi mümkün olan bir sorundur. Kadınlarda genellikle anneden miras olarak aktarılmaktadır. Annede kellik bulunuyorsa kız çocukta da kellik gelişmesi kuvvetle muhtemeldir. Stres, beslenme problemleri, hormonlardaki düzensizlikler gibi birçok faktör de bu sorunun doğmasını destekleyici diğer etkenlerdir. Saç dökülmesi problemini getiren birçok faktör genellikle birbirini etkilemektedir.

ilginizi çekebilir..  Karın kaslarını sıkılaştırmak için evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz 6 egzersiz

3) Yoğun stres:

Stresin vücut sağlığından ruh sağlığına kadar erişmediği bir yer yok malum. Saç dökülmesi üzerinde de önemli etkisi bulunuyor ki hatta; saç dökülmesinin en önemli sebepleri arasında psikolojik sorunlar gösteriliyor. Psikolojik rahatsızlıklar vücutta hormon düzeylerini, kalp ritmini, organların işleyişini etkileyerek vücutta bir takım değişimler yaşanmasına neden olmaktadır. Keza psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan birçok ilaç da yine vücutta bazı değişimlere sebep olabilir. Bu da saç dökülmesi ile psikolojik sorunların birlikte hareket etmesini açıklar niteliktedir. Bu noktada yine, stres sürecindeki yaşam tarzı, beslenme vs.. gibi faktörler etkin destekleyicilerdir.

4) Saç derisi sorunları:

Saç dökülmesi sebeplerinin en önemlilerinden biri de çeşitli deri hastalıklarıdır. Egzama, sedef, mantar, kıran vs.. gibi önemli deri hastalıkları saçlı deride de etkili olarak saçlarda dökülmeye neden olabilmektedir.

5) Hormonlar:

Hormon seviyelerindeki değişimler saç dökülmesinin bir diğer önemli nedenidir. Bilhassa kadınlarda meydana gelen bu durum; her kadında belli oranda bulunan erkeklik hormonu gibi bir takım hormonların düzeyinde artış olmasıyla meydana gelir. En yaygın işaretleri;

  • Vücudun çeşitli bölgelerinde kıllanma artışı,
  • Adet gecikmesi, düzensizliği veya durması,
  • Sivilcelenme,
  • Hızlı kilo artışı,

Bu gibi belirtilerle birlikte görülen saç dökülmesi sorunu, hormonlarla ilgili bir sorun olduğuna işaret ediyor olabilir. Belirlenebilmesi için adet döngüsünün 3. gününde kan tahlili yapılarak değerlendirilmesi gereklidir.

6) Beslenme bozuklukları:

Vücudun yaşamsal fonksiyonlarını sağlıklı biçimde sürdürebilmesi için sağlıklı bir beslenme düzenine ihtiyacı vardır. Bu durum vücudun her organı için geçerli olduğu gibi saçlar açısından da oldukça önemli bir gerekliliktir. Öyle ki; beslenme bozukluğu sebebiyle sağlıklı beslenemeyen vücut, bir süre sonra çeşitli organlarda çeşitli belirtiler gösterir. Örneğin, tırnaklar çabuk kırılır, lekelenir; gözler canlılığını kaybeder; vücutta halsizlik, yorgunluk hissi kronik hale gelir; vs… Düzensiz, yetersiz, sağlıksız bir beslenme alışkanlığı diğer organların olduğu kadar saçların da beslenememesine ve güçsüz kalmasına neden olur. Bu da beraberinde tutunamayarak dökülmeleri getirir. Çeşitli beslenme, beslenme saati belirleme ve buna uygun hareket etme gibi davranış değişiklikleri, bu tip saç dökülmesi üzerinde yapıcı etki yaratacaktır.

ilginizi çekebilir..  5 Soruda Cilt Bakımı

7) Doğum ve emzirme dönemleri:

Doğum sonrası ve emzirme dönemlerinde vücudun kaybettiği vitamin ve minerallerin etkisi veya doğum sürecinin olağan seyri neticesinde saç dökülmesi görülebilmektedir. Doğum sürecinin olağan seyrinde; hamilelik süresince saçların tutunmasını sağlayan hormonlardaki artış nedeniyle dökülmeyen saçlar bir anda dökülmektedir. Bu da, saç dökülmesinin normalin üzerinde olmasına sebep olduğundan endişe yaratabilmektedir. Fakat bu dönemde görülen saç dökülmesi genellikle normal ve geçicidir.

8) Bazı ilaçların yan etkisi ve çeşitli hastalıklar:

Bazı hastalıklar, doğrudan doğruya olmasa da saç dökülmesi üzerinde etkili olabilmektedir. Bu hastalıkların başlıcaları diyabet, romatizma, insülin direnci, kanser türleri, hormonal hastalıklar vs.. gibi hastalıklardır. Bunlar dışında travmatik vakalar, yüksek ateş, kansızlık vb.. rahatsızlıklar da saç dökülmesi sorununa sebep olabilir. Ayrıca bazı ilaçların kullanımı da (doğum kontrol, hormon, kemoterapi ilaçları vs..gibi) saç dökülmesi sorununa neden olabilmektedir.

9) Kemoterapi süreci:

Kemoterapi tedavisi sürecinde kullanılan ilaçlar, sürecin vücutta yarattığı etkiler vs.. saç dökülmesi getiren bir diğer önemli nedendir. Bilindiği üzere kemoterapi oldukça ağır bir süreçtir. Bu süreçte vücut sağlıksız hücreler ile savaşırken çetin bir mücadele verir. Bu mücadeleyi destekleyen ilaçlar, kimyasallar vs.. vücutta geçici bir takım değişimlere sebep olur. Bu değişimlerin başında da saç dökülmesi gelir. Kemoterapi sürecinde saç kaybı fazlaca yaşanır fakat bu kayıp, diğer saç dökülmesi nedenlerinden farklı olarak geri dönen bir kayıptır. Yani kemoterapi süreci sonunda dökülen saçlar, sağlıklı şekilde tekrar çıkacaktır.

10) Saça zarar veren uygulamalar:

Saçların sağlığını kaybetmesi ve dökülmeye eğilimli hale gelmesi üzerindeki en önemli etken, saçlara uygulanan çeşitli kozmetik işlemlerdir. Saç açıcılar ve sık boyama, fön, şekillendirici, bilinçsiz maske veya bakım ürünü kullanımı, hatalı toplama veya tarama, hatalı kurutma, ıslak bırakma, çeşitli şekillendirici kozmetik ürünlerin kullanımı, vs.. gibi işlemler saça ve saç derisine ciddi zararlar verir. Bu durumun neticesinde saç dökülmesi sorunu yaygın olarak görülür.

ilginizi çekebilir..  Kahve Telvesi Maskesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Saç dökülmesi önlenebilir mi?

Yukarıda açıklanan maddeler, saç dökülmesi sorununu getiren sebeplerdir. Bu maddelerde açıklanan sebeplerden hangisinin saçınızda dökülmeye sebep olduğunun anlaşılması, saç dökülmesi sorununuzun önlenebilirliğini çözümlemenin ilk adımıdır. Öyle ki; sorunu tespit ettikten sonra çözüme ilerlemek çok daha kolaydır. Bunun için; bir dermatologdan yardım almak, kan testi, hormon testi vb.. tetkikleri yaptırmak yerinde olacaktır.

Bunun yanında; beslenme alışkanlıklarını düzenleme, doktorunuz gerekli görürse vitamin – mineral takviyelerinden yararlanma, saça ve saç derisine zarar veren uygulamalardan kaçınma gibi basit adımları takip etmek de, bu yönde büyük ilerleme sağlayacaktır. Ayrıca doğum sonrasında ve emzirme dönemlerinde güçlü beslenme, küçük egzersizler, bol su tüketimi ve takviyeler ile bu dönemlerde yaşanması gereken normal dökülmelerden sonra yeni saçların sağlıkla ve hızlı şekilde gelmesi sağlanabilir.

Yaşanan saç dökülmesi, geri dönmeyen bir dökülme ise; modern tıbbın sunduğu saç ekimi vb.. tedavilerden de yararlanılabilir.

Herhangi bir hastalıktan ya da ilaç kullanımından kaynaklanan bir saç dökülmesi yaşanıyor ise yine bu yönde uzman yardımı almak, saç dökülmesinin önlenmesi veya dökülen saçların telafisi konusunda yardımcı olacaktır. Belli bir miktarın üzerindeki saç dökülmesi için mutlaka bir uzmana danışılması ve belirttiğimiz önlemlerin alınması bu konuda oldukça önemlidir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir