ÇOCUKLARDA OKULA DÖNÜŞ SENDROMU NEDİR? NEDEN OLUR? NASIL ÇÖZÜLÜR?

okula dönme vakti, çocuklarda okula dönüş sendromu nedir? Nasıl olur? çözümleri nelerdir?

Okula dönme vaktiii… 🙂

Uzun bir yaz mevsimini daha geride bıraktık. Yaz mevsimi deyince her birimiz için farklı farklı çağrışımlar akla geliyor. Ama okul çağındaki çocuklarımız için yazın anlamı ve önemi çok başka; koskoca bir tatil dönemi

Evet, bu uzun tatil dönemi çocuklarımız için yoğun bir eğitim-öğretim yılından sonra adeta onlara ilaç gibi geliyor. Yalnız sıcak havaların da etkisiyle tatil dönemi, kısa zamanda çocuklarımızda bir rehavete dönüşüveriyor. Tabi bu rahatlama ve rehavetle birlikte okul döneminde kazanılan bazı davranışlar da -istemeden de olsa- terk edilebiliyor. Terk edilen bu davranışların başında şüphesiz ki erken yatma alışkanlığı geliyor. Erken yatılmadığı zaman da doğal olarak erken kalkılamıyor.

Terk edilen bir diğer alışkanlık ise düzenli ders çalışma alışkanlığı. Her ne kadar tatil başlangıcında öğretmenler, öğrencilerin bu alışkanlığı sürdürebilmeleri adına onlara çeşitli ödevler ve görevler verseler de tatilin getirmiş olduğu rehavetle bu ödevler yarım kalabiliyor. Ne var ki, ebeveynler olarak bizler de çocuklarımızın bu yaz ödevlerini pek önemsemiyoruz. Peki çocuklarımızda okulların açılmasıyla beraber gelişen, okula dönüş sendromu neden olur? Okula dönüş sendromunun olumsuz sonuçları nelerdir? Okula dönüş sendromunu sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için ne yapmalıyız, çocuklarımıza bu süreçte nasıl yaklaşmalıyız? Bu yazımızda konuyu bu sorular ışığında ele alacağız.

Okula dönüş Sendromu Neden Olur, Olumsuz sonuçları Nelerdir?

Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi, uzun bir yaz dönemi boyunca terk edilen okul dönemi kazanımlarının, okulların açılmasıyla beraber tekrar kazandırılmaya çalışılması, okul döneminin başlamasıyla beraber, serbest dönemin yerini daha disiplinli bir döneme bırakacak olması çocuklarımızda psikolojik bir baskı hissine sebep olacaktır. Böylece çocuğumuz okula dönüş sendromu sürecine girecektir. Derslerin başlamasıyla adaptasyon sorunu yaşayan çocuklarımız için derse odaklanamama, ders dışı konuları düşünme, dersten kopma gibi durumlar yaşanacaktır. Bu da dersler ilerledikçe okuldaki başarılarının düşmesine, okula karşı isteksizliğe neden olacaktır.

ilginizi çekebilir..  Su İçmenin Vücuda Sağladığı Yararlar ve Günlük Tüketilmesi Gereken Miktar

Okula dönüş sendromunu sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için ne yapmalıyız, çocuklarımıza bu süreçte nasıl yaklaşmalıyız?

Hal böyle olunca onların bu süreci ruhsal olarak daha rahat atlatabilmeleri ve bu yeni duruma daha sağlıklı bir şekilde adapte olabilmeleri adına bizlere önemli görevler düşüyor. Şimdi bu konuyla ilgili neler yapabiliriz, inceleyelim;

  • Okul alışverişlerimizi çocuklarımızla beraber yapabiliriz. Onların da görüş ve isteklerini dikkate alarak, kullanmaktan ve giymekten mutluluk duyacakları eşyaları ve giysileri almaya özen gösterebiliriz. Böylece okul alışverişlerimizi eğlenceli bir sürece dönüştürebiliriz. Bu süreçte önemsendiğini fark eden çocuk okula başlangıç için kendini daha cesur hissedecektir.
  • Yeni uyku ve beslenme düzenine okul başlamadan en az bir hafta önce geçebiliriz. Yeni düzene okul başlamadan alışan çocuk, okul başladığında zihinsel ve bedensel olarak kendini daha dinç ve daha hazır hissedecektir.
  • Okulun rehberlik servisiyle irtibat halinde olabiliriz. Bu konuyla alakalı neler yapılabilir fikir alışverişinde bulunabiliriz.
  • Çocuklarımızın geçmiş okul dönemlerinde elde ettiği başarıları, sınıf arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları etkinlikleri hatırlatalım. Böylece okula karşı daha fazla istekli olmalarını sağlayabiliriz.
  • Özellikle okul başlangıcındaki ilk zamanlar, elimizden geliyorsa iş seyahatlerini erteleyebiliriz. Fazla mesailere kalmamaya özen göstererek çocuklarımızın daha çok yanlarında olabiliriz.

Örnekleri, önerileri daha da çoğaltmak mümkün ancak buradaki amaç her şeyden önce, çocuklarımızın her zaman yanlarında olduğumuzu onlara hissettirmek, onları her koşulda desteklediğimizi benimsettirmek..Eğer bunları başarabilirsek sadece okula dönüş zamanlarında değil, yaşadıkları her türlü problemlerinde ve sorunlarında daha kolay ve sağlıklı bir şekilde atlatmaları için onlara en büyük desteği vermiş oluruz.

You may also like...

4 Responses

  1. zeynep dedi ki:

    okula donus sendromunun en temel sebebi tembelliktir bence. tembel olmaktan bu tür sorunlar olmakta. okulla arası pek yok öğrencilerin okul baslayınca sendrom oluyo o yuzden

    • deniz dedi ki:

      kesinlikle bend esi,ze katılıyorum. sorunun ana kaynağı tembel olunması. bunun adınada sendrom demiştler. aslında bole birsey yok bence

  2. yigit dedi ki:

    ben böyle bir sendrom olduğuna inan mıyorum aynı p.tesileri işe baslama sendromu gibi. usengeclik diyelim biz buna yada tembellik

  3. deniz dedi ki:

    ben okula donuste bir sendrom olduğunu sanmıyorum. tamamen bizim cocukların tembelliğidir bu olsa olsa:D

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir