Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir?

Son zamanların sağlık açısından adını çokça duyduğumuz hindistan cevizi yağı aslında çok uzun zamanlardan beri insanlık tarafından kullanılagelmiştir. Hatta bazı yerli kabilelerin de ana besin maddesi olmuştur. Günümüzde hindistan cevizi yağından ziyade, hindistan cevizinin kendisi çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Tadı ve kokusu itibariyle hem gıda alanında hem de kozmetik ve temizlik alanlarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Fakat biz bu yazımızda hindistan cevizinden daha çok sağlığımız açısından hindistan cevizi yağı faydaları ve günlük kullanım alanlarından bahsedeceğiz.

1)Hindistan cevizi yağı ile cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyun.

Özellikle güneşin yoğun olduğu aylarda güneşin zararlı etkilerinden korunmak adına içerisinde yüzlerce kimyasalın bulunduğu yapay güneş kremlerinin yerine hindistan cevizi yağı kullanımı önemlidir. Fakat zararlı ışınların ancak %20’sini engellediği unutulmamalıdır. Bu yüzden güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde bu zararlı ışınlara maruz kalmaktan kaçının.

2) Kilo kontrolünde en iyi yardımcınız olabilir.

Hindistan cevizi yağı faydaları içerisinde dikkat çeken noktalardan biri de insan metabolizmasını hızlandırmasıdır. Peki hindistan cevizi yağı bunu nasıl yapar? İçerisinde bulunan orta zincirli yağ asitleri karaciğerimiz tarafından hızlıca emilen ve yakılan enerjiyi arttırabilen özelliğe sahiptir.

3) Yüksek ısı ile pişirmede idealdir.

Günlük hayatta yemekler için kullandığımız mısır özü yağ ve ayçiçek yağı gibi rafine edilmiş yağlar yüksek sıcaklıklarda  kanserojen maddelere dönüşür. Hindistan cevizi yağı içeresinde yüksek oranda bulunan doymuş yağların, diğer bitkisel yağların bünyesinde bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinin aksine yüksek sıcaklarda yapıları bozulmaz. Bu yüzden hindistan cevizi yağı kullanımı daha sağlıklı bir pişirme alternatifidir.

4) Diş ve ağız sağlığınız için bir güzellik yapın.




Hindistan cevizi yağı,ağzımızın içerisinde tartar, diş plağı, diş çürükleri ve kötü kokulara sebep olan zararlı bakteri popülasyonlarının azaltılmasında önemli bir antibakteriyel görevi görür. Bu özellik hindistan cevizi yağı faydaları arasında sayılabilir. Kullanımına değinecek olursak bir çorba kaşığı ölçüsünde hindistan cevizi yağını ağzımızda on dakika boyunca çeviriyoruz ve sonrasında ağzımızı duruluyoruz. Gün boyunca hindistan cevizinin hoş tadını ve kokusunu ağzınızda hissedeceksiniz.

ilginizi çekebilir..  Çocuklarda sık görülen 10 hastalık ve tedavisi - Başlıca çocuk hastalıkları

5) Hassas, tahriş olmuş ciltler ve egzamalar için iyi bir tercih olabilir.

Yapılan çalışmalarda deri iltihabı, egzama, tahrişlerde hindistan cevizi yağı kullanımı ile hastalarda antiseptik özelliğinden dolayı rahatlama ve iyileşme emarelerine rastlanmıştır.

 

6) Zihinsel performansınızı geliştirir.




Daha önce, Hindistan cevizi yağındaki orta zincir yağ asitlerinin karaciğer tarafından vücut yağına dönüşmeden hızlıca parçalandığını belirtmiştik. Bu parçalanma sonrası ortaya çıkan ketonlar beynin birincil yakıtını oluşturmaktadır. Ortaya çıkan ketonlar beynin işlevlerini sağlıklı olarak yerine getirmesinde önemli rol oynarlar. Böylece alzheimer, epilepsi ve diğer beyin hastalıkları üzerinde hindistan cevizi yağı kullanımı olumlu etkiler yaratır.

7) En doğal nemlendirici hindistan cevizi yağı.

Hindistan cevizi yağı faydaları saymakla bitmiyor. Bu faydalardan bir tanesi de vücüdunuz için doğal bir nemlendirici olması. Hindistan cevizi yağını vücudunuzun tüm bölgelerinde nemlendirici olarak güvenle kullanabilirsiniz. Ancak yüz bölgenizde aşırı yağlanma probleminiz var ise hindistan cevizi yağı kullanımı dikkat edilmesi gereken bir husustur. Özellikle topuklarda oluşan çatlaklar için her gece yatmadan önce çatlak bölğelere hindistan cevizi yağı uygulayıp ince bir çorap giyerek problem ortadan kalkana kadar bu uygulamayı yapabilirsiniz. Ayrıca hamilelik dönemlerinde doğum çatlaklarını önlemek için de sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.

8) Enfeksiyonlarla mücadelede en önemli yardımcınız olabilir.




Saf hindistan cevizi yağı içerisinde bulunan laurik asit dolayısıyla vücudun herhangi bir yerinde oluşan enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olacağı düşünülmektedir. Fakat hindistan cevizi yağının yenildiğinde ya da enfekte olmuş bölgeye sürülerek uygulandığında enfeksiyonu tedavi etmesiyle alakalı herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Kullanım öncesinde bu hususun göz önüne alınmasında fayda vardır.

hindistan cevizi yağı

9) Göbek bölgenizdeki yağlardan kurtulun.

Tip 2 diyabet hastalığı sebebiyle özellikle göbek ve bel bölgesinde oluşan karın yağlarının azaltılmasına hindistan cevizi yağı kullanımı yardımcı olabilir. İki farklı obez grupta yapılan çalışmalarda bir grubun diyetine günlük iki çorba kaşığı hindistan cevizi yağı eklenirken diğer gruba ise yine aynı miktarda soya yağı eklendi. Çlışma sonucunda 1 grubun bel bölgesinde ekstra 2,5 cm incelme gözlenirken soya yağı eklenen grubun bel bölgesinde kalınlaşma gözlendi.

ilginizi çekebilir..  Bebeklerde isilik, kızarıklık, nedenleri çözüm önerileri

10) Sağlıklı saçlar için hindistan cevizi yağı.

Şampuanlamadan önce ve sonra şaçlarınıza uygulayacağınız hindistan cevizi yağı ile ortaya çıkabilecek protein kaybını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Yine yapılan çalışmalar hindistan cevizi yağı kullanımı ile saçlarınızın özüne etki eden laurik asidin bu etkiyi ortaya çıkardığı görülmüştür.

11) Her zaman tok hissedin.




Hindistan cevizi yağı içerisinde bulunan orta zincirli yağ asitleri tokluk hissiyatının daha uzun süreler hissedilmesini mümkün kılar. Bu durum ise gereksiz kalori alımının önüne geçerek etkili bir kilo kontrolü sağlar.

12) Küçük yaralarınızı daha çabuk iyileştirin.

Küçük yaralanmalarda veya sıyrıklarda hindistan cevizi yağı kullanımı vücudun kalojen üretimini hızlandırarak yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Yaralanmış bölgeye az bir miktar hindistan cevizi yağı sürün ve bandajla kapatın. Yaralarınızın daha hızlı iyileştiğini gözlemleyeceksiniz.

13) Sağlıklı kemiklere sahip olun.

Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma sonucunda günlük toplam kalorilerinin %8‘i hindistan cevizi yağından karşılanan farelerin kemik kütlelerinde kayda değer bir artış gözlemlenmiştir. Ayrıca farelerin kemik yapılarında düzelmeler olduğu saptanmıştır. Uzmanlar, bu çalışmadan yola çıkarak hindistan cevizi yağı içerisinde bulunan antioksidanların kemik hücrelerine zarar verebilecek olan serbest radikallerin zararlarını etkilerini, etkisiz hale getirdiğini ortaya koydular.

14) İnatçı lekelerden kurtulun.




Halı, mobilya ya da elbiselerinizde oluşan inatçı lekelerden hindistan cevizi yağı ve biraz karbonatla kurtulabilirsiniz. Bunun için yeteri kadar hindistan cevizi yağını, bir miktar karbonatla hamur haline gelinceye kadar karıştırın. Akabinde lekenin üzerine uygulayın beş dakika kadar bekledikten sonra lekeli bölgeyi silerek temizleyin.

15) Doğal ve etkili bir deodoranta sahip olun.

Bilindiği üzere vücudumuzdan salgılanan ter aslında kokusuzdur. Fakat özellikle koltukaltı ve kasıklar gibi bölgelerde var olan bakterilerle birleştiğinde istenmeyen kokulara sebep olur. İşte tam bu noktada hindistan cevizi yağının etkili antibakteriyel özelliği devreye girer. Biraz araştırma ile bu deodorantı kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

ilginizi çekebilir..  Kendinize iyi bir uyku düzeni oluşturmanız için 5 önemli neden!

16) Etkili bir enerji kaynağıdır.

Hindistan cevizi yağı, diğer kalitesiz karbonhidrat kaynaklarından farklı olarak metobolizmamızda hızlıca enerjiye dönüşür. Bu süreçte şöyle bir yol izler; bağırsaklarımızdan doğruca karaciğerimize geçerek kan şekerimizi birden yükseltmeden ihtiyacımız olan enerjiyi bize sağlar.

17) Cilt dostu bir makyaj temizleyicidir.




Pamuk bir ped yardımıyla özellikle göz makyajı olmak üzere yüzünüzdeki tüm makyaj kalıntılarını yok edinceye kadar silin.

Önemli Not: Yazımızda ele aldığımız hindistan cevizi yağı kullanımı için insanlar üzerinde çalışmalar devam etmektedir.  Bu sebeple, belirtmiş olduğumuz hindistan cevizi yağı faydaları için tıbbi olarak kabul edilmiş bir sonuç bulunmamaktadır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir