Gıdaların buzluk süreleri ne kadardır?

gıdaların buzluk süreleri

Modern zamanın en kullanışlı icatlarından biri derin dondurucular. Hemen hepimiz kullanım kolaylığı sağlaması, mevsim dışı ürünlerin muhafazası, ürünlerin uzun süre muhafaza edilebilmesi gibi sebeplerle derin dondurucu kullanıyoruz. Fakat, derin dondurucuya koyduğumuz ürünlerin de bir son kullanım tarihi olduğunu biliyor muyuz? Derin dondurucu, gıdaların bakteri üretimini sadece yavaşlatır. Bu yüzden belli bir süre sonunda, gıdalar derin dondurucuda olsalar bile tüketilmeleri önerilmez. Üstelik belli bir süreden fazla buzlukta kalan gıdalar besin değerini de kaybedecektir. Her gıdanın bir derin dondurucu son kullanım süresi olduğunu gözden kaçırmamak gerek. Peki gıdaların buzluk süreleri ne kadardır? Hangi gıda derin dondurucuda ne kadar süre saklanmalıdır?

Gıdaların buzluk süreleri

1) Hayvansal gıdalar:

Hayvansal gıdaların buzluk süreleri diğer gıdalara oranla biraz daha kısadır. Bakteri üretimine daha fazla müsait olan hayvansal gıdaların, buzlukta olsalar da bozulma süresi kısadır. Hayvansal gıdaların buzluk süreleri ne kadardır? Hangi koşullarda ne kadar süre muhafaza edilebilirler? Birlikte bakalım.

Kırmızı et:

Kırmızı etin buzluk süresi büyükbaş ve küçükbaş olmasına ve çiğ ya da pişmiş olması koşuluna göre değişiyor. Çiğ dana eti buzlukta 12 aya kadar muhafaza edilebiliyor. Çiğ kuzu eti ise buzlukta en fazla 9 aya kadar saklanabiliyor.

Pişmiş etin buzlukta muhafaza süresi daha uzun gibi düşünülür genelde. Fakat durum bunun tam tersi. Pişmiş etin buzluk süresi çiğ ete göre oldukça kısa. Buzlukta saklanan pişmiş etin maksimum 3 aya kadar tüketilmesi gerekiyor. Et suyunun buzluk süresi ise maksimum 9 aydır.

İşlenmiş, şarküteri ürünleri:

İşlenmiş şarküteri ürünlerinin (jambon, sosis, sucuk, füme) ; beyaz et mamülü de olsa kırmızı et mamülü de olsa buzlukta saklama süresi maksimum 2 aydır. Bu gıdalar buzlukta 2 aydan daha uzun saklanmamalıdır.

ilginizi çekebilir..  Doğrama Şekilleri Nelerdir? 10+ Uluslararası Doğrama Şekli

Beyaz et:

Tavuk eti, hindi eti gibi beyaz et ürünlerinin saklama süresi kırmızı ete göre daha da kısa. Tavuk ve hindi gibi beyaz etlerin buzluk süresi en fazla 3 aydır. 3 aydan uzun süredir buzlukta saklanan beyaz etin besin değerleri yok olacağı gibi bozulma da kaçınılmaz olacaktır.

Balık:

Balığın buzluk süresi belirlenirken ilk kural, balığın yağlılık oranıdır. Yağsız balıklar buzlukta daha uzun süre muhafaza edilirken, yağlı balıklarda süre yarı yarıya kısalır. Yağsız balıkların buzluk süresi yaklaşık 6 ay iken, yağlı balıkların buzluk süresi yaklaşık 3 aydır.

Süt ve süt ürünleri:

Süt ve süt ürünlerinin buzluk süreleri ortalama 6 aydır. Daha detaylı bakacak olursak; süt ürünlerinden tereyağ ve peynir çeşitleri buzlukta en fazla 6 ay süreyle muhafaza edilebilir. Yoğurt ise 12 aya kadar buzlukta muhafaza edilebilir.

Dondurma vb süt içeren gıdalar:

İçeriğinde süt bulunan dondurma vb. gıdaların buzlukta saklanma süresi maksimum 4 aydır. Bu sürenin sonunda, bu tür gıdalar tazeliğini ve lezzetini kaybedecektir.

2) Sebze ve meyveler:

Sebzeler:

Sebze çeşitlerinin buzluk süreleri, hayvansal gıdalara göre daha uzundur. Sebzeler uzun süre buzlukta tazeliğini koruyarak muhafaza edilebilirler. Sebzelerin hemen hepsi buzlukta 12 aya kadar saklanabilmektedir.

Meyveler:
gıdaların buzluk süreleri

Meyvelerin buzluk süreleri meyvenin çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Şöyle ki;

  • Şeftali, elma, kavun, karpuz buzlukta 18 aya kadar muhafaza edilebilmektedir.
  • Çilek, armut, dut, erik, kiraz, nar, portakal, mandalina buzlukta 12 aya kadar muhafaza edilebilmektedir.
  • Üzüm, muz, limon buzlukta 3 ay kadar muhafaza edilebilir.

Diğer gıdalar:
gıdaların buzluk süreleri

Dondurucu hemen her gıda için en sağlıklı saklama aracı. Birçok gıdayı dondurucu sayesinde normal ömründen çok daha uzun süre saklayıp kullanmak mümkün olabiliyor. Buzlukta saklanan başlıca gıdaları ele aldık. Bunlar dışında kalan gıdaların buzluk sürelerini ele aldığımızda:

  • Reçel türevi kahvaltılıkların buzluk süresi 18 ay kadardır.
  • Mayalı hamurlarınızı mayalama süresini beklemeden buzluğa kaldırarak 3 ay süreyle kullanabilirsiniz.
  • Börek yapıp pişirmeden buzluğa koyarak 3 ay süreyle muhafaza edebilirsiniz.
  • Börek yapıp pişirdikten sonra buzluğa koyarak 6 ay süreyle muhafaza edebilirsiniz.
ilginizi çekebilir..  Sahlebin can dostu; Tarçınlı kurabiye tarifi

Not: Gıdaların buzluk süreleri kadar mühim bir diğer konu, gıdaların buzluğa nasıl konulduğudur. Buzluğa konulacak gıdaların hava almayacak şekilde ambalajlanması, verilen sürelerin geçerliliğini sağlayan en önemli unsurdur.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir