Et beni ve siğil kabusunuz olmasın!

et beni ve siğil nedir? nasıl tedavi edilir

Et beni ve siğil, hayatımızın en az bir döneminde, kendimizde olmasa bile ailemizin diğer fertlerinde karşılaştığımız en rahatsız edici sorunlardan biridir. Siğil önce vücudumuzun bir bölümünde dikkatimizi çeker, önemsemeyiz. Sonra başka bir uzvumuza sıçrar ve bir anda hızla yayılmaya başlar.. Bu yayılma, her ne kadar acısız olsa da sosyal hayatımızı ve yaşam kalitemizi olumsuz etkilemeye başlar. Ellerimizde, yüzümüzde oluşan kötü görüntü psikolojik açıdan kendimizi kötü hissetmemize sebep olur.

Bu bağlamda rahatsızlığımızı tanımak ve bilinçlenmek, ruhsal açıdan stres ve kaygımızı azaltacağı gibi tanı ve tedavi konusunda da daha doğru kararlar almamıza yardımcı olacaktır. Şimdi hep beraber siğil nedir, et beni nedir, et beni ve siğil arasındaki farklar nelerdir, siğil çeşitleri nelerdir, siğiller hayati tehlike arz eder mi, et beni ve siğil için tedavi yöntemleri nelerdir gibi merak ettiğiniz sorular üzerinde yoğunlaşalım.

Siğil ve Et Beni Nedir?

a) Siğil

 

et beni ve siğil

HPV(insan papillom virüsü)’nin meydana getirdiği bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Bu virüs, vücudumuzun tahriş olmuş ya da çeşitli sebeplerle yaralanmış, çatlamış bölgelerinden bulaşarak bedenimize yerleşir. Yerleştiği bölgede hızla çoğalarak vücudumuzun diğer bölgelerine de yayılır. Görüntü itibariyle önce bir su kabarcığı şeklinde kendini gösterir. Daha sonra bu kabarcığın içinde siyah noktalar belirir. Son olarak kabarcık sertleşerek siyah noktalar daha belirgin hale gelir. Siğillerin insan bedeninde ki boyutları, kişinin bağışıklık durumunun zayıflığına göre değişmekle beraber genellikle 2-4 mm arasında değişir. Siğillerden korunmak için, enfekte olmuş kişilerle temastan kaçınmak, ortak kullanılan eşyalara dikkat etmek gerekir.

b) Et Beni

Et benleri vücudumuzun boyun, kasık, koltukaltı, kiloluysak karın gibi sürtünmenin fazla olduğu bölgelerinde oluşan lezyonlardır. Et benlerinin ortaya çıkmasındaki sebepler kişinin kendi vücuduyla ilgilidir. Hamilelik, fazla kilolar, hormonal dengesizlik, stres gibi durumlar et benlerinin ortaya çıkmasına ya da hızla çoğalmasına sebebiyet verebilir. Et benleri, siğillerin aksine bulaşıcı değillerdir. Boyut olarak mercimek tanesi büyüklüğünde olabileceği gibi bir nohut tanesi kadar büyüklerini de görmek mümkündür. Görüntü itibariyle derinin kendi renginde ve deriye bir sap görüntüsüyle bağlıdır. Dikkatli bakıldığında içerisindeki kılcal damarlar seçilebilir.

ilginizi çekebilir..  Mide ağrısına ne iyi gelir? Mide ağrısının nedenleri nelerdir?

et beni ve siğil

Et beni ve siğil arasındaki farklar nelerdir?

1) Siğiller bulaşıcıdır fakat et benleri bulaşıcı değillerdir.

2) Siğillerin kaynağı HPV virüsüdür, et benleri ise vücudun bir parçasıdır.

3) Et beni görüntüsü pürüzsüzdür, siğillerin ise orta kısmı pürüzlü ve parçalıdır.

Buraya kadar olan bölümde genel hatlarıyla et beni ve siğili tanıdık. Siğil konusunda çokça merak edilen önemli noktalardan biri de çeşididir. Çünkü çok farklı türlerde siğil virüsü mevcuttur ve her virüs farklı farklı özellikteki siğillere sebep olabilir. Şimdi siğil çeşitleri nelerdir, hangi tür siğiller vardır bu konuya değinelim.

Siğil Çeşitleri

1) Yaygın Siğiller

Belki de en fazla yaygın olan siğil çeşididir. El içinde, parmaklarda, el üstlerinde ve özellikle deri bütünlüğünün çok kolay bozulduğu tırnak kenarlarında sıkça görülür. Birbirleri arasında çok fazla temas olduğundan ve bağışıklık sistemleri henüz bir yetişkin gibi gelişmediğinden çocuklarda çok sık rastlanılan bir siğil türüdür.

2) Ayak Tabanı Siğilleri

et beni ve siğil

Özellikle halka açık havuz, hamam, banyo, spor salonu gibi yerlerde eşyaların ortak kullanılması ya da yalınayak dolaşılması gibi durumlarda rahatlıkla kişiden kişiye bulaşarak ilerleyen siğil türüdür. Diğer siğillerden farkı ayak tabanında çıkmasından kaynaklı üzerine basıldığı için ayak tabanı derisinin altına gömülür. Sürekli üzerine basıldığından dolayı ağrı ve zonklama türü rahatsızlıklar verebilir.

3) Düz Siğiller

et beni ve siğil

Düz siğilleri diğer siğillerden ayıran en belirgin özellik küçük olmaları ve küçük bir alan içerisinde çok fazla sayıya ulaşabilmeleridir. Genellikle ten renginde olmakla beraber kahverengi de olabilirler. Düz siğiller, vücudun her bölgesinde görülebileceği gibi en fazla yüz bölgesinde ortaya çıkar.

4) Genital Siğiller

Belki de üzerinde en fazla durulması gereken siğil türüdür. Görüntü itibariyle kadın ya da erkek cinsel bölgelerinde, deride kabarıklık ile baş gösterir. Daha sonra deri renginde pembe, kahverengi tonlarında et beni şeklinde görüntü oluşur. Genellikle milimetre birimini geçmezler fakat diyabet hastaları, aids hastaları, organ nakli olmuş kişiler gibi bağışıklık sistemlerinin baskılanma durumu var olan bireylerde birkaç santimetrelik siğiller birleşmiş ya da nodül olarak bulunabilir. Genital siğil özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olabilmektedir. Genital siğiller, kansere sebep olma potansiyeline göre 2 gruba ayrılır;

ilginizi çekebilir..  Gebelik egzersizleri ile doğuma hazırlık

Düşük riskli grup: HPV tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81

Yüksek riskli grup: HPV tip 16 ve 18 başta olmak üzere 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82

Genital siğillerle ilgili daha detaylı bilgi ve uzman görüşü için buraya bakabilirsiniz.

Et beni ve siğil Türlerinde Tedavi Yöntemleri

  • Asit karışımlı ilaçlı tedavi: Bu yöntemde çeşitli asit bileşenleri siğil bölgelerinin üzerine sürülerek hem virüslerin hem de enfekte olmuş olmuş derinin öldürülerek vücuttan uzaklaştırılması temel alınır. Yalnız bu durumda ilacın sağlıklı deriye taşırılmaması iz kalmaması açısından büyük önem taşır.
  • Kriyoterapi: Siğil bölgelerine yüksek basınçlı tüp içerisinde bulunan sıvı nitrojen sıkılarak bölgenin ve virüslerin dondurulup etkisiz hale getirilmesi amaçlanır. Sıvı nitrojen -190 derece soğukluğa ulaşır. Yapılan uygulamadan sonra seansların tekrarlanması gerekebilir. Tedavi uygulanan bölgelerde su toplanması, morarma gibi durumlarla karşılaşılabilir. İşlem sonrasında hafif ağrı veya sızlama hissedilebilir, iyileşme sürecinden sonra görüntü açısından iz kalma durumu çok düşüktür.

kriyoterapi yöntemi

  • Koterizasyon: Bu işlemde elektrik akımından faydalanarak siğillerin yakılarak yok edilmesi sağlanır. Uygulama genel anestezi altında gerçekleştirilir. Siğil oluşan deri çıkartıldığından açık yara meydana gelir ve iz kalma ihtimali fazladır. Kriyoterapi ile karşılaştırıldığında çok zahmetli bir yöntem olduğundan dolayı pek fazla tercih edilmemektedir.
  • Cerrahi Müdahale: Klasik cerrahi yöntemler ile siğilin vücuttan çıkarılma esasına dayanır. Operasyon için ameliyathane ortamı gerekebilir.

Siğillerden Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler

  • Umumi alanlarda (plaj, hamam, sauna, spor salonu,havuz) çıplak ayakla dolaşmayın, sadece kendinize ait terliklerinizi giyin
  • Yaygın el siğillerinin tokalaşma ile geçebileceği unutulmamalı, dikkatli davranılmalıdır.
  • Genital siğiller için HPV aşısı koruyucu özellik taşımaktadır, rahim ağzı kanseri olasılığını önemli derecede düşürür.
  • Siğilleri olan kişiler mümkün olduğunca siğilleri kanatmamalı ve yayılmaması için siğillerine temastan kaçınmalı
ilginizi çekebilir..  Çocuklarda yüksek ateş - Ateş nasıl düşürülür

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir