Duvarlarda rutubet küfü neden oluşur, nasıl temizlenir?

Duvarlarda rutubet küfü neden oluşur, nasıl temizlenir?

Evlerde rutubet, özellikle nem seviyesi yüksek olan coğrafi bölgelerde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıksa da, coğrafyanın nemli bir iklime sahip olması diğer sebepler için de tetikleyici niteliktedir. Nem seviyesinin yüksek olduğu, karanlık ve havasız ortamlarda oluşan rutubetin görüntüsü, küf görüntüsü ile belirir. Rutubetten dolayı oluşan küf, görsel olarak ciddi rahatsızlık verir, orası muhakkak; fakat asıl önemli etkisi sağlık üzerinedir. Havanın kuru olduğu, nemsiz ortamların insan sağlığı üzerine ne denli zararı olduğu bilinir; ki nem seviyesinin yüksek olması ve küflenme oluşması, bundan kat be kat daha büyük tehlikedir. Öyle ki; rutubetli ortamlarda ev akarı gibi mikroskobik canlılar çok daha kolay üreme imkanı bulurlar. Bu da rutubetten dolayı sağlığı etkileyen önemli oluşumlardan yalnızca biridir. Solunum yollarına, akciğerlere, kalbe ve beyin fonksiyonlarına kadar zararı bulunan rutubet küfü, oldukça tehlikeli bir oluşumdur. Peki bu oluşum neden meydana gelir, nasıl giderilir ve tekrarlaması nasıl önlenir?

Peki, rutubet neden oluşur?
Duvarlarda rutubet küfü neden oluşur, nasıl temizlenir?

Rutubet oluşumu, metnin girişinde de ifade ettiğim gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Fakat temel tetikleyici; nem seviyesinin olması gereken maksimum seviyenin üzerinde olmasıdır. Tesisat sızıntıları, kapalı – karanlık ve havasız ortamlar, yalıtımsız binalar, yalıtım hataları, ortam ısısında ani ve şiddetli iniş çıkışlar gibi sebeplerden dolayı ortamda rutubetten kaynaklanan küf oluşuyor oluşabilir.

Rutubet küfü duvarlardan nasıl temizlenir?
Duvarlarda rutubet küfü neden oluşur, nasıl temizlenir?

Genellikle bu yönde akıllara ilk gelen ve en sık uygulanan yöntem; boya badana işlemidir. Boya badana uygulaması sonrası genellikle küf görüntüsü ortadan kalkar. Fakat bu hem oldukça zahmetli, hem de takdir edersiniz ki bir hayli masraflı bir yöntemdir. Bunun yerine, iki badana uygulaması arasında zaman zaman rutubet küflerini temizlemek daha makul olacaktır. Yalnız bu küfleri temizleme işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bir takım konular bulunur. Maddeleyecek olursak:

  1. Rutubet küfü temizliği öncesinde ilk adım, kesinlikle çeşitli korunma önlemleri almaktır. Bahsettiğimiz küf oluşumu mikroskobik bir canlıdır ve etrafa çok kolay yayılabilir. Bu sebeple çıplak tenle teması engellenmelidir.
  2. Ayrıca mutlaka ağız ve burun bir maskeyle kapatılmalıdır. Bu hem temizlik sırasında kullanacağımız deterjanlara karşı bir önlem; hem de rutubet küfünün solunum yolu ile bünyemize girmesini önlemeye yardımcı bir korumadır.
  3. Bu yönde eldiven kullanımı, maske, gözlük kullanımı ve temizlik sonrası atabileceğimiz bir giysi kullanımı önem taşır.
  4. Rutubetli alanın yakınlarındaki eşyaların üzerini örtmek yine önemli bir önlemdir.
  5. Çamaşır suyu kullanılacağından mümkünse rutubet küfü temizlenecek olan odanın camı açılarak içeriye oksijen girmesi sağlanarak hava sirkülasyonu oluşturulmalıdır. Aksi halde zehirlenmeler kaçınılmazdır. (Fakat çamaşır suyu vb.. kimyasallara alerjiniz varsa ya da kullanmayı tercih etmiyorsanız; karbonat – sirke karışımından da faydalanabilirsiniz. Dilerseniz çay ağacı yağı da ilave edebilirsiniz.)
  6. Duvar boyasının deforme olmaması için kesinlikle sert bir cisimle silmeyin. Yalnızca yumuşak bir bez ya da sünger kullanın.)
ilginizi çekebilir..  Küf nedir? Nerelerde oluşur? Zararlı etkileri nelerdir?

Gerekli önlemler alındıktan sonra ise temizlik uygulamasına geçebiliriz. Bunun için;

  • Duvardaki küf oluşumu, etrafa dağıtılmamak suretiyle kuru bir bezle iyice silinir.
  • Sprey şişesine doldurulan ya da doğrudan beze dökülerek duvardaki rutubet küfünün üzerine sıvanan yoğun kıvamlı çamaşır suyunun, etkisini göstermesi için bir iki dakika beklenir.
  • Ardından rutubet oluşan duvar yüzeyi yumuşak bir bez ya da sünger ile iyice silinir.
  • Küf lekesi çıktıktan sonra, ortam havalandırılarak silinen bölgenin kuruması sağlanır.
  • Son olarak, kullanılan tüm malzemeler bir poşete doldurularak ağzı sıkıca bağlanmalı ve ilk fırsatta evin dışında, çöpe atılmalıdır. Aksi halde küf organizmaları dağılma olanağı bulacaktır.

Rutubetin tekrarlamaması için ne gibi önlemler alınabilir?
Duvarlarda rutubet küfü neden oluşur, nasıl temizlenir?

Bulunulan ortam tekrar tekrar rutubet oluşturmaya müsait ise, bu duruma birtakım önlemler almakta yarar vardır.

  • Kronik rutubet problemi bulunan ortamı; sık sık ve mutlaka, günde en az yarım saat havalandırmayı kesinlikle ihmal etmeyin.
  • Rutubet sorunu yaşadığınız ortamın ısısını kontrol altında tutmaya gayret edin.
  • Mümkünse nem çekme cihazı kullanın.
  • Rutubet bulunan ortamın mümkün mertebe gün ışığı almasını sağlayın.
  • Binanın tesisat sistemini kontrol ettirin; bir problem varsa çözülmesini sağlayın.
  • Banyo vb.. yoğun su buharı bulunan ortamları, kullanım sonrası mutlaka yeteri kadar havalandırın.
  • Binanın yalıtımı varsa yalıtımdan kaynaklanan problemler olabileceği ihtimali üzerinde durun ve gerekli kontrollerin yapılmasını sağlayın (& talep edin).
  • Binanın yalıtımı yoksa, yalıtım yapılmasını sağlayın (& talep edin).
  • Çamaşırlarınızı mümkün mertebe evin dışında kurutun. Ev içinde kurutmanız gerekiyorsa, çamaşır kurutacağınız odanın camını açık tutun.
  • Evinizi senede bir kez mutlaka rutubet önleyici boyalar ile badana yaptırın.

***Ayrıca gıdalarda küf oluşumu yazımız için gıda küfü nedir, hangi gıdalarda oluşur başlığından erişim sağlayabilirsiniz.

ilginizi çekebilir..  Evinizi Yılbaşına Hazırlamaya Ne Dersiniz?

You may also like...

10 Responses

  1. ramazan dedi ki:

    evin konumuna göre oluşabiliyor rutubet ve kötü koku temizlik önemli bu yüzden

    • serdar dedi ki:

      alt katlardan ve güneş görmeyen evlerden uzak durmak lazım bu yuzden dolayı. rutubet yapıyor boyle ortamlar

  2. Yasemin dedi ki:

    havalandırma yaparsanız bu sorunlar meydana gelmez. havasız ve nemli ortamların vazgeçilmezidir küfr

  3. Emrah dedi ki:

    Bir ev icin olabilecek en kotu seylerden biridir rutubet ve nem. Temizlesenizde sonra tekrar oluyor

    • serdar dedi ki:

      evet katılıyorum insanı gam duvarı nem yıkar diye bir atasozu bile var. nemin sonrasıda küf oluyor

      • bircan dedi ki:

        aynen insanı yıkar bu durum bir süre sonra. nem ,rutbet ve küf eşyalarıda insanı mahfeder. üstelik farkına bile varmazsınız

  4. Necmi dedi ki:

    Gerçekten görüntüsüyle ve kokusuyla rutubet çok kötü bir durum. Bu yaşanmadan önlem kalmak lazım.

  5. bircan dedi ki:

    çok kötü bir durum doğrusu. insan sağlığı üzerinde direkt etkisi olur bu rutubet ve küfün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir