Çocuklarda Raşitizm hastalığı Belirtileri Tedavisi

çocuklarda raşitizm hastalığı

Raşitizm hastalığı, her yaş grubunda görülmesine rağmen özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde daha sık karşılaşılan, kemik zayıflığı hastalığıdır. Hastalığın başlıca sebebi, kemiklerde kalsiyumun yeteri kadar depolanmamasıdır. Raşitizm hastalığında, kemiklerde yeteri kadar kalsiyum depolanamadığından kemik gelişiminde düzensizlikler ve normale göre farklılıklar görülür. Kemiklerde kalsiyum depolanamamasının en önemli nedeni ise D vitamini eksikliğidir.Raşitizm hastalığının kaynağında düzensiz ve yetersiz beslenme, D vitamini eksikliği ve kalsiyum eksikliği bulunmaktadır.

Raşitizm hastalığının belirtileri

Belirttiğimiz gibi Raşitizm, farklı yaş gruplarında görülebilen bir rahatsızlıktır. Hastalığın belirtileri de görüldüğü yaş grubuna göre farklılık göstermektedir. Çocukluk ve bebeklik döneminde görülen raşitizm;

  • Süt dönemindeki bebeklerde görülen en önemli belirtilerden biri, yoğun baş terlemesidir.
  • Bebeğin, aynı aylardaki diğer bebeklere göre hareket kabiliyeti daha geridedir. Raşitizm hastalığı bulunan bebekler, hareket etmekte oldukça zorlanırlar. Haliyle, oturma, kalkma, ayakta durma gibi davranışları yapmakta gecikirler. Hatta hastalığın seyrine göre bu davranışları yardımsız yapamayabilirler.
  • Raşitizm hastası olan bebeklerde diş çıkarma dönemi de gecikmeli yaşanır.
  • Raşitizm hastalığı bulunan çocukların alınları, normale göre daha geniştir.
  • Raşitizm hastalığı bulunan çocukların göbeklerinde anormal şişlik görülür.
  • Raşitizm, çocuğun büyüme ve gelişmesine de etki ettiğinden, raşitizm hastalığı bulunan çocuklar akranlarına göre daha kısa boylu ve çelimsiz olurlar.
  • Raşitizm hastası çocuklarda kemik yapısı anormalliği görülür.
  • Raşitizm hastalığı bulunan çocuklarda duruş bozuklukları gözlemlenir.
  • Raşitizm hastalığının ilerleyen safhalarında nöbetler görülebilir. Ayrıca havale geçirme riski artar.

Bu gibi belirtiler raşitizm hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır. Fakat bu tür belirtiler tekil olarak Raşitizm hastalığı belirtilerine işaret etmez. Bu belirtilerden en az iki veya üçünün bir arada görülmesi, raşitizm hastalığı şüphesini doğurur.

ilginizi çekebilir..  D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini nelerden sağlanır?

Raşitizm, zeka geriliğine sebebiyet veren rahatsızlıklardan değildir. Fakat tedavisi mutlaka yapılması gereken, tehlikeli bir hastalıktır.

Raşitizm hastalığı tanı ve tedavisi

Raşitizmin tanısı için fiziki muayene, çeşitli tahliller ve tıbbi görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Kemik filminin sonucu ve kan tahlilinde kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz değerlerinin ölçümlenmesi ile fiziki muayene bulgularının ortak değerlendirmesi sonucunda uzman tarafından hastalığın tanısı yapılacaktır. Hastalığın kesin tanısı yapıldıktan sonra tedavi sürecine geçilir.

Tedavi aşamasında doktor, hastalığın düzeyine göre tedavi biçimine karar verir. İki farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır:

  1. İleri boyuttaki kemik zayıflığı için, tek seferde ağızdan yüksek dozda D vitamini takviye etmek.
  2. Başlangıç boyutundaki kemik zayıflığı için, 2-3 ay süreyle her gün ağızdan düşük dozda D vitamini takviye etmek.

Genellikle iki yöntemde de hastalığın kesin tedavisi mümkündür.

Tedaviye ek olarak; güneş ışığından bolca yararlanmak, beslenmede deniz ürünleri ile balık yağı gibi gıdalara ağırlık vermek, zengin ve düzenli öğünler yemek çok önemlidir. Anne sütü alan bebeklere sık sık anne sütü verilmesi; emziren annenin de kaliteli, besleyici ve düzenli beslenmesi yine oldukça önemlidir.

You may also like...

3 Responses

  1. Yasemin dedi ki:

    çok ciddi bir hastalık dikkat etmek gerekiyor.

  2. Mehmet dedi ki:

    kemik zayıflığı konusunda dikkat etmek lazım yaşlılarda hadi neyse ama çocuklarda çok daha kötü sonuçlar yapıyor

  3. Filiz dedi ki:

    bu anlamda çocukların düzenli beslenmesine dikkat etmek ve vitamin ihtiyacına özen göstermek önem kazanıyor. Özellikle anne babalar olarak bize önemli görevler düşüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir