Bebeklerin aylara göre boy ve kilo ölçüleri

Bebeklerin Aylara göre İdeal Boy Kilo Ölçüleri

Hayatın en güzel mucizesidir bebekler. Baş döndüren kokuları, mini mini elleri, ayakları, o masumiyetleri… Dünyaya geldiği andan itibaren bizi öyle bir meftun eder ki kendisine, her şeyini ayrı ayrı çok önemseriz. Mamasından bezine, ilk dişinden ilk adımına, boyundan kilosuna her şeyini özenle takip ederiz. Tam da bu noktada mini mini bebeklerin aylara göre ideal boy kilo ölçüleri, yanıtını en çok aradığımız soruların başında gelir. Peki bebeklerin aylara göre ideal boy kilo ölçüleri nasıl olmalıdır? Aylara göre ideal bebek kilosu artışı ne kadar olur? Aylara göre bebeklerde ideal boy ortalaması nedir? Bebeklerde baş çevresi ölçüm değerleri ay ay nasıl olmalıdır?

Bebeklerin aylara göre ideal boy kilo ölçüleri

Bebeklerin aylara göre ideal boy kilo ölçüsü için referans aralıkları bulunmaktadır. Fakat bu referans aralıkları ortalama değerlerdir ve bebeklerin aylara göre olması beklenen ideal boy kilo ölçüleri ile hâlihazırdaki boy kilo ölçüleri arasında farklılıklar görülebilir. Yani gelişim süreci bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Annenin beslenmesi yeni doğan bebeğin gelişimi üzerinde etkili olan faktörlerdendir. 1 yaştan sonra ise, bebeklerde büyüme ve gelişme üzerinde beslenme, hastalıklar, yaşam kalitesi gibi çevresel faktörlerin etkisi izlenir. Peki bebeklerin aylara göre ideal boy kilo ölçüleri için ortalama referans değerleri nedir?

Aylara göre bebek kilosu
Bebeklerin Aylara göre İdeal Boy Kilo Ölçüleri

Yeni doğan bir bebeğin 2,5 kilo ile 5 kilo arasında olması beklenir. Ortalama değer ise, 3-3,5 kilodur. Yeni doğan bebek için verilen bu referans değerleri yine bebekten bebeğe değişmekte ve bebeğin kilosu ve boyu ayına göre belirtilen değerlerin altında ya da üstünde olabilmektedir.

Doğum sonrasındaki ilk bir haftada bebeğin vücudundan giden ödem, kilosunun çok küçük miktarda azalmasına sebep olabilir. Yaklaşık 350-500 gr civarındaki bu kilo kaybı sonrasında bebek yeniden hızlıca kilo almaya başlar ve ilk 10-12 günde başladığı kiloya geri döner. Bebek ilk 6 ayda ortalama 1-1,5 kilo alır. Bebeğin 6 ile 12. aylarında her ay ortalama 400-500 gram kadar kilo artışı beklenir. Ortalama kilo artış değerlerine bakacak olursak; 6. ayında doğum kilosunun yaklaşık 2 katına çıkan bebek, 12. ayında 3, 24. ayında da yaklaşık 4 katına çıkar.

ilginizi çekebilir..  Hayvan sevgisi çocukların kişilik gelişimini nasıl etkiler?

24. aydan sonra çocuğun kilo artış hızı ilk 2 yıla göre biraz yavaş ilerler. 2 yaşından 9-10 yaşlarına kadar çocuk yılda ortalama 2,5 kilo kadar alır.

Aylara göre bebek boyu

Yeni doğan bir bebeğin ortalama boyu 50-52 cmdir. Fakat bebek, bu ortalama değerden biraz daha uzun ya da biraz daha kısa olabilir. İlk 6 ay, bebeklerin boylarında da hissedilir bir artış olması beklenir. Öyle ki, ilk 6 ayda bebek ayda yaklaşık 2,5-3 cm kadar uzamaktadır. 6. aydan 12. aya kadar geçen sürede ise aylık ortalama 1,5 cm’lik bir uzaman beklenir. 12. ayın sonlarında bebeğin ortalama boyu 75 cm iken; 24. ayın sonlarında ortalama boyu 80 cm’dir.

24 aydan 6 yaşa kadar olan süreçte uzamada da yavaşlama olur. Bu zaman diliminde çocuk senede ortalama 5-8 cm kadar uzar. Bu süreçte erkek çocukların büyüme hızı biraz daha ağır seyredebilir. Ergenlik dönemine kadar kız çocuklarda gelişim erkek çocuklara göre biraz daha hızlı seyreder. Ergenlik döneminde ise erkek çocuklarının boy ve kilo gelişiminde ani bir sıçrama yaşanır.

Bebeklerde baş çevresi ölçüsü





Bebeklerin aylara göre ideal boy kilo ölçüleri kadar önemli bir konu daha var: Baş çevresi ölçüsü.

Bebeklerin başının büyümesi; beynin, beyni çevreleyen kemiklerin büyümesi ve gelişmesi demektir. Bu yüzden baş çevresi ölçümü büyük önem taşımaktadır.

Baş çevresi ölçümü, Aile hekimliklerinde ilgili ebe tarafından belirli aralıklarla düzenli olarak takip edilmelidir. Başın olağan seyrinden hızlı büyümesi ya da sorun aranacak düzeyde yavaş ilerlemesi ciddi sorunlar doğurabileceğinden, bu takibin uzman tarafından ve düzenli olarak yapılması özellikle ilk 12 ay için önemli ve de şarttır.

Baş çevresi ölçümü, alın kısmından başlanarak, başın en geniş kısmını çevrelemek suretiyle yapılmaktadır.

ilginizi çekebilir..  Okullar Açıldı, Okul Başarısını Arttırma Yolları

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir