BEBEK ODASI DEKORASYONU YAZI DİZİSİ

3. Bölüm: Bebek Odasında Bulunması Gerekenler

Bebek geliyooor…:) Ona neler neler alacaksınız..:) Hakikaten, neler alacaksınız? Oda takımı tamam, e biberon, emzik, bez bunlar zaten ilk akla gelenler. Peki başka? Dün gibi aklımda, bebeğim olacağını öğrendim, delice bir heyecan! O zamana dek kendimi son derece hazır hissediyorken, o an, o telaşla bir anda bebekle yaşam ve bebeğe hazırlık üzerine neredeyse hiçbir şey bilmediğimi fark ettim. Düzinelerce soru beynimi kemirmeye başladı. Bebek odasında bulunması gerekenler nelerdir? Başladım araştırmaya. Eşimin her izin gününü bir alışveriş merkezinin bebek bölümünde geçiriyorduk diyebilirim. Tabi kafamızda oluşan birtakım ön bilgiyle alışverişimizi yaptık hep.

Bebeğim doğduktan sonra, kullandıkça kimileri için, ‘iyi ki almışız’ derken, kimileri içinse, ‘ne gereksiz şeymiş’ dediğimiz çok oldu. Bütçemiz dahilinde dünyaya gelecek yavrumuz için en iyisini yapmak istiyoruz tabi. Peki, bebek odasında bulunması gereken gereçler nelerdir? Neler alınmalıdır? Bebek alışverişinin olmazsa olmazları nelerdir? Bu doğrultuda sizlerle, deneyimlediğim üzere bana kullanışlı gelen gereçleri paylaşacağım.

Bebek Odasında Bulunması Gereken Gereçler Nelerdir? Neler Alınabilir?


Ateş Ölçer:

bebek odasında bulunması gerekenler-ateş ölçer

‘Olmazsa olmaz nedir?’ derseniz, budur. Bebeğiniz geldiği dünyanın şartlarına alışma sürecinde sık sık ateşlenebilir. Bebeğim doğmadan önce, ateş ölçer almak için bir bebe mağazasına gittik. Baktık en gelenekselinden en teknolojiğine çeşit çeşit ateş ölçer var. Dedik tamam hadi gelenekselini almayalım, ama çok teknolojik bir şeye de gerek yok, ortasında bir şey alalım. Ve kulaktan ölçüm yapan bir ateş ölçerde karar kıldık. Bebeğimiz doğdu. Ara sıra ateşlenmeler oluyor tabi. Ölçüyoruz ölçüyoruz, aldığımız sonuçlar bizi bir türlü ikna etmiyor. Derken bir tane de geleneksel alalım dedik ve koltuk altı ölçüm yapanlardan da aldık. Hadi onu da kullandık, baktık ölçümler birbirini tutmuyor.E çocuk zaten koltuk altında bir çubuk istemiyor.

En son bir gün eşim işten geldi baktım elinde bir poşet çanta. Temassız ateş ölçer almış. 😀 Sonuç olarak hepsini kullanıyoruz ateşlendiği zaman panikten. Yüksek ateş eşiği bebeklerde biraz daha esnek olsa da, ateş konusu dikkat isteyen önemli bir konu. Ayrıca genelde endişe edilen yüksek ateştir, fakat bir de vücut ısısının olağanın altında olma durumu var ki bu da hayli önemli bir durum. Bebeklerde ideal vücut ısısı 35,5 derecenin altında, 37,5 derecenin üstünde olmamalıdır. Bu sebeple kontrol edebilmeniz açısından bir ateş ölçeriniz mutlaka olmalıdır. Tabi siz, bizim yaptığımızı yapmayın. Tavsiyem, ya kulaktan ölçer ya da temassız ölçer.

Nem Ölçer:

bebek odasında bulunması gerekenler-nem ölçer

Sağlık açısından odadaki nem seviyesi oldukça önemli bir konu. Odada nem oranı çok düşük olursa, bebeğinizin burnunda ve boğazında kuruluk oluşur. Burnundaki mukusların kuruması, rahat nefes almasını engeller. Bunun yanı sıra burnu tıkanınca ağzından nefes almaya çalışır ki, bu da burnun gördüğü filtre görevini ağız görmediğinden, mikropların doğrudan bebeğinizin vücuduna girmesine neden olabilir. Ayrıca boğazındaki kuruluk, boğazında tahrişe neden olabilir.

ilginizi çekebilir..  İdeal Bebek Odası Nasıl Olmalıdır?

Düşük nemin aksine, nem seviyesinin çok yüksek olması da tehlikeli bir durum. Şöyle ki, ortamda nemin çok fazla oluşu, rutubeti arttır. Bu da ortamın bakteri oluşumuna müsait bir duruma gelmesine neden olur. Böyle bir durumda astım başta olmak üzere, soğuk algınlığı, artrit vb. birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir.

Ortamın nem seviyesinin ideal olup olmadığının ölçümü bu bakımdan oldukça önemlidir. İdeal nem seviyesi en az %40, en fazla %60 olmak zorundadır. Bu sebeple bebek odasında mutlaka bir nem(rutubet) ölçer bulunmalıdır.

Hava Nemlendirici-Nem Alma Cihazı:

bebek odasında bulunması gerekenler-nem cihazı

Özellikle kış aylarında evimiz herhangi bir yöntemle ısındıkça, ev içindeki hava sirkülasyonu kış aylarında düşük olduğundan ortam havası kuruyabiliyor. Nemi ölçtünüz, odanız kuru. Bu durumda bir nemlendirme yöntemi kullanmanızda yarar var. Eviniz doğal gazlı veya kaloriferli ise petek üzeri su kaplarından kullanabilirsiniz. Nemlendiriciden önce ben ıslak havlu, bez türü şeyler koymayı denedim fakat çok hızlı buharlaştığından uzun süreli bir çözüm olmuyordu. Gece boyu defalarca aynı işlemi tekrarlamam gerekebiliyordu. Bu sebeple ıslak havlu çok işinize yaramayabilir.

Bebeğim doğduğunda ise ortam kuruluğuna petek sulukları ile (bir petek üzerinde 3 tane kullanmama rağmen) çözüm sağlayamadığımdan ve artık evde bir bebek de olduğundan nemlendirici aldık. Nemlendiriciden önce nem oranı hep %35-38 civarıydı. Genel olarak sistemi şu; su haznesine su dolduruyorsunuz, farklı kademeleri var, ihtiyacınız doğrultusunda çalıştırıyorsunuz. içindeki suyu soğuk su buharı olarak ortama salıyor ve böylece ortamdaki nem oranının yükselmesini sağlıyor. Eviniz sobalı ise, zaten sobanın üzerine koyacağınız su dolu kaplar eve gereken nemi kazandıracaktır.

Tabi bunun tam aksine bulunduğunuz ortam nem oranının yüksek olduğu bir ortamsa, o zaman da nem alıcı cihaz kullanmanız gerekebilir. Nem alma cihazı,ortamdaki nemi haznesine çekerek ortamın nem seviyesini düşürüyor.

Tabi her iki cihazı da kontrollü kullanmanız gerekiyor.

Sıcaklık Ölçer:

Bebek odaları ne çok sıcak olmalı ne de soğuk. Bebek odası için en ideal sıcaklık gündüz 22-24 derece, gece 18-20 derece aralıklarında olmalıdır. Prematüre bebekler için ise bu sıcaklık değerlerinin bir iki derece üzerinde olmalıdır. Bu sebeple ortam ısısını kontrol edebilmeniz adına bir ısı ölçer kullanmanızda yarar var.

Saat:

Bebek odasında saat bulunması, beslenme saatlerini, bez değişim saatlerini, uyku saatlerini, ilaç saatlerini takip edebilmeniz açısından oldukça fayda sağlar.

NOT: Bahsettiğim gereçlerden Isı Ölçer, Nem Ölçer ve Saatin bir arada bulunduğu ürünler de var. Biz öyle olanlardan kullanıyoruz. Işıklı olduğundan gece kullanımında da çok fayda sağlıyor.

ilginizi çekebilir..  Hangi odada hangi kokular tercih edilmelidir?

Bebek Telsizi:

Böyle bir gereci doğum öncesi almanızı tavsiye etmem. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra, kendi odasında yatırmaya başladığınızda ihtiyacınız olabilir. Gece dışında gündüz uykuları sırasında da sık sık yanından ayrılıyorsanız, bu durumda kullanmanız faydalı olur.

Müzik Çalar:

Bebeğinizin odasında küçük çaplı bir müzik çalar bulundurarak, gün içinde klasik müzik dinletebilirsiniz. Ben oldukça uygun fiyata küçük bir müzik çalar almıştım. Usb takma imkanı olduğundan içine bir kaç barok müzik yükleyip, gün içinde dinletmiştim bebeğime. Barok müziklerin dinlendirici ve zekayı geliştirici etkiye sahip olduğu biliniyor.

Koltuk-Sallanır Sandalye:

Bebeğin beslenme saati anne ile bebek arasındaki en özel vakitlerden birisidir. İster emzirerek besliyor olun, ister biberonla… Bu zaman diliminde yavrunuzu kucağınıza yatırın, arkanıza yaslanıp onu beslemenin mutluluğunu yaşayın. Bu sırada sizin rahat olabilmeniz de çok önemli elbette. Bu sebeple belinizi destekleyecek, rahatça uzun sürelerle oturabilceğiniz bir emzirme koltuğunuz olmalı. İster sallanır olsun, ister sabit; önceliğiniz rahatlığınız olsun.

Atık Bez Kutusu:

Olmazsa olmaz değil ama olursa çok işinize yarayacağı muhakkak. Bebek mağazasında çalıştığım dönemde görmüştüm, denemek için aldım. Kokuyu dışarı vermemesi ve alt açma ünitesinin yanına koyduğunuzda elinizin altında olması bakımından pratik ve kullanışlı. Kilit sistemi sayesinde bebeğinizin oynayıp açma ihtimali de yok.

Bebek Giysi Askısı:

Bebeğinizin mini mini cicilerini dolabına asarak kullanabilmeniz için, tam onun cicilerine uygun boyutlarda mini mini askılar var. Bunlardan alarak, meleğinizin giysilerini dolabına asabilirsiniz.

Oyuncak Kutusu:

Yine ilk etapta çok da gerekli olmayan bir gereç. Fakat inanın ilk 1 yıl içinde inanılmaz gerekli hale geliyor. 🙂 Oyuncaklarını toplayabileceğiniz; onun da kolayca erişebileceği, kendisine zarar vermeden oyuncaklarını alıp koyabileceği, mukavva ve bezden üretilen oyuncak kutularından bulundurmanızı tavsiye ederim.

Yatak:

Bebek yatağı deyip geçmemek lazım. Aslında mühim bir seçim konusu. Bebeklerin kemikleri çok yumuşak olduğundan yumuşak bir yatak kullanılması halinde omurga gelişiminde sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca yatağa gömülerek boğulması riski de vardır. Bebekler için uzmanların önerdiği, kemik gelişimini destekleyen, sert yataklardır.

Yatağın sert olması kadar önemli bir kaç nokta daha var, bunlar; pamuklu kumaşa sahip olması, mümkünse çıkartılabilir kılıflı olması, en önemlisi anti bakteriyel ve anti alerjik olmasıdır.

Yorgan, Yastık, Alez, Uyku Seti:

Öncelikli olarak aldığınız tüm tekstil ürünlerinin %100 pamuk olmasına dikkat edin.

Yorgan, battaniye gibi bebeğinizin üzerine örteceğiniz ürünler olabildiğince hafif olmalıdır. Ki bence hareketlenmeye başladığı zaman bence yazlık ve kışlık uyku tulumu kullanın. Ben örtüyü yüzüne çekmesinden çok endişe etmiştim.

ilginizi çekebilir..  4 küçük dokunuşla ev dekorasyonu yenileme!

Yastık ilk dönemlerinde hiç kullanmayın. Ya da kullanacaksanız sert ve ince(şilte gibi) yastık tercih edin.

Uyku setlerinin, yan korumalıkları bebeğinizin kafasını çarpması halinde koruyucu olacaktır. Fakat burada önemli olan şu ki, yan korumalıkların parmaklıklara sıkıca bağlandığından emin olmalısınız. Ayrıca iplerin bebeğinize zarar verme olasılığını göz önünde bulundurarak çok uzun olmamasına dikkat edin(max.18 cm).

Abajur-Avize:

Bebek odası aydınlatması olabildiğince loş olmalıdır. Çok fazla ışık bebeğinizin gözlerini yorar, gözlerine zarar verir. Bu sebeple bebek odalarına uygun kalın malzemeli abajur ve avizeleri tercih etmenizde yarar var. Böylece ışığın dışarı daha az yayılması sağlanarak, loş bir ortam oluşturulur. Bebek odası aydınlatması ile ilgili daha detaylı bilgiye, yazı dizimizin 4. bölümü olacak olan ”İdeal Bebek Odası Nasıl Olmalı?” yazısında yer vereceğim.

Mama Sandalyesi:

6. aydan sonra yavaş yavaş ek gıdaya başladığınızda bebeğinizin mama saatlerini her yönden düzenli hale getirmek için bir mama sandalyesi kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca üzerine koyacağınız bir kaç mama sandalyesi oyuncağı ile mama saatlerini ve sandalyesini daha çabuk kabullenmesini de sağlayabilirsiniz.

Salıncak:

Yine ihtiyaçlarınız doğrultusunda karar verebileceğiniz eşyalardan biri. Gündüz uykularında ihtiyaç duyabilirsiniz, bunun yanı sıra çocuğunuz için eğlenceli olabilir. Ben, beşik bana tehlikeli gelmeye başladığında ve çalıştığım dönemde annem çocuğu uyutmakta zorlandığından tavandan sarkıtma, çapı 86 cm olan silindir şeklinde bir salıncak almıştım. Yerden bir karış yüksekte olduğu için(ayarlayabiliyorsunuz), güvenle kullandık biz. Hala da kullanıyoruz.Dahası bizim bıcırık, kurbağası ile birlikte orada yatmayı çok seviyor. 🙂

Halı:

bebek odasında bulunması gerekenler-halı

Eviniz parke kaplı ise bebek odasının ortasına küçük bir halı atmanız yeterli olacaktır. Daha büyük bir halı kullanmanız gerekiyorsa veya tercihiniz o yöndeyse, yeni yeni üretilmeye başlayan tabanı suni deri olan, bu sayede kaymayan ve pul pul dökülmeyen, mikrofiber iplikli halılardan kullanabilirsiniz. Hem halının içinde kir birikti mi endişeniz olmuyor(çünkü ipleri çok çok kısa), hem de yumuşacık bir dokusu var. Ayrıca 9 kglık çamaşır makinemde rahatlıkla yıkayabiliyorum. Bu sebeplerle en memnun kaldığım gereçlerden biri benim. Sizlere de naçizane tavsiyemdir.

Perde:

Bebek odaları için birbirinden güzel perdeler ve fonlar mevcut. Uyku seti, abajur, halı, perde vs. takım olarak satılan ürünler de oluyor. Böyle seçimler yapabilirsiniz. Storlar da çok güzel ama temizlik açısından normal tül ve perdeler biraz daha kullanışlı oluyor. Seçiminizi yaparken bunu da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

ÖZETLE:

  • Her seçiminizde önceliğiniz rahatlık olsun.
  • Pratik kullanıma sahip ürünler tercih edin.
  • Tercihleriniz daima kolay temizlenebilen eşyalardan yana olsun.
  • İlk etapta çok şey almayın, bebeğiniz doğduktan sonra ihtiyaçlarınız sizi yönlendirecek.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir