3 adımda Aile bütçesini korumak için neler yapabiliriz

aile bütçesini korumak için neler yapılabilir

Hayat pahalı, geçim çok zor. Isınması barınması, beslenmesi, giyinmesi derken elimize geçen para eriyip gidiyor. Ay sonuna eksiye düşmeden ulaşmak bile maharet. Durum böyleyken aile bütçesini doğru düzenlemek de büyük önem taşıyor haliyle. “Akmasa da damlar” düşüncesinden yola çıkarak alacağımız küçük önlemler, aile bütçesini korumak için bize yardımcı olabilir. Peki aile bütçesini korumak, eriyip giden parayı idare etmek için neler yapabiliriz?

Aile bütçesini korumak için neler yapabiliriz?

Aile bütçesini korumak için yapacağımız küçük düzenlemeler, alacağımız küçük önlemler ile aile bütçemizi akmasa da damlayacak vaziyete getirebiliriz. Peki neler yapabiliriz?

1) Harcama Listesi:

Harcama listesi alışveriş listesinden bile mühim bence. Ne harcadığımızı gösteriyor bize. Küçük bir not defteri olsun, daima yanımızda taşıyalım. Bu deftere, marketten bir sakız bile almış olsak mutlaka harcamamızı yazalım. 2019 Şubat ayı diye bir sayfa açalım mesela. O sayfaya şubat boyunca yaptığımız market başta olmak üzere tüm harcamalarımızı not edelim. Mesela; market: 6.90 gibi. Böylelikle ne kadar harcadığımızı görerek ilerleriz. Aksi halde fark edemiyor insan cebinden gideni.

aile bütçesini korumak için neler yapılabilir2) Tabii ki alışveriş listesi:

Hemen uzmanların bir uyarısıyla başlıyorum; “alışverişe karnınız tokken çıkın ve mutlaka bir alışveriş listesi hazırlayın” Evet kesinlikle katılıyorum. Birincisi, karnımız açken markette yiyecek namına her şey ilgimizi çekiyor. İkincisi, alışveriş listemiz olmazsa gerekli gereksiz her şey alışveriş sepetimize giriyor. Alışveriş listesi haftalık planlanmalı. Alışveriş listesi hazırlanırken, o hafta hangi yemekler pişecekse alışveriş listesi ona göre yapılmalı. Böylece hem ne pişirsem derdi olmaz, hem de alışveriş sepeti gereksiz şeylerle dolmaz. Deterjan ve kişisel bakım türevleri içinse, indirim dönemlerini yakalamak avantaja olacaktır. Alışveriş listesinin mümkün olduğunca, dışına çıkmamak gerekiyor.

ilginizi çekebilir..  İlişkide ayrılık çanları çaldığını gösteren 10 işaret!

Giyim kuşam veya kişisel ihtiyaçlar için alışveriş yapılması planlanıyorsa, bu noktada önem ve öncelik sıralamasına göre bütçe ayrılması yerinde olacaktır: Ev üyelerinden biri sırt çantası istiyor. Diğer aile üyesine ayakkabı gerekiyor. Değerlendirilir. Hangisinin acil ve öncelikli olduğuna karar verilirse bu ay ona bütçe ayırılır.

3) Prizlerde takılı fiş kalmasın

Fişleri mümkün olduğunca prizde takılı bırakmamak gerekiyor. Bununla ilgili konunun bizzat şahidi olarak şu örneği vermek isterim: Yaz ortasında aniden televizyonumuz bozuldu. Nasıl olsa izlemiyoruz, gerekirse kışa yaptırırız dedik ve fişini çektik. O zamana kadar elektrik faturamız ortalama 119 lira civarında geliyordu. (Evdeki her elektronik eşya a+++) Televizyonumuz bozulmadan önce son gelen faturamız 98 liraydı. Derken ay sonunda gördüğümüz fatura şok etkisi yarattı; 59 lira! Bu arada fırını da her zamanki sıklıkta kullandım, bulaşık makinesini de, çamaşır makinesini de… Bir sonraki ay fatura yine oldukça düşüktü. Sonra televizyonu yaptırmadık fakat ben denemek istedim, fişi taktım. Bir ay sonunda 92 lira elektrik faturası geldi yine. Bu yüzden televizyonu yaptırdıktan sonra alışkanlık edindim; gece yatarken mutlaka fişini pirizden çıkarıyorum. Tabi diğer elektroniklerin de… Size de tavsiyemdir, bir deneyin derim. Zaten uzmanlar da kış aylarında tasarruf için yapılması gerekenleri anlatırken, fişlerin pirizden çekilmesi gerektiğini de her seferinde ekliyorlar. Doğru söze ne denir?

Aile bütçesini korumak için bu 3 yöntem dışında:

  • Kış aylarında kullanmadığınız odaların peteklerini açmamak,
  • Peteği kapalı olan odaların kapısını kapalı tutmak,
  • Kış aylarında ısı tasarrufu sağlamak için peteklerin önünü eşyalarla veya perdelerle kapatmamak,
  • Yaz aylarında kombiyi kullanılmadıkça şalterini kapalı tutmak,
  • Giysileri henüz nemliyken, buharsız ütülemek,
  • Bir iki parça ütülenecek eşya kaldığında ütüyü prizden çekip kalan ısı ile ütüyü tamamlamak,
  • Yeteri miktarda yemek pişirmek,
  • Damlatan muslukları mutlaka onarmak,
ilginizi çekebilir..  Bir ilişkide en kabullenilemez hata: aldatma! Neden aldatırlar?

Gibi yöntemler bilindik tasarruf yöntemleri olsa da işe yaradıkları muhakkak olduğundan, bir hatırlatma olarak ekleme yapabiliriz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir