Okullar Açıldı, Okul Başarısını Arttırma Yolları

okul başarısını arttırma
okul başarısı

Eğitim-Öğretim yılı uzun bir tatil arasından sonra yeniden başladı. Fakat bu başlangıç hem anneler babalar hem de çocuklar adına bir çok soruyu ve problemi beraberinde getirdi. Bu problemlerin başında şüphesiz ki eğitim sürecine adaptasyon ve okul başarısının nasıl yükseltileceği geliyor. Eğitim sürecine adaptasyon sorununu, Çocuklarda Okula Dönüş Sendromu? isimli içeriğimizde ele almıştık. Peki okul başarısını arttırmak için neler yapmalıyız, bu konuda anne-babalara düşen görevler nelerdir? Bu sorular ışında konuyu derinlemesine ele alalım.

Okul Başarısını Arttırmak İçin Neler Yapmalıyız? Bu Konuda Anne-Babalara Düşen Görevler Nelerdir?

Çocuğumuzun okuldaki başarısının ve başarısızlığının sorumluluğunu tümüyle onun omuzlarına yüklemek yapılabilecek en büyük yanlışlardandır. Bu konuda hiç şüphesiz çocuklarımızdan önce bizlere, yani anne babalara büyük sorumluluklar düşüyor. Başlıklar halinde incelediğimizde net şekilde göreceğiz ki; çocuğumuzun her başarısında kilit nokta bizim tutumlarımız.

Düzenli beslenme:

Öncelikle ”sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” özlü sözü bizim rehberimiz olacaktır. Sağlam vücut için ise ilk öncelik sağlıklı ve düzenli beslenmedir. Bunun için çocuklarımızın beslenmelerine çok dikkat etmeliyiz. Özellikle kahvaltı öğünü çok önemli. Sabah kahvaltısı asla atlanmaması gereken bir öğün. Sabahları daha çok beynin ihtiyaç duyduğu besinlere ağırlık verilmeli. Yumurta, süt, peynir, ceviz(özellikle), badem, kabak çekirdeği gibi protein,vitamin ve mineraller açısından zengin bir kahvaltı, ilk derslerden itibaren çocuklarımızın zinde olmalarını ve zihinlerinin açık olmasını sağlayacaktır.

Kahvaltı öğününde yukarıda sayılanların aksine, poğaça, pasta, börek, çikolata, bitkisel margarin gibi kötü karbonhidratlar ise zindeliğin aksine çocuğumuzu bütün bir gün yorgun düşürecek ve zihinsel aktivitelerini olumsuz etkileyecektir. Aynı şekilde öğle ve akşam yemeğini de kontrol altında tutun. Akşam yemeklerini geç saatlere bırakmayın, akşam yemeğine ailece vakitlice oturmaya çalışın.

ilginizi çekebilir..  okul öncesi çocuğunuzla oynayabileceğiniz 5 eğitici oyun
Uyku düzeni:

En önemli bir diğer konu. Uyku saatleri konusunda asla tavizkar davranmayın. Uyku düzeninin bozulmasını engelleyin. Çünkü düzenli ve başarılı bir hayatın bel kemiği düzenli uykudur. Gündüz öğrenilenleri zihin, gece uykusunda organize eder ve belleğe kaydeder. Yani günlük öğrenme süreci düzenli gece uykusunda tamamlanır.

Planlama: 

Çocuğunuzla fikir alışverişi içinde, onun düşünce ve beklentilerini de dikkate alarak gününü planlayın. Böylece sorumluluklarının ve görevlerinin bilincinde olacaklardır. Yapılması gereken bir aktiviteyi erteleyemeyeceklerdir.

Ödev: 

Ödevlerini yapmada ona yardımcı olun. Ödevlerinde ve okuldaki derslerinde öğrendikleri bilgilerin hayatlarının hangi aşamasında onların işine yarayacağını anlatarak güdülenmelerini sağlayın. Çocuklarınız ödevlerini yaparken siz de, kitap, gazete okumak gibi aktivitelerle meşgul olun. Televizyon, telefon, bilgisayar veya tabletlerden uzak durun. Bunun yanı sıra ödev saatinin belli bir bölümünü ertesi günün derslerine hazırlık olarak ayırmalarını sağlayın. Bir gün sonraki derse hazırlanarak hazırlıklı giden çocuk, derste konuları çok daha kolay kavrayacaktır.

Ödül: 

Çocuklarınızın başarısını ödüllendirin. Onların okul hayatlarında ve sınavlarında göstermiş oldukları başarıları güzel sözlerle ve küçük hediyelerle pekiştirin. Elde etmiş olduğu başarıların ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu ona hissettirin. Başarısız olduklarında ise başarısızlık durumlarını ve sebeplerini analiz edip eksikliklerini tamamlama konusunda yardımcı olun. Kesinlikle ama kesinlikle başarılarını ya da başarısızlıklarını başka çocuklarla kıyaslamayın. Çünkü her bireyin rakibi diğer insanlar değil; sadece ve sadece kendisidir.

Ders Çalışma Ortamları:

Ders çalıştıkları ortam ve ödev yapma şekilleri çok önemlidir. Çocuklarımızın odalarını düzenlemek başarılarına etki edecektir. Bu yüzden ödevlerini çalışma masasında yapmalılar. Kesinlikle yatarak, müzik dinleyerek ders çalışmamalılar. Ayrıca duvarlarda ve çevrede dikkat dağıtıcı poster, oyuncak gibi uyarıcılar bulunmamalı.

Okul Rehberlik Servisiyle İşbirliği:

En önemli nokta, özellikle okulun rehberlik servisiyle sürekli irtibat halinde olmanızdır. Okulda yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi olun. Öğretmenlerle bilgi alışverişinde bulunun.

ilginizi çekebilir..  Çocuklarda öğle uykusu neden önemlidir?

Böylece çocuğunuzun davranışlarını değerlendirirken, öğretmenleri ile bir bütünlük içinde ele alabilir; daha sağlıklı bir değerlendirme sağlayabilirsiniz.

You may also like...

1 Response

  1. Baran dedi ki:

    Okullar açılınca çok sıkılıyor çocuklar uzun süre uyum sıkıntısı yaşıyorlar buna bir çözüm Önerisi üretilmeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir