İdeal Bebek Odası Nasıl Olmalıdır?

ideal bebek odası
İdeal Bebek Odası Nasıl Olmalıdır konusuna ilişkin görsel

BEBEK ODASI DEKORASYONU YAZI DİZİSİ BÖLÜM:4

Bebeğe hazırlık sürecinin en keyifli aşamasındayız sevgili anne-baba adayları 🙂 Yavaş yavaş eşya alışverişiniz bitiyor ve yerleştirmeye başlıyorsunuz bu aşamada. Sadece eşyaları seçip almakla bitmiyor tabi ki. Bebeğinizin rahat edeceği, ferah, eşyalarınızın tastamam yerleşeceği ideal bir odaya bunları özenle yerleştirmekte sıra.

Peki, ideal bebek odası nasıl olmalıdır? Bebeğiniz için hazırlayacağınız odanın genel hatları nasıl olmalı? İdeal bebek odasının aydınlatma kullanımı ve doğal ışığı nasıl olmalıdır? İdeal bebek odasında duvar rengi ve zemin döşemesinde nelere dikkat etmelisiniz? Bebek Odası Dekorasyonu Yazı Dizisi’nin 4.bölümünde, bu sorular ışığında konuyu derinlemesine ele alalım.

Bebeğiniz İçin Hazırlayacağınız Odanın Genel Hatları Nasıl olmalı?

a.Odanın Büyüklüğü: Bebeğiniz için büyük heyecanla seçtiğiniz birbirinden güzel mobilyaların tam da hayal ettiğiniz gibi durması için en önemli kriterlerden biri, bebeğinize ayırdığınız odanın büyüklüğüdür. Yalnız bebek odası için değil, tüm evimiz için geçerli bir kural var ki; dünyanın en güzel mobilyasını da seçseniz, sıkış tepiş yerleştiğinde kendisini göstermeyecektir. Bu sebeple iki noktaya dikkat etmek gerekli.

  1. Bebek/Çocuk odası için en az 12 metrekarelik bir oda seçin. Standart ölçü ve modüllerde bir bebek odası takımı, bu büyüklükteki bir odaya rahatça yerleşecek ve geriye bebeğinize oyun alanı olarak ferah bir alan kalacaktır.
  2. Tavsiyem, asla her şeyi aynı anda almayın. ÖRN: Bebek odası takımı almayı planlıyorsunuz, önce sadece dolap ve beşiği alıp şifonyeri daha sonraya bırakabilirsiniz. Mobilyalarınız kurulduktan sonra kalan alanınızı görüp, şayet müsait alanınız varsa şifonyeri de ekleyebilirsiniz.

b.Odadaki Hava Sirkülasyonu ve Pencere Özellikleri: Miniğinizin gelişmekte olacak ciğerlerinin her zaman temiz havaya ihtiyacı olacağını unutmayın. Bebeğiniz için belirlediğiniz odanın hava hareketine sahip olması gerekiyor. Bunun dışında en az bir pencereye sahip bir oda seçmelisiniz. Bu hem odanın hava hareketine sahip olması,  hem de güneş ışığı alması açısından oldukça önemli. Pencerelerin ise mutlaka yalıtımlı ve çift cam olması gerekli. Ayrıca pencerelerde çocuk kilidi ve sineklik olmalı.

ilginizi çekebilir..  Mobilya alışverişi yaparken nelere dikkat edilmelidir?

c.Odanın Cephesi: Özellikle güneye bakan cepheleri tercih etmemenizi öneririm. Çünkü yaz aylarında güneyde kalan cepheler daha çok güneş ışığına maruz kaldığından, fazlaca sıcak oluyor. Yaşadığınız bölge bol rüzgar alan bir yerse, cephe belirlerken rüzgar faktörünü de göz önünde bulundurun.(Tecrübeyle sabit, Çanakkale Türkiye’nin en rüzgarlı şehirlerinden birisidir. Bizim evimizin de bir cephesi bolca rüzgar alıyordu ve o an hiç o açıdan düşünmediğimizden bebeğimin odasını rüzgarın en çok çarptığı bölgeye yapmıştık. Kış boyu yalıtımlı camlar bile engelleyemedi camdan giren rüzgarı. Aman deyim.)

İdeal Bebek Odasının Aydınlatma Kullanımı ve Doğal Işığı Nasıl Olmalıdır?

a.Odanın Aydınlatması: En önemli konulardan birisi, bebek odasında aydınlatma kullanımı konusudur. Mümkünse ışığı yerden tavana veren veya duvardan aydınlatmaları tercih edin. Tavandan gelen ışık bebeğinizin gözlerini rahatsız eder;  gözlerine zarar verebilir. Aynı şekilde ışığın çok parlak olması ve ışık kaynağının çevresinde parlaklığı filtreleyen herhangi bir bariyer olmaması da bebeğinizin hassas gözlerine zarar veren etkenlerden olabilir.

Bu sebeple bebek odası aydınlatmaları yerden ya da duvardan ve loş olmalı; ışık kaynağının çevresi parlaklığı azaltıcı bariyerle çevrili olmalıdır.

b.Odanın Doğal Işığı: İdeal bir bebek odası bolca doğal ışık almalıdır. Bir veya iki pencereli, yeteri kadar güneş ışığı alan, aydınlık bir oda belirlemenizi tavsiye ederim. Genişçe bir adet veya ufaksa iki adet pencere idealdir. Daha fazla pencere olması halinde bu sefer de kış aylarında odanın ısıtmasında sorun yaşayabilirsiniz.

İdeal Bebek Odasında Duvar Rengi ve Zemin Döşemesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

a.Oda Rengi: Bebeğiniz için hazırlayacağınız odanın duvar rengini mümkün olduğunca soft renklerden seçmenizi öneririm. Renk seçimi konusunu irdelediğimizde görüyoruz ki, her iç cephe boya ve renk seçimi için başlı başına bir kriter var ki; koyu tonlardaki renkler odanızı olduğundan daha küçük ve basık gösterirken, aydınlık tonlardaki renkler odanızı olduğundan daha geniş ve ferah gösterecektir. Kaldı ki koyu renkler psikolojik açıdan da iç karartıcı etki gösterebilir.

ilginizi çekebilir..  BEBEK ODASI DEKORASYONU YAZI DİZİSİ

Bu sebeplerden dolayı öncelikle renk yelpazenizi, aydınlık renklerden yana belirlemelisiniz. Bebeğiniz üzerinde ve sizin üzerinizde sakinleştirici etki yaratacak renkler olmalı yelpazenizde. Mavi ve mavinin açık tonları, yeşil ve yeşilin açık tonları, krem, pudra, uçuk sarı gibi gözü ve zihni yormayan pastel renkler önceliğiniz olsun. Sonrasında bu yelpazeden, dekorasyonunuza uyum sağlayacak bir rengi seçip uygulayabilirsiniz.

Duvar kağıdı ve bordür kullanacaksanız da yine renk ve desenlerini soft tonlarda tercih edin.

Duvar kağıdı da tercih etseniz, boya da kullansanız, her şeyden önce silinebilir ve anti bakteriyel olmasına dikkat edin.

b.Zemin Döşemesi: Zemin döşemesi uygulamayı düşünüyorsanız, en ideal seçim laminant parke olacaktır. Parke kolay temizlenebilir olması bakımından en kullanışlı zemin kaplamasıdır. Sıvıya ve çizilmeye karşı dirençli olan laminant parkelerden uygulanmış bir zeminde ufak bir halı yeterli olur.

Bebeğinizin odası beton veya marley ise ve parke kaplatmayacaksanız, odada eşyalardan kalan boşluk alanın büyük kısmını kaplayacak, mikrofiber iplikli büyükçe bir halı kullanabilirsiniz.

ÖZETLE:

  • Bebeğiniz için aydınlık,ferah ve geniş bir oda hazırlamaya çalışın.
  • Hava alan bir oda olmasına dikkat edin.
  • Yalıtımlı, çift cam kullanılmış, bir-iki pencereli bir oda olsun.
  • Renk seçiminiz soft tonlar olsun.
  • Tüm malzemeler temizliği pratik ve anti-bakteriyel olsun.

Bir sonraki yazıda, Bebek Odası Yazı Dizisi’nin 5. ve son yazısı olan ”Bebek Alışverişine Ne Zaman Başlanmalıdır?” Sorularını ele alacağız.

You may also like...

6 Responses

  1. Hüseyin dedi ki:

    Bebek odasına onca yatırım yaptık. Sonunda kendimi salonda, bebeği hanımın yanında buldum. Nasıl iştir bu arkadaş!

  2. Zerrin dedi ki:

    Oda rengine ve aydılatması sağlıklı uyku için önemli. Ufaklığı huzurlu yatırmak lazım.

  3. Beyza dedi ki:

    Çok cancanlı odaya gerek yok sade hoş bir oda işinizi daha iyi görecektir.

  4. Anıl dedi ki:

    İdeal bebek odası ucuz olanıdır. Şu an piyasadaki fiyatlara bakınca diyebilecek tek şey bu

  5. Sibel dedi ki:

    Bence ideal bebek odasi sade ve cok esyasi olmayan bir odadir. Cocuk icin rahat ortam olmali

  6. Kemal dedi ki:

    Bebek odasi bence sade olmali. Bebek icin carpacagi nesneler olmamali. Ozelliklede koseli cisimler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir