Gebelik ve emzirme dönemleri süresince tüketilmesi gereken temel gıdalar nelerdir?

Gebelikte tüketilmesi gereken temel gıda maddeleri nelerdir | Aile Notları
Gebelikte tüketilmesi gereken temel gıda maddeleri nelerdir | Aile Notları
Gebelikte Beslenme_2.Yazı:

Gebelik ve emzirme dönemleri süresince tüketilmesi gereken temel gıdalar nelerdir?

Gebelik ve emzirme dönemleri boyunca sağlıklı, düzenli ve yeterli beslenmek için, bebeğinize ve size yarar sağlayacak temel gıdalara ağırlık vermeniz gerekir. Gebelikte temel gıdalar, bebeğinizin anne karnındaki sağlıklı gelişimi için; doğumdan sonra ise anne sütü vasıtasıyla zihinsel ve fiziksel gelişimi için hayati önem taşımaktadır. Ayrıca sizin vücudunuzda da gebelik ve emzirme dolayısıyla eksilen değerlerin yenilenmesi için temel gıdalar önem arz eder. Bu yüzden gebeliğiniz ve emzirme süreciniz boyunca, rahat ve sağlıklı bir gebelik ve emzirme süreci için temel gıdaları ihmal etmemelisiniz. Peki, temel gıdalar nelerdir? Gebelikte temel gıdalar neden önemlidir? Tek tek göz atalım:

  • Folik asit:

Özellikle gebeliğin erken dönemleri için folik asit alımı oldukça önemlidir. Vücut folik asidi depolamaz; bu sebeple günlük olarak folik asit içeriğine sahip besinler tüketilmelidir. Folik asit içeren gıdaların tüketimine gebeliğin planlanmasından itibaren başlanmalıdır. Folik asit eksikliği durumunda; damak-dudak yarığı, omurilik gelişimi kusurları, beyin fonksiyonlarının sağlıklı gelişmemesi gibi riskleri arttırmaktadır. Ayrıca merkezî sinir sistemini oluşturan beyin ve omuriliğin gelişimi üzerinde folik asit, bilhassa gebeliğin ilk haftalarında çok önemlidir.

Gebeliğin başlangıcından önce, gebelik planlaması kapsamında bir uzmana danışmanız halinde size folik asit takviyesi verecektir. Fakat ilaç kullanmak istemeyebilirsiniz. İlaç kullanacak da olsanız, kullanmayacak da olsanız, her dönemde gerekli; fakat, özellikle gebeliğin öncesinde ve ilk haftalarında folik asit içeren gıdalar tüketmeniz yararlı olacaktır.

Folik asit hangi gıdalardan alınabilir?

Çavdar ekmeği, yulaf ekmeği, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, brokoli, ceviz, fındık, fıstık, balık gibi besinler folik asit yönünden zengin olan gıdalardır. Gebeliğin özellikle ilk dönemlerinde bolca tüketilmesi gerekir.

  • Protein:

Protein bebeğin anne karnında sağlıklı kiloya ulaşması ve beyin gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple gebelik süresince protein kaynağı gıdalar ihmal edilmemelidir. Yalnız bu noktada, protein ağırlıklı gıdaların yağ açısından zengin olduğu göz ardı edilmemeli; zengin protein içeren et, balık, tavuk gibi gıdaların mümkün olduğunca az yağlı olmasına dikkat edilmelidir.

ilginizi çekebilir..  Yaz aylarında bunlara dikkat! Yaz ayları için 5 uyarı
Protein hangi gıdalardan alınabilir?

Protein hayvansal gıdalardan süt ve süt ürünleri ile yumurtada, ayrıca tavuk, balık, kırmızı ette bolca bulunmaktadır. Bunun yanında yeşil ve kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulye gibi çeşitli baklagillerde de zengin bir besin içeriğidir.

  • Demir:

Gebeliğin başından sonuna kadar en çok ihtiyaç duyulan besin içeriği şüphesiz demirdir. Bebeğiniz karnınızda büyüdükçe kan hacmi artacaktır. Sizin kan hacminiz de bebeğinizin kan hacmi artışını destekleyebilmek için artacaktır. Bu ihtiyacı karşılamak için demir gebelikte hayatî bir öneme sahiptir. Demir ihtiyacı özellikle bebeğiniz büyüdükçe, gebeliğin son aylarında doğru daha da artar. Bu sebeple doktorunuz gerekli görürse son aylarda demir takviyesi ile demir ihtiyacının desteklenmesini sağlayabilir.

Demir alımı dikkat istemektedir. Demir içeren gıdaların süt ve süt ürünleri ile birlikte alınması veya öncesine ve sonrasına yakın bir zamanda alınması demir emilimini azaltmaktadır. Bu yüzden demir içeren gıdalar veya takviyeler, süt ve süt ürünleri tüketiminden en az iki saat önce veya sonra alınmalıdır. Ayrıca kafein içeren çay, kahve gibi gıdalarla birlikte alınması da emilimini azaltır.

Demir emilimini artırıcı en önemli besin içeriği ise, c vitaminidir. Demir içeren gıdaları tüketirken, c vitamini ve zeytinyağı ile birlikte tüketerek emilimini büyük oranda arttırabilirsiniz. Mesela ıspanak yemeğini yoğurtla yemek, ıspanağın içeriğindeki demirin emilimini azaltırken; ıspanak üzerine limon sıkarak ve bir iki damla zeytinyağı damlatarak tüketmek ıspanaktan alacağınız demirin emilimini artırmaktadır.

Bunun yanında, genel kanının aksine; hayvansal gıdalardan alınan demir, bitkisel gıdalardan alınan demire göre daha kolay emilmektedir.

Demir hangi gıdalardan alınabilir?

Ispanak, soya fasulyesi, elma, sardalya, çeşitli baklagiller, kuru meyveler, et ve sakatatlar demir bakımından zengin içeriğe sahip besinlerdir. Gebeliğin her döneminde, özellikle ikinci yarısından sonra bolca tüketilmesi gerekir.

  • C vitamini:

C vitamini hem hamilelikte bolca ihtiyaç duyulan demirin emilimini desteklemesi bakımından, hem enfeksiyonel hastalıklara karşı direnci artırması bakımından; ayrıca doku tamiri açısından oldukça önemlidir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır, oluşumunu önler.

ilginizi çekebilir..  Su İçmenin Vücuda Sağladığı Yararlar ve Günlük Tüketilmesi Gereken Miktar

C vitamini de folik asit gibi, vücutta depolanmadığından günlük olarak alınması gerekmektedir.

C vitamini bekletildiğinde veya uzun süre yüksek ısıya maruz kaldığında, vitamin değeri büyük oranda kaybolur. Bu yüzden Çok vitamini içeren gıdalar mümkün olduğunca az pişirilmeli ya da çiğ ve taze tüketilmelidir.

C vitamini hangi gıdalardan alınabilir?

Yeşil sebzeler, ıspanak, yeşil biber, kırmızı biber, karnabahar, lahana, domates, portakal, greyfurt, mandalina, çilek, kivi, böğürtlen, patates gibi sebze ve meyveler c vitamini bakımından oldukça zengin olan gıdalardır.

  • Kalsiyum:

Kalsiyum gebelikte temel gıdalar içinde normale göre çok daha fazla ihtiyaç duyulan besin içeriklerindendir. Kalsiyum eksikliği durumunda bebeğiniz, kemik gelişimi için ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sizin kalsiyum depolarınızdan karşılayacaktır. Bu da sağlığınız açısından oldukça olumsuz bir durumdur. Kemik erimesi riskini arttırabilir; farklı bir çok kemik rahatsızlığına sebep olabilir. Ayrıca kalsiyumun yeterli miktarda alınmaması gebeliğe bağlı yüksek tansiyon riskini de arttırmaktadır.

Kalsiyum hangi gıdalardan alınabilir?

Yaygın olarak bilindiği üzere, süt ve süt ürünleri, özellikle yoğurt yüksek oranda kalsiyum içermektedir. Bunlar dışında badem, fındık, Antep fıstığı, kuru incir gibi çeşitli kuruyemişler, ıspanak, brokoli gibi bazı yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum içermektedir.

  • Lif:

Lifli gıdalar sindirim sistemini düzenlemesi bakımından gebelik dışında da tüketilmesi sıkça tavsiye edilen gıdalardandır. Özellikle gebelik döneminde, bebek büyüdükçe bağırsaklara uyguladığı basınçtan ve ıkınma refleksini kontrol edememeden kaynaklanan kabızlık sorunu sık yaşanan bir sorundur. Kabızlık başlı başına bir sorunken, bir de gebelik döneminde hemoroid(basur) hastalığına sebep olabilir. Bu sebeple gebelik süresince lifli gıdaları beslenme programınızın büyük bölümüne uygulamalısınız.

Lif hangi gıdalardan alınabilir?

Birçok sebze ve meyve lifli yapıya sahiptir. Bunun yanında tahıllar ve kuruyemişler de yüksek lifli gıdalardır. Pırasa, elma, armut, bezelye, esmer pirinç, kepek ekmeği, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, yulaf ezmesi, bezelye gibi gıdalar lif açısından zengin gıdalardır.

ilginizi çekebilir..  Birbirinden şifalı bitkiler ve faydaları

 

  • Su:

Bütün insanlar için en hayati temel gıda şüphesiz sudur. Su insanlar için en önemli, en olmazsa olmaz gıda maddesidir. İnsanlar için normalde bile bu kadar önemliyken, haliyle gebelik döneminde ekstra önem arz eder. Gebelikte en önemli temel gıda maddelerindendir. Su, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının dengesini korurken, bebeğinizin ve sizin artan kan hacminizi de desteklemektedir. Ayrıca besin maddelerinin daha kolay çözünmesini ve taşınmasını sağlar. Ayrıca oksijenin de daha kolay taşınmasını sağlar.

You may also like...

7 Responses

  1. neziha dedi ki:

    hemen hemen her annenin bilmesi gereken bilgiler

  2. Meltem dedi ki:

    Hamilelik surecinde bol su icilmelidir. Meyva sebze eksik etmeyin unjtmayin 2 can tasiyosunuz

  3. Seyma dedi ki:

    Özellikle C vitamini alımına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun yanında kansızlığa da dikkat edilmesi bol bol pekmez tüketilmesi sart

  4. Zeki dedi ki:

    Bol meyve, C Vitamini ve protein ağırlıklı besinleri öneririm ben de.

  5. Fatih dedi ki:

    Acikcasi hamile kaldiktan sonra pek cok kisi ne yediyine ne ictigine dikkat ediyor. Halen sigara ve alkol tuketen pek cok kadin var

  6. Ajda dedi ki:

    Protein ve su tüketimi maksimum seviyede olmalı. Bebeği de beslediğinizi unutmayın

  7. Tan dedi ki:

    Bir erkek olarak eşimin hamileliği en iyi beslendiğim dönemdi. Onun aşerip de yemediklerini ben götürürdüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir