Gebelikte ortaya çıkan hastalıklar nelerdir? Sebepleri nedir?

Gebelikte ortaya çıkan hastalıklar nelerdir Sebepleri nedir
Gebelikte ortaya çıkan hastalıklar nelerdir Sebepleri nedir

Birçok hastalık hamilelikte yaşanan hassasiyete bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Yani hamileliğin normal seyrinde ortaya çıkan bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, kabızlık vb. gibi hamilelik hormonlarına ve seyrine bağlı rahatsızlıklardan farklı olarak; bu hastalıklar genellikle hamileliğin getirdiği hassasiyete rağmen düzensiz beslenme, sigara kullanımı veya önceden var olan fakat hafif seyreden hastalıklar vb. faktörlerden kaynaklı vücut direncinin hamilelikte daha kolay düşmesiyle ortaya çıkmaktadır. Peki gebelikte ortaya çıkan bu hastalıklar nelerdir? Hangi sebeplerle ortaya çıkmaktadırlar?

Gebelikte ortaya çıkan hastalıklar

Böbrek hastalıkları:

Böbrek kumu veya böbrek taşı hastalığı yaşayan fakat belirtileri hafif seyreden hastalarda, gebelik sürecinde yaşanan hassasiyetle belirtilerde artış gözlenebilir. Mesela, böbrek rahatsızlıklarında yaşanabilen bulantı belirtisi, normalde hastalığın artış gösterdiği aşamada ortaya çıkarken, hamileliğin ilk dönemlerinde midenin hassas olmasından dolayı, normal gebelik bulantılarının şiddetli geçmesine neden olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu:

Özellikle gebeliğin uyum sürecinde yaşanan hassasiyete rağmen hijyene yeteri kadar dikkat edilmemesi, gebelikte vücut daha fazla su ihtiyacı duymasına rağmen bu ihtiyacın yeteri kadar karşılanmaması gibi sebeplerden dolayı gebelikte idrar yolu enfeksiyonu oluşabilir. Ayrıca bu faktörler, kronikleşmiş idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinin şiddetlenmesine neden olabilir.

Bu hastalıkla ilgili daha ayrıntılı bilgi için idrar yolu enfeksiyonu isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Mantar:

Gebelikte ortaya çıkan bir diğer önemli hastalık da vajinal mantardır. Enfeksiyonlar, hijyen eksikliği, naylon iç çamaşırlarının tercih edilmesi, vücudun bakterilere karşı daha hassas bir dönemde olmasından dolayı diğer faktörlerden hızlı etkilenmesi gibi sebeplerden kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Şiddetli kaşıntı yanma vb. belirtilerle kendini gösterir. Oldukça rahatsızlık verici bir hastalıktır.

Vajinal akıntı:

Vajinal akıntı gebeliğin normal seyrinde de ortaya çıkabilen, hatta gebeliğin ilk belirtileri arasında gösterilen rahatsızlıklardan birisidir. Fakat bunun dışında idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı rahatsızlığı, çeşitli vajinal rahatsızlıklar gibi sebeplerle de ortaya çıkabilir. Burada yine gebelik döneminde öz bakıma ekstra önem verilmesi, özellikle hijyen kurallarına özenle dikkat edilmesi ve sıvı tüketiminin yeterli miktarda karşılanması gerekir.

ilginizi çekebilir..  Gebelikte beslenme

Bu rahatsızlıkla ilgili daha ayrıntılı bilgi için saglikoneri.com isimli sitenin vajinal akıntı neden olur başlıklı içeriğine bakabilirsiniz.

İsilik:

Cilt hassasiyeti gebelikte daha da artmaktadır. Özellikle hassas cilt sorunu olan kadınlarda gebelik dönemlerinde kilo artışı, çeşitli sebeplerle daha yoğun terleme vb. faktörlerden kaynaklı olarak isilik rahatsızlığı oluşabilir.

Uyuz:

Uyuz ve uyuza benzer rahatsızlıklara yakalanma riski de gebelikte ekstra artış göstermektedir. Uyuz bulaşıcı bir hastalıktır ve başlı başına kolay bulaşır. Fakat hamilelik dönemindeki hassasiyet göz önünde bulundurulduğunda, bu dönemde riskin daha da artması anlaşılabilirdir. Özellikle dizlerde, baldırlarda, kolların dirseklerinde ve dirsek içlerinde şiddetli kaşıntılarla kendini gösteren bir hastalıktır. Böyle bir rahatsızlık durumunda genellikle gebelik sürecinde olunduğundan solüsyon tedavisi tercih edilmez, bunun yerine kahverengi ve kükürt kokulu 3 gün süre ile kullanılan bir krem verilir. Bu noktada cikt doktorunun gebelikle ilgili ayrıntılı şekilde bilgilendirilmesi önem taşımaktadır.

Diş ve diş eti sorunları:

Diş etlerinin gebeliğin normal seyri gereği şişmesi, diş ve diş etlerini hastalıklara açık bir hale getirir. Bu dönemde yeterince sağlıklı beslenmeme, yeteri kadar kalsiyum almama, diş bakımını ihmal etme veya yanlış uygulama gibi sebeplerden dolayı gebelikte dişlerde çürüme, diş etlerinde çekilme, iltihaplı diş eti hastalıkları gibi bir çok sorun ortaya çıkabilir.

Gebelikte diş sorunları ve bakımı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için saglikoneri.com isimli sitenin hamilelikte diş bakımı başlıklı içeriğine bakabilirsiniz.

Varisler:

Gebelik döneminde sağlıksız ve aşırı beslenme ya da aşırı kilo ile gebe kalma gibi sebeplerden kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Dolaşım sistemi için kan hacmi gebelikte zaten yetersiz kalabilirken, damarlara aşırı yüklenilmesi damarların şişmesine ve damarların deride yol yol görünür hale gelmesine neden olabilir.

ilginizi çekebilir..  Kış hastalıklarından korunmak için alınacak önlemler
Alerjik rahatsızlıklar:

Özellikle sigara kullanan anne adayları alerjik rahatsızlıklara bu dönemde daha da açık hale gelirler. Özellikle kaşıntılı alerji türleri ile boğaz ve solunum yollarını etkileyen alerji türleri sigara kullanan gebelerde ortaya çıkabilen sorunlardandır.

Alerjik rahatsızlıklarla ilgili daha ayrıntılı bilgi için saglikoneri.com isimli sitenin alerji nedir, belirtileri, tedavisi nasıldır başlıklı içeriğine bakabilirsiniz.

Nefes darlığı:

Nefes darlığı gebeliğin ileri dönemlerinde, bebeğin ağırlaşarak diyaframa baskı yapması sonucu normal olarak görülen gebelik şikayetlerindendir. Fakat özellikle gebeliğin erken dönemlerinden itibaren tüm dönemlerinde yaşanabilecek nefes darlığı sorunu genellikle hamilelik başlayana dek ve ya sonrasında da devam edilen sigara kullanımından kaynaklanmaktadır.

Astım, bronşit:

Gebelik döneminde ortaya çıkabilen bir diğer rahatsızlıktır. Genellikle vücudun sigara kullanımına bağlı olarak yatkınlığı bulunabilir. İşte bu yatkınlık gebelik koşullarının da etkisiyle, gebelikte rahatsızlık olarak ortaya çıkarmaktadır.

  • Gebelikte ve öncesinde sigara kullanımı hem anne adayına hem bebeğe hem de kaliteli sperm üretimine zarar vermektedir.

Özetlemek gerekirse; bu rahatsızlıklar genellikle salt gebelikten kaynaklanmayan; fakat gebelikten kaynaklanan rahatsızlıklarla ilişkili bir takım sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Gebeliğin planlaması aşamasında ve gebelik süresince özenli, dikkatli ve tedbirli olunması halinde bu tip rahatsızlıkların yaşanma riski büyük oranda düşecektir.

Gebeliğin planlama aşamasına dair daha detaylı bilgi için, gebelik hazırlığı isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda Gebelikte sık görülen rahatsızlıklar ve Gebelikte ortaya çıkan hastalıklar ile ilgili Gebelik rahatsızlıkları için neler yapılabilir konusuna değineceğiz.

You may also like...

1 Response

  1. Büşra dedi ki:

    Mantar hastalığına özellikle dikkat etmek lazım nedense kış aylarında daha bir fazla çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir