Gebelikte baş ağrısı

Gebelikte baş ağrısı neden olur, önlemek için neler yapılabilir | Aile Notları
Gebelikte baş ağrısı neden olur, önlemek için neler yapılabilir | Aile Notları

Gebelikte görülen en yaygın şikayetlerden biri gebelikte baş ağrısı sorunudur. Ağrı kesicilerden mümkün olduğunca uzak durulması gereken gebelik dönemlerinde baş ağrısı çekilmez hale gelebiliyor. Tabi her hamile kadın için geçerli olan bir sorun değil; tam aksine migren şikayeti yaşayan birçok kadının gebelik döneminde iyileşme gösterdiği biliniyor. Peki gebelikte baş ağrısı neden oluşur? Gebelik döneminde baş ağrılarını azaltmak için neler yapılabilir?

Gebelikte baş ağrısı neden olur?

Gebelikte baş ağrısı sorunu sık rastlanan ve birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenlerden bazıları; kan şekeri seviyesinin düşmesi, dolaşım sistemindeki değişimler, hormonal değişiklikler gibi bir takım tetikleyicilerdir. Yani vücudunuzdaki değişiklikler gebelik döneminde baş ağrılarına sebep olabilir.

Birçok gebede, gebeliğin birinci ve ikinci evrelerinde yoğun olarak görülen baş ağrıları, gebeliğin üçüncü dönemine doğru azalarak sona eriyor. Fakat bazı anne adayları 9 ay boyunca baş ağrısı sorunu ile boğuşurlar. Burada önemli olan nokta; gebeliğin üçüncü evresinde azalmadan devam eden şiddetli baş ağrıları ve eşlik eden görme bozuklukları, yüksek tansiyon gibi altta yatan birtakım rahatsızlıkların habercisi olabileceğinden bir uzmana danışılması gerektiğidir.

Gebelikte baş ağrısı şikayeti için doktorlar genellikle düşük dozlarda, hafif ağrı kesiciler verirler. Fakat gerçekten ihtiyaç duymadıkça gebelik süresince ilaçlardan uzak kalmaya; olmuyorsa da en azından ilaç kullanımını sınırlı miktarlarda tutmaya çalışmalısınız.

Gebelikte baş ağrısı şikayetlerinin hafifletilmesi için neler yapılabilir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, mümkün olduğunca ilaç kullanımından uzak kalmalısınız. Bunun yerine gününüze birkaç küçük rutin ekleyerek, baş ağrısı şikayetlerinizi bir nebze hafifleterek, rahatlayabilirsiniz. Peki neler yapabilirsiniz, tek tek göz atalım:

  • Her fırsatta bolca dinlenin:
Gebelikte yorgunluk ve yetersiz uyku baş ağrılarının başlıca sebeplerindendir. Bu nedenle geceleri biraz daha erken yatabilirsiniz. Bunun dışında gün içinde de mümkünse en azından yarım saat bir saat uyuyabilir, uzanabilirsiniz. Eğer çalışıyorsanız, iş yerinde bile, öyle bir tolerans tanınırsa, en azından bir 10 dakika gözlerinizi dinlendirmeniz çok iyi gelecektir.

Geç kalmamak için bir alarm kullanmanızda yarar var; gebelik yorgunluğu başka şeye benzemez 🙂

  • Biraz egzersiz yapın:

Gebelikte en güzel egzersiz temiz havada yapacağınız sakin yürüyüşlerdir. Ayrıca temiz havada yapacağınız sakin yürüyüşler, gebelikte baş ağrısı şikayetlerinin hafifletilmesine de en büyük yardımcılardan biridir. Gebeliğiniz boyunca sık sık temiz havada yapacağınız yürüyüşler, hem baş ağrılarınızı büyük oranda hafifletir hem de doğum sürecinde daha rahat olmanızı sağlar.

ilginizi çekebilir..  Gebelik egzersizleri ile doğuma hazırlık

Bunun yanı sıra hamilelik yogası, yüzme, hamileler için su altı egzersizleri hem bedeninize hem baş ağrılarınıza ve hem de ruhunuza çok iyi gelecektir.

  • Stresten uzaklaşmaya çalışın, sakinleşme yöntemleri uygulayın:

Gebelik süreci ister istemez stresli bir süreçtir. Bu süreçte mümkün olduğunca stresten uzaklaşmak; ruhu dinlendiren, sakinleştiri etkiye sahip altivitelerle ilgilenmek gereklidir. Meditasyon bu noktada çok etkili bir yöntemdir. Burada meditasyondan kasıt illaki profesyonel şekilde yapılan bir aktivite değildir; mesela sakin müzikler eşliğinde, loş bir ortamda uzanmak en güzel meditasyon yöntemlerindendir. Burada kilit nokta sizsiniz. Belki ılık bir duş, belki sakin bir müzik… Kendinizi nasıl rahatlatabileceğinizi yalnız siz belirleyebilirsiniz. Bu rahatlamayı sağladıktan sonra baş ağrılarınızın hafiflemeye başladığını göreceksiniz.

  • Bol bol su için:

Bazen baş ağrısının çözümünü çok uzaklarda ararız. Aslında günlük yaşantımızda belki farkında bile olmadığımız bir eksiklik, şiddetli baş ağrılarının en birinci kaynağı olabilir. Bazı baş ağrısı şikayetleri kaynağında, su eksikliğinden kaynaklanan dehidrasyona bağlıdır. Bu yüzden gün içinde su içmeyi asla ihmal etmemelisiniz. Gün boyu içmeniz gereken ideal su miktarı yaklaşık iki litre, yani 8 su bardağı kadardır. Bu su miktarını mümkün olduğunca tüketmelisiniz.

Bunun dışında gebelikten önce düzenli olarak tükettiğiniz kafeinli içecekler varsa, gebelik döneminde aniden bıraktığınızdan dolayı baş ağrılarına neden olabilir. Bu yüzden böyle bir durumda bir kaç gün içerisinde azaltarak kesmeniz daha sıkıntısız olacaktır.

  • Öğünlerinizi kısa, sık aralıklarla düzenleyin:

Gebelik döneminde beslenme konusu oldukça önemli bir konudur. Düzenli, sağlıklı ve kısa aralıklı bir beslenme düzeni gebeliğin sprunsuz gidişatı üzerinde ciddi bir belirleyicidir. Gebelik sürecinde öğün aralarını kısaltıp öğün sayısını arttırmak, hazımsızlık, mide ekşimesi gibi problemleri önlemekle kalmaz; kan şekeri seviyesinin korunmasını sağladığından baş ağrılarının da giderilmesini ve oluşumunun önlenmesini sağlar.

  • Baş ağrılarınızı bir gün boyunca gözlemleyin:

Tıbben herhangi bir sebep görülmeksizin, sürekli olarak bir baş ağrısı çekiyorsanız günlük rutinlerinizi bir gözden geçirmenizde yarar vardır. Yiyip içtiklerinizi, son zamanlarda uzun süre hareketsiz kalıp kalmadığınızı, gece yatma saatlerinizin geç olup olmadığını vs. gözlemleyebilirsiniz. Bu sayede baş ağrılarınızı tetikleyen faktörü bulabilirsiniz.

  • Ilık bir duş iyi gelebilir:

Ilık bir duş bazen en iyi tedavilerdendir. Sizi rahatlatır; zihninizi, bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirir. Bu yüzden duş, baş ağrılarınız için etkili bir ilaç olabilir.

  • Başınıza masaj yapmayı deneyin:

Başınıza parmak uçlarınızla nazikçe uygulayacağınız dairesel hareketlerle başınızdaki gerginliği hafifletebilirsiniz. Böylece gözlerinizle alnınız arasında oluşabilecek muhtemel sıkışmaları rahatlatarak baş ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

ilginizi çekebilir..  Ayakkabı seçiminde dikkat! Ayakkabı alırken nelere dikkat edilmeli?

You may also like...

8 Responses

  1. Refik dedi ki:

    Gebelik kendi basina bir yuk zaten bunun yanina birde bas agrisi eklenince her sey daha zor oluyor. Her agri basa dert

  2. Aslı dedi ki:

    Bende bu dönemler biraz baş ağrısı çekiyorum. Su içmeye dikkat edeceğim.

  3. Leyla dedi ki:

    Gebelikte ilaç kullanımı da pek uygun olmayacağı için baş ağrısına karşı doğla yöntemleri denemek en doğrusu oluyor

  4. ahmet dedi ki:

    hamileyken esimdede sık sık bu tür sıkıntılar oldu. migrenden mi hamilelikten mi anlayamadı. ancak ağrı kesicide kullanmadı esim

  5. Zeki dedi ki:

    Hamilelik basli basina zor bir durum. Birde yan agri olarak bas agrisi tutarsa cok daha zorlasiyor durum.esimde yasamistik

  6. duran dedi ki:

    gebelikte ilk baş ve son aylar sıkıntılı geçiyor benim gözlemim bu ama sonu güzel bitiyor 🙂

  7. aslı dedi ki:

    hamileyen bazen bendede bas ağrısı oluyordu. p neydi ya hic cekilmiyodu

  8. ayse dedi ki:

    hamililik gibi zorlu bir sürecten sonra birde bas ağrısı yasamak derde dert eklemekten baska nedir ki. üstelik ilacta kullanamıyosun bebek icin zararlı diye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir