Gebelik Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Unsur

Gebelik Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Unsur
Gebelik Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Unsur

Hayatınızda vereceğiniz belki en önemli karar, anne baba olma kararıdır. Bu kararı vermeden önce, ruhen ve bedenen hazır olduğunuzdan emin olmalısınız. Çocuk hem dünyanın en güzel varlığı, hem de ciddi bir sorumluluk. Bir çocuğu dünyaya getirmek ve büyütmek; emek, sevgi ve sabır ister. Bu kararı verdikten sonra ise gebelik hazırlığı sürecinde, gebelik şansını arttırmak, sağlıklı ve mutlu bir gebelik süreci geçirmek için gözden geçirmeniz ve dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlar vardır. Tüm bu unsurları gözden geçirmek ve gerekli önlemleri almak için gebeliğe karar verdiğiniz andan itibaren bir uzmana danışmalısınız.

1) Genetik Bir Hastalığınız Bulunuyor mu?

Eşiniz ya da siz kalıtsal hastalıklara karşı risk grubunda ya da taşıyıcı durumda iseniz, yakın akrabalarınızda kalıtsal rahatsızlıklara sahip bireyler bulunuyorsa, bebeğiniz de risk altında olabilir. Bu sebeple bir uzmana danışarak, şayet risk altında olabileceğiniz ön görülürse doktorunuzun yönlendirmesi ile bir genetik merkezine başvurup genetik risk düzeylerinin değerlendirilmesini sağlayabilirsiniz.

2) Kronik Bir Hastalığınız Bulunuyor mu?

Gebelik süresince bebeği beslemek ve ona gelişebileceği uygun bir ortam sunmak için vücudumuz ekstra enerji harcar. Bu da daha önceden geçirdiğimiz bazı rahatsızlıkların tekrarlamasına veya kontrol altındaki bazı rahatsızlıkların semptomlarının artmasına sebep olabilmektedir. Örneğin; benim uzun zamandır yaşadığım böbrek taşı rahatsızlığım, gebeliğim boyunca bulantı, kusma gibi başka rahatsızlıkları tetikleyerek, 1,5 aylıktan itibaren 9. aya kadar, ağır gebelik bulantıları geçirmeme sebep oldu.

Ayrıca düzenli ilaç kullanımı gerektiren rahatsızlıklarda, kullanılan ilaçlar gebelik döneminde kullanılmaya uygun olmayabilir. Bu sebeple bu gibi durumlar için doktorunuzu özellikle bilgilendirmeniz gereklidir.

3) Sigara veya alkol kullanımı;

Sigara veya alkol kullanıcısı iseniz gebelik süresince değil; gebeliğe karar verir vermez, bunlara son vermelisiniz. Sigara ve alkolün, sperm kalitesi ve yumurtalıklar üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Ayrıca çocuk sahibi olma şansını büyük oranda düşürmektedir.

ilginizi çekebilir..  Pozitif Gebelik, gebelikte rahatlama yolları

Sigara ve alkol sağlıklı bir gebelik süreci geçirmenizi önlemektedir. Erken doğum, down sendromu riskini arttırma gibi sonuçlar doğurabileceği bilinmektedir. Bu gibi daha birçok zararı bulunan bu maddelerin gebelik kararı alınır alınmaz terk edilmesi bu sebeplerden dolayı çok önemlidir. Gebelik döneminde bırakılmaya çalışılması, annede yoğun stres ve yoksunluk ataklarına sebep olarak bebeğe zarar verebileceğinden, gebelik kararı verilir verilmez terk edilmesi en doğrusudur.

4) Kızamıkçık ve Tetanos Aşıları;

Kızamıkçık geçirmediyseniz ve kızamıkçık aşısı olmadıysanız, gebeliğin 3 ay öncesinde kızamıkçık aşısı olmanız gerekir. Gebelik sırasında bu rahatsızlığı yaşamanız, bebek üzerinde; zeka geriliği, sağırlık, kalp hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Ayrıca, gebelik hazırlığı ve gebelik sürecinde tetanos aşısı da olmanız gerekiyor. Sağlık ocaklarında, gebe izlem kısmında bağlı olduğunuz ebe, bu konuda size bilgi vermekte ve aşı tarihlerini belirleyip, o tarihlerde aşınızı yapmaktadır.

5) Doğum Kontrol Hapı veya Spiral Kullanıyorsanız;

Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, böyle bir karar aldığınızda, en az 3 ay öncesinden hap kullanımını bırakmanız gerekiyor. Ayrıca spiral kullanımına rağmen gebelik oluşabiliyor. Bu sebeple spiral kullanımı sırasında doğum kontrol konusunda temkinli olmak gerekir. Gebelik hazırlığı halinde de spiralin çıkartılması gereklidir.

6) Önceki Doğumlar ve Kürtaj faktörleri;

Önceki doğumlarınız şimdiki doğumunuzla ilgili bir ön bilgiye sahip olmanızı sağlamakta ve doğum yönteminizi doktorunuzla birlikte belirleyebilmenizi kolaylaştırmaktadır. Daha önce normal doğum yaptıysanız bu doğumunuzu da normal yapma olasılığınız yüksektir. Sezaryenle doğum konusunda da, gelişen teknikler sayesinde ikinci doğumunuzu normal yapmak istediğinizde artık mümkün olabilmektedir. Bu konuda doktorunuz her türlü risk faktörünü göz önünde bulundurarak, size doğum yöntemini belirlemede yardımcı olacaktır.

Kürtaj gebeliğin ilk 3 ayı içinde yapılması halinde diğer gebelikler üzerinde çok fazla etkisi bulunmamakta. Fakat ilk üç aydan sonra kürtaj olunmuş ise, bir sonraki gebelikte bir takım sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden gebelik kararı aldığınızda bunu doktorunuzla paylaşmalısınız.

ilginizi çekebilir..  Gebelikte beslenme

7) Kontrolsüz İlaç Kullanımı;

Gebelikte ilaç -hafif bir ağrı kesici bile olsa-, doktor tarafından verilmediği takdirde zararlıdır. Yalnızca doktorunuzun yazdığı ilaçları, yazdığı dozda kullanabilirsiniz. Bu sebeple, gebelik hazırlığı aşamasından itibaren, doktor bilgisi dışında rastgele ilaç kullanımını bırakmanız gerekiyor. Gebeliğinizi farketmeden önce herhangi bir ilaç kullanmanız halinde, gebeliğinizi öğrenir öğrenmez bunu doktorunuza bildirmelisiniz.

8) Gebelik Hazırlığı Aşamasında Kilo Kontrolü;

Fazla kilo ile gebe kalmak bebeğinizin sağlığı ve sizin sağlığınız açısından olumsuz etkilere sahiptir. Gebelikte diyet yapmak ise yine sağlığınız açısından önerilmemektedir. Keza gereğinden fazla zayıf olmanız da gebeliğin seyri açısından olumsuz bir durumdur. Bu sebeplerden dolayı gebelik öncesi mutlaka ideal bir kiloya düşmek ya da çıkmak ve bu kiloyu korumak gereklidir.

9) Sağlıklı Beslenme;

Bebeğimiz, bizim vitamin, mineral vb. depolarımızdan besleneceği için gebelik öncesi ve gebelik sırasında, sağlıklı ve düzenli beslenmeye, bolca su içmeye dikkat etmeliyiz. Ayrıca folik asit içeren gıdaları bolca tüketmek hem gebelik hazırlığı sırasında hem de gebelik sürecinde size ve bebeğinize oldukça fayda sağlayacaktır.

10) Gebelik Yaşı;

Gebeliğin her yaşta bir takım riskleri görülebilmektedir. Fakat, bu risklerin belli bir yaşın üzerinde veya altında olunması halinde arttığı bilinmektedir. Gebelik yaşı ile ilgili kesin bir sınır yoktur. Fakat uzmanlar tarafından, sağlıklı bir gebelik için en ideal yaş aralığı 20-30 yaş arası olarak belirtilmiştir.

20li yaşlardan önce anne adayının bünyesinin bebek taşımaya ve doğurmaya karşı yeteri kadar güçlü olmaması genç gebeliğin riskli yaş grubunda olmasına sebep olur.

30 yaş ve üzerinde ise, annede yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek sağlık sorunları, yumurtaların yaşlanması, vb. nedenlerden dolayı risk artmaktadır.

Annenin yaşı riskli gebelik için tek başına geçerli değildir. İlerlemiş yaşlarda da sağlıklı gebelik ve doğum süreci yaşanır. Risk olup olmadığı, diğer koşullara bağlı olarak, doktor kontrolü ile belirlenebilir. Bu sebeple ‘ilerlemiş yaşlarda gebe kalmak, anne ve bebek sağlığı açısından kesinlikle olumsuzdur’ düşüncesi gerçeği yansıtmaz. Risk olabilir; fakat kesinlik yoktur.

ilginizi çekebilir..  D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini nelerden sağlanır?

Yaşınız risk grubunda ise, gebelik öncesi ve gebelik sırasında, doktor kontrollerine sık ve düzenli olarak gitmeniz, gebelik süreciniz açısından rahatlatıcı ve yararlı olacaktır.

Bir sonraki yazıda gebeliğin ilk belirtileri, gebe kalmak için ideal zaman hesaplaması ve tahmini doğum tarihi hesaplama konusunu ele alacağız.

You may also like...

1 Response

  1. mine dedi ki:

    gebelik süreci bir anne için en önemli süreçtir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir